İsrail ile Hizbullah arasında 3. haftasına giren çatışmalar şiddetini sürdürürken ateşkesin sağlanması için uluslararası çabalar yoğunlaşıyor. Arabuluculuk için bölgeye giden Fransız ve Alman dışişleri bakanlarından sonra Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice da bölgede temaslarda bulundu.
Güney Lübnana, NATO komutasında uluslararası askeri güç gönderilmesi gündemde. 26 Temmuzda Romada Türkiyenin de katılımıyla bir barış konferansı düzenleniyor. Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Şefi Jan Egeland, Larnakada yaptığı basın toplantısında Hizbullahı sivillerin arasına karışarak saldırıları evlerin arasından gerçekleştirmekle, İsraili de insani hukuka aykırı davranmakla suçladı.
Filistinli ve Hizbullah teröristlerinin İsrail Ordusundan 12 askeri öldürüp 3 askeri kaçırması ile başlayan gerginlik tırmanmaya devam ediyor. Saldırıların ardından İsrail hem Gazzeye girdi hem de Lübnanı bombaladı. Hizbullah da İsrailin kuzeyine 2200ün üzerinde füze attı. Her iki tarafta da sivil can kayıpları artıyor.
Arabuluculuk için bölgeye giden Fransız ve Alman dışişleri bakanlarından sonra Amerikan Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice da bölgede temaslarda bulundu. Lübnana sürpriz bir ziyaret düzenleyen Rice, Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora ve İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile görüştü. Karşılıklı saldırıların hemen durmasını hepimiz istiyoruz diyen Rice, herhangi bir ateşkes anlaşmasında Hizbullahın değil Lübnan Hükümetinin taraf olmasını istedi. Rice sözlerine şöyle devam etti: Lübnan'ın bütün toprakları üzerinde egemenliğini tekrar kazanmasını istiyoruz. Ancak ülkeyi geriye değil ileriye götürecek önlemler alınmalı ve ateşkes birkaç haftada bozulmayacak şartlar içermeli.
26 Temmuzda İtalyanın başkenti Romada ABD, AB, Mısır, Suudi Arabistan, Ürdün ve Türkiyenin de katılımıyla bir barış konferansı düzenleniyor. Toplantıda NATO ve Birleşmiş Milletler önderliğinde Arap ülkelerinin de katılımıyla bir barış gücü oluşturularak Güney Lübnana konuşlandırılması görüşülüyor. İsrail Başbakanı Ehud Olmert uluslararası barış gücü fikrine sıcak baktıklarını bildirerek, kalıcı barışın ancak Hizbullahın silahsızlandırılmasıyla mümkün olabileceğinin altını çizmişti.
Uluslararası barış gücüne yeşil ışık
İsrail Savunma Bakanı Amir Peretz, Lübnan'ın güneyine NATO komutasında geniş yetkiye sahip bir uluslararası gücün konuşlandırılmasını destekleyeceklerini açıkladı.
İsrail Savunma Bakanı Amir Peretz, Lübnan'ın güneyinde NATO komutasında geniş yetkilerle donanmış uluslararası bir gücün konuşlanmasını destekleyeceklerini açıkladı. İsrail Savunma Bakanlığı sözcüsü, Bakan Peretz'in, Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier'e "Hizbullah güçlerinin İsrail-Lübnan sınırından uzaklaşmasını garanti altına almak amacıyla, uluslararası bir barış gücünün geçici olarak konuşlandırılmasını kabul edeceklerini" söylediğini bildirdi. Peretz, bu gücün konuşlandırılmasını "Lübnan Ordusunun zayıf olması nedeniyle" kabul ettiklerini belirterek, "Bu güce, bölgede Lübnan Ordusu etkili bir şekilde kontrolü ele alacak duruma gelinceye kadar geniş yetki tanınmalı" dedi. Peretz, gücün konuşlandırılması için herhangi bir takvim vermedi. Peretz aynı zamanda bölgedeki krizin çözülmesi için anahtarın "Hizbullah'ın kaçırdığı iki İsrail askerini serbest bırakması" olduğunu söyledi.
Güney Lübnