Gençler için, gençler tarafindan...

Ester YANNİERArkadaşlık Yurdu Derneği`nin genç yöneticileri ile iş saati çıkışı onların tercihi “in” yerlerin birinde buluştukBaşkan David Romano ve kurucularından Rina Barbut çalışmalar hakkında bilgi aktarırlarken, kısa aralıklarla masamızın konukları sürekli değişiyordu. Mesaisini bitiren geliyordu, görü&#

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Arkadaşlık Yurdu Derneği tekrar ne zaman kuruldu? Faaliyetleri hakkında bilgi verir misiniz?
Arkadaşlık Yurdu Derneği 30 Aralık 2004’te gençlerin toparlanıp bir araya gelmesiyle tekrar faaliyete geçti. Üniversite gençliği  diyebileceğimiz (+16ᆰ)geniş bir yaş yelpazesinde  etkinlikler  düzenleyen entelektüel bir platform. Yurt dışındaki üniversiteli gençlerle sürekli fikir alışverişi içindeyiz. Projeler üretiyor, paneller, atölye çalışmaları, seminerler, kültürel aktiviteler  düzenliyoruz. Bu bizi farklı ve çekici kılan bir özellik. Ciddi anlamda  gençlerin fikir alışverişinde bulunacakları bir platform yaratmış oluyoruz. Diğer derneklerde bu güne kadar yapılan etkinlikler daha çok eğlenceye, sosyal hobilere yönelikti. AYD ise daha güncel, gençlere kültürel anlamda  bilgi aktarabilecek çalışmalar yapmaya gayret ediyor.

Yılda kaç faaliyet düzenliyorsunuz?
Biri kültürel olmak üzere ayda iki faaliyet yapmaya  çalışıyoruz. Seminerlerimize ünlü bir konuğu davet ediyoruz. Örneğin Judeo -Espanyol dili konusunda Karen Gerşon Şarhon ile
 “Osmanlı’da Yahudi Yaşamı” başlıklı bir söyleşi  düzenlemiştik…  Konuklarımız yazar, çizer, müzisyen olabiliyor. Onların fikirlerini almak, görüşlerinden faydalanmak, bizler için çok önemli. Klişe  konular yok… Her beğeniye hitap edebilecek, farklı konukları davet ediyoruz. Asıl önemli  olan, bir semineri dinlemek değil, daha interaktif, herkesin fikrini söyleyebileceği bir ortam yaratmak. Ayrıca bayram kutlamalarımız var. “Madem bizler için bayramlarımız bu kadar özel, o halde bu bayramları  gençlere eğlenceli verebilmenin yolunu bulmalıyız” fikrinden yola çıkıyoruz. Örneğin Sukot, Pesah, Purim  gibi bayramlarda gece etkinliği düzenliyoruz. Bunun amacı, insanları bir araya getirirken o bayramın coşkusunu verebilmek, kimliği vurgulamak. AYD için söyleyebileceğimiz en önemli iki nokta: “Bir araya getirmek ve kimliği vurgulamak”.

Global etkinliklerden söz eder misiniz, hangi ülkelerle ortak çalışmalarınız var?
Yunanistan, Bulgaristan, Romanya  Makedonya, Sırbistan;  Balkan ülkeleri  ile çok güzel bir ağ oluştu, komşu olduğumuz ülkelerle “aynı dili” konuşalım istiyoruz. Antisemitizm  konusunda  ciddi bir paylaşım ağı var. Haberleri televizyondan değil kendilerinden birebir öğrenebiliyoruz.  Diasporada yaşayan Yahudilerin ortak sorunlarını da toplantılarda dile getiriyor ve paylaşıyoruz.  AYD’nin  bir diğer özelliği ise Türk Yahudi gençleri olarak geniş toplum tarafından anlaşılma zorluğu yaşandığını düşünüyoruz.  Avrupa Kültürü Yahudi Günü gibi aktiviteler oluşturmak istiyoruz.

