Sara YANAROCAKBu hafta sizlerle, Babil`deki ilk Yahudi Diasporasını kuran Yahudi halkının giderek Ortadoğu coğrafyasına yayılmalarını ve bu süreç içinde bu kez de Helen`lerin ve Romalıların idaresi altında yaşadıkları dönemlerde başlarından geçen olayları hep birlikte incelemeye başlayacağız
Helen ve Roma Dönemi
M.Ö 3 yüzyıl ve M.S. 70 yılında ikinci Bet ha Mikdaşın yıkılmasına değin Babildeki Yahudi cemaati, Pers İmparatorluğunun yönetimi altında sessiz ve oldukça huzurlu bir dönem geçirdi. Yahudiler aidiyetlerini hiç kaybetmeksizin Yahudi tarihi içindeki yerlerini aldılar. Bu dönem sırasında Yahudiler Greko-Romen Akdeniz dünyasının coğrafyası içinde sağa sola dağılarak, yeni küçük cemaatler oluşturmaya başladılar.
Hıristiyanlığın ilk dönemlerinde Yahudi cemaatleri Yakındoğu, Güney Avrupa ve Kuzey Afrika kıyıları boyunca dar bir alana sıkıştılar. Roma lejyonlarının çoğalmasıyla birlikte İspanya ve Gaul (Gol) ülkesine doğru da yayılmaya başladılar.
Yeni Ahit adıyla da bilinen İncil Kitabında yazılanlara göre St. Paulun (Pavlus) Hıristiyanlığı yaymak amacı ile başlattığı misyonerlik görevi M.S. 1. yüzyılın ortalarında başladı. Zaten ilk faaliyet alanı olan bu bölgede dünyaya gelen St. Paul de aslında Yahudi bir ailenin oğluydu. Anadolunun günyinde bulunan Tarsusa göç etmiş Yahudi bir aileden doğan St. Paulun esas adı Şauldu. Babası ciddi ve sıkı bir Ferisi Yahudiydi. Paul delikanlılık çağında Kudüse gitmiş ve meşhur din bilgini Rabbi Gamalielin yanında Tora eğitimi görmüştü. Bu mistik ve önemli deneyimden sonra Şam yolunda İsa ve yandaşlarıyla karşılaştı ve onlara katıldı. İsanın Tevratta yazılı olan ve gerçekleşmesi beklenen Maşiyahın geldiğini duyumsatan peygamberlik mucizelerine tanık oldu. Her ne kadar İsanın alametleri Yahudiler tarafından Maşiyah olduğuna dair kabul görmediyse de, birçok Yahudi müridi onun takipçisi oldular. M.S 48 yılından sonra 10 yıl boyunca St. Paul (Şaul) Şam, Kıbrıs, Tarsus, Antioh ve Egede Efeste, Makedonyada Selanik ve Boreada, Yanunistanda Atina ve Korintde orada kurulu, olan tüm diaspora sinagoglarını dolaşarak İsanın fikirlerini yaymaya başladı. Çoğu yerde amacına ulaştı. Paul (Şaul) tutuklanıp Romaya götürülünce, orada da bir Yahudi cemaatinin kurulu olduğuna şahit oldu.
Hıristiyanlığın ilk kuruluş döneminde o bölgede nüfus olarak kaç Yahudi olduğu istatistiksel olarak tam olarak bilinmiyor. Din bilgileri genel olarak aşağı yukarı 5 milyondan fazla olduklarında birleşiyorlar. Bu Yahudilerin en büyük çoğunluğu o dönemde kutsal toprakların dışında, diasporada olduklarını ifade ediyorlar. Yahudiler diasparada Akdeniz-Ortadoğu bölgesinde yüzde on civarında bir rakam olarak aidiyetlerini yitirdiler. Günümüzde ise bu rakamın o dönemlerde 8 milyon olduğunu, bu Yahudi nüfusunun 2,5 milyonunun İsrail topraklarında, gezi kalanların ise: Mısır, Suriye, Mezopotamya (Babil) ve Anadoluda yaşadıkları iddia ediliyor.
Ünlü Yunanlı coğrafya uzmanı Strabo: Bu insanların bütün dünyanın nerelerine dağıldıklarını tam olarak tespit etmek hiç de kolay değil, ayrıca ne kadarının özümsendiğini anlamak da tamamıyla mümkün olamaz denmektedir. Fakat yine de İsadan sonra 1. Yüzyıldan itibaren Yahudi dininde, Hıristiyanlığa geçiş yüzünden büyük bir nüfus düşüşü olduğu kesinlikle bilinmekteedir.
Yahudiler nerede yaşarlarsa yaşasınlar anavatanla olan ilişkilerini asla koparmamışlardır. Eretz İsrael her zaman onların ulusal ve ruhani merkezi olmaya devam etmiştir. Hatta en zalim yönetim olan Romalılar döneminde bile bundan asla vazgeçmemişlerdir. Diaspora Yahudileri o devirlerde Şaloş regalim adı verilen 3 hac bayramında (Pesah-Şavuot-Sukot) karada kervanlarla ve deniz yolculukları yaparak, her türlü riski göze alarak, karada eşkiyalar, denizde ise korsanlarla mücadele ederek her yıl Kudüse yapılacak olan dini ziyaretlerini gerçekleştirmeye devam ettiler. Her cemaat, Bet ha Mikdaşa vermeleri gereken yıllık vergilerini ödediler. Bu fahri vergiler kişi başına yarım şekel değerindeydi.
Çok zeki ve parlak delikanlılar İsraildeki dini akademilere (yüksek yeşiva) gönderilerek Tora ve kanun eğitimi almaları sağlandı. Zaman zaman yazışmak sureti ile bazı hukukî davalar, din bilginlerine danışılarak halledildi. Yaşadıkları bölgeler ister uzak ister yakın olsun takvimlerini hep Yahudi takvimi doğrultusunda düzenlediler. Böylece dini bayramların ve önemli günlerin kutlanmasında hiçbir tarih aksaması yaşamadılar. Sözel dinin, Diaspora Yahudileri için daha kalıcı olabilmesi için yazılı din kayıtlarına çok önem verildi. Böylece her biblik metin tam anlamıyla açıklamalı olarak kaleme alındı.
M.S. 70 yılında bu kez de Romalılar tarafından yeniden yıkılan Bet ha Mikdaşın yok olma felaketinden sonra Yahudilerin dini yaşamı arka tekerlekleri patlak bir kamyon haline geldi. Bu felaket onlar için 6 asır önce başlarına gelen ilk sürgünden ve Babil esaretinden çok daha yıkıcı ve moral bozucu oldu.
Onları artık manevi olarak daha zor bir dönem bekliyordu...
haftaya devam edecek