İhtiyarların tatil beldesi olarak bilinen Miami, ABDde üniversitelerin bahar tatili olması sebebiyle umduğumdan ortam daha renkli ve daha hareketliydi. Ancak yolculuğumu planlarken harita üzerinde ufak ama uygulamada sıkıntı yaratan bir hata yaparak otel rezervasyonumu Ocean Drive yerine Bal Harborda yaptım. Taksi şoförü Bal Harbora yaklaşırken Rich Jewish Neighbourhood (Zengin Yahudi mahallesi) tanımlamasını yapmadan edemedi.
Miami sahilini kuzeyden güneye boydan boya geçen Collins Avenue üzerinde giderken çok sayıda sinagog, bir Holokost müzesini görmek mümkün. Bunun yanı sıra havaalanı yolu üzerindeki Mount Sinai Hastanesi bölgedeki Yahudi varlığının en somut göstergeleri. Zaten şehir Newyorktan sonra en fazla Yahudi barındıran ABD şehri.
Son derece şık çok katlı kondomiumların sahil boyunca yükseldiği bölgede Bal Harborun debdebeli olduğunu söylemek yerinde olur.Aslında Florida sahilleri sürekli olarak fırtına riski ile karşı karşıya. Fırtınaya karşı korunaklar ve sığınaklar şehrin hemen her yerinde görülüyor. Fırtınada tüm binaların yıkılma ihtimalinin çok yüksek olmasına karşın son senelerde bölgede rezidansiyel kondomium yapılmış ve yapılmaya devam ediliyor. Fiyatların artış hızı ise İstanbulu aratmayacak düzeyde. İsmini bölgeden alan alışveriş kompleksi Bal Harbor Shops ın dükkan sahiplerinin otoparkından pek de mütevazı bir yer olmadığı zaten anlaşılır. Jaguarın yeni çıkan XK modeli , Maserati Quartoporte, Mercedes SLR, Ferrari, Lamborgini ve Bentley marka arabaların yer aldığı otopark aslında daha çok lüks otomobil sergisini andırıyor.
Ağırlıklı olarak Avrupa menşeli lüks ürünlerin alıcıların beğenisine sunulduğu komplekste dükkan sahiplerinin önemli kısmının Yahudi olduğunu anlamak pek de uzun zamanımı almadı. Bu arada belli başlı markaların tekstil ürünlerinin hatırı sayılır kısmının Türkiyede yapıldığını belirtmem birçokları için şaşırtıcı olmayacaktır.
Kaldığım otelin resepsiyonundan bölgede yemek yenilebilecek restoranların listesini aldığımda yürüme mesafesindeki 14 lokantadan 4ünün Koşer olduğunu öğrendim. Genellikle dükkanlar akşam 20:00a kadar açık. Ancak Cuma akşamları Bal Harborda Şabat sebebiyle nerdeyse tüm dükkanlar kapalı. Bu arada bölgede İnglizceden çok İspanyolca konuşuluyor.Buradaki Yahudi nüfusun önemli bir kısmı Güney Amerika kökenli. Güney Amerikalı veya diğer adıyla Latin Yahudiler Miamiyi ABDye geçiş noktası olarak kullanıyor. Yani Dünya üzerinde diğer ülkelerden ABDye gelenler için NewYork ne ise Latin Yahudiler için Miami o. İnsanların Miami olarak bildiği South Beach veya Art Deco bölgesi ise Miaminin en güneyinde Ocean Drive boyunca yer alan sahil şeridi. Miamide evinin önünde öldürülen Gianni Versacenin evi de Ocean Drive üzerinde. Yol boyunca çok sayıda bar ve lokanta gün boyunca hiç durmaksızın hizmet veriyor.
Ocean Driveda kapı numarası 1 olan plaj yine dünyaca ünlü Nikki Beach. Miaminin yanı sıra StTropez , St Bart ve Fasda hizmet veren Nikki Beach hiç şüphesiz Miamide de farklılığını ortaya koyuyor. Servisiyle ve kalitesiyle hem turistler, hem de bölge halkınca tercih edilen Nikki Beach davet vermek isteyenlerin gözde mekanları arasında.Ancak St Tropezdeki eğlence ve sirkülasyonu Miamideki Nikki Beachte görmek kısmet olmadı. Şaşırtıcı şekilde plajlar akşam saat 5:30 da kapanmaya başlıyor .Plajların temizliğine ve belli kurallara saygı gösterilmesine dikkat ediliyor. Ocean Driveda esas eğlence gece yarısından sonra başlıyor ve sabaha kadar sürüyor. Turistik bölge olması sebebiyle servis sektörü biraz pahalı. Lokantalarda % 18 bahşiş mecburi. İsterseniz daha da fazla bırakma hakkınız var tabii.