İsrailli ve Filistinli oyunculardan oluşan karma futbol takımı, pazar günü başlayan Sokak Futbolu Dünya Kupası`nda yarışıyor. Politikayı bir yana bırakan oyuncular ve takımın teknik direktörü, asıl amaçlarının birlikte yaşayabildiklerini göstermek olduğunu söylüyor
Kudüsün yirmi yıl sonraki halinin tartışıldığı konferans iş çevrelerinin de katılımıyla bu hafta Kudüste gerçekleşti
Bir düşünün 2020 yılında Kudüs nasıl görünecek? Büyük gökdelenler gökleri mi dolduracak, yoksa şehrin sınırları batıya Tel Avive doğru genişleyecek mi? Bu ve bunun gibi Kudüsün gelecekteki şeklini belirleyecek konular İkinci Kudüs İş Konferansında masaya yatırıldı. Bu son derece prestijli ve üst düzey konferans Globes, Kudüs Belediyesi, Kudüs Gelişim Yönetimi ve Yahudi Ajansı tarafından sponsor edildi.
"Rüya, yenilenme ve umut" sloganı ile dikkati çeken konferans bir kaç bin üst düzey iş temsilcisini Kudüsteki konferansa çekmeyi başardı. Geçen seneki konferansta ana gündem maddesi ulaşım altyapısının nasıl kurulacağı, bu sene ise ana konular gayri menkuldeki gelişmelerin şehrin yapısını nasıl etkileyeceği idi. Odaklanılan konular uygun imar alanları, kişilerin alım gücüne hitap eden konutlar ve yabancı yatırımdı.
Panelin açılış bölümündeki tartışmalarda Belediye Başkanı Yardımcısı Pollack ve gayrimenkul aracıları iki konu üzerinde görüş birliğine vardılar. Birincisi; yeni evli çiftlerin ve öğrencilerin bütçelerine uygun evler yapılması, ikincisi ise zaten halihazırda ciddi oranda gerçekleşmekte olan dış yatırımın Kudüsün geleceği için önemi. Fakat geleneksel görüş bu iki noktanın birbiri ile uyum içinde olmayacağı yönünde, dış yatırımların gayrimenkul fiyatlarını yukarı çektiği düşünülür hep. Tanınmış bir milyarder olan Shraga Birana göre bu iki noktayı uzlaştırmanın yolu Kudüsün batıya doğru genişlemesinden değil, kendini Paris veya New York gibi uluslararası bir şehir olarak tanımlamasından geçiyor. Ancak yine de bazı kesimlerde dış sermayenin gayrimenkul fiyatlarını milyon dolarlara çekebileceği, ve genç İsrailli çiftleri şehri terk etmeye zorlayabileceği kaygısı uyanıyor. Diğer taraftan ünlü mütahit Alfred Akirov gibi kişiler bu dış sermaye ve gayrimenkul alımının Kudüs için çok olumlu olduğu ve bunun Diaspora ile İsrail arasında direk bir bağ kurulmasına katkıda bulunduğunu düşünüyor. Altyapı Birliği Başkanı Yair Biton ise yaptığı konuşmada Kudüsün nüfusunun 2020 yılında bir milyonu geçeceğini ve şimdiki gelişme hızının devam etmesi halinde senede 3500 birim evin eksik kalacağını belirtti.