İlk kez bu denli genç bir başkan ve ekibi ile söyleşi yapıyorum. İdari kurulda kimler var, onlar da akranlarınız mı?
Başkan David Romano, Başkan Yardımcım Semi Asal, Rafi Kohen Yanarocak İdari Sorumlu, Riva Nigri İç ilişkiler, Rina Barbut Kurucu Yönetim kurulu üyesini sayabiliriz. “Gençler için, gençler tarafından” sloganı ile çalışıyoruz. Yaklaşık 15  kişiden oluşan bir idari kadromuz, kendi içlerinde farklı birimler oluşturuyor… İç ilişkiler, dış ilişkiler, eğitim, üniversite, halkla ilişiler komitelerimiz var.  Profesyonelce hareket etmeye; her hangi bir etkinliğin afişinden tutun da, her türlü teknik detayın organizasyonunu çok hassasiyetle yapmaya; gençlere kaliteli, günü yakalayan  çalışmalar vermeye gayret ediyoruz.  Kişisel, toplumsal gelişim, iletişim , liderlik, kendini ifade etmek, karar almak, farkındalık, topluluk önünde sunum yapabilmek vs.. bunlar bazı çalışmalarımızdan örnekler. Öğrendiklerimizi  üniversite, ikili ilişkilerde, ev veya iş hayatlarında kullanabiliyoruz. Kendini geliştirmeye açık bir grup AYD. İnsanların geldiklerinde bir şeyler öğrendikleri bir yer… Hiçbir insanın sesi boşa çıkmayacak diyoruz… Her kişinin iyi – kötü bir yeri, bir hikayesi vardır. Bu hikayelerin bütünü biz biz yapan değerlerdir. O yüzden, her türlü projeyi değerlendirmeye çalışıyoruz. Oldukça geniş bir iletişim ağımız var.

Riva Nigri siz nasıl katıldınız?
Farklı kuruluşlarda daha önce görev almıştım; AYD’nin yaş aralığı bana uyuyordu ayrıca üniversite döneminde olduğumdan boş vaktimi cemaatin yararına girişimlerde değerlendirmek, her şeyden önce kendim için bir şeyler yapmak istiyordum. Her hafta toplantı yapmak değil, arkadaşlarımla birlikte bir öğrenmek, birlikte bir şeyler çıkarmak istiyordum. AYD’deki arkadaşlarımı farklı yerlerden tanıyordum, aynı düşüncelerle buraya gelen insanlardı. Bir araya geldiğimizde değişik konulardaki eksikliklerimizi fark ettik. Ve sonra eksikliklerini fark eden insanları ulaştık, gittikçe genişleyen bir halka oluşturduk. Alışılagelmiş faaliyetler değil, biraz daha kendimize yönelik, biraz daha global düşünebileceğimiz girişimler yapmaya gayret ediyoruz. Bu güne kadar yaşımızın gereği, aynı yerlerde, aynı tür faaliyetler yapıyorduk. Şimdi ise dünya ile iletişim kurabiliyor, kendimizi geliştirebiliyor, cemaatimizi kültürel açıdan bir yerlere getirebilecek için çalışıyoruz.

Rafi  Kohen Yanarocak sizin AYD’ye katılma nedeniniz neydi?
GKD ve yetişkin gençler  geçmişim var. Yapılan faaliyetlere eleştirisel gözle bakmak yerine, biraz da eleştirilelim dedik. Taşın altına elimizi sokalım diye düşündüm. AYD sadece gönüllülerden oluşmuyor; örneğin Halkla İlişkilerden sorumlu olan sosyolog, dış ilişkilerden sorumlu olan ise Boğaziçi mezunu  mükemmel bir İngilizceye sahip.  Profesyonel adımlarla toplum için çalışmalar yapan bir topluluk …

Masamızın geçici konuklarından Sami Maden düşüncelerini şu sözlerle paylaştı…
Bir turizm şirketinde çalışıyorum. AYD’ye katılmam bir geziye davet ile oldu. Gezide yurt dışından tanıştığım kişiler hayata bakış açımı değiştirdi. Nelere sahip olabildiğimi görebildim. Katılımcıları bilinçlendirmeyi hedefliyoruz, eğer bunu yapabilirsek başarılı olacağımıza inanıyorum.

Başkan Yardımcısı Semi Asal İzmirli. Kendisine e-postayla ulaştım…
Gençliğin en büyük sorumluluklarından biri, günümüze kadar gelen büyük bir kültür mirasının geleceğe de taşınmasını sağlamak olduğuna inanıyorum. Bu açıdan AYD'nin de en büyük hedeflerinden biri, tarihte çok değişik coğrafyalara dağılmış olan Türkiye Yahudilerinin bıraktığı bu mirasın unutulmasını engellemek. İzmir’de yaşayan gençlere ulaşabilmek, çeşitli yerlerden İstanbul’a gelmiş ve burada yaşayan gençlerle temasa geçip onların bilgilerinden yararlanmak; bu amaçla yaptığımız faaliyetlerden birkaçıdır. AYD olarak, gençlerin kültürlerine sahip çıkması için elimizden geleni yapacağız. 
David Romano, AYD ile özdeşleşen bazı kelimelerle sohbetimizi tamamladı: yeni, coşkulu, enerjik, heyecanlı, farklı, lider, iddialı, duyarlı ve yaratıcı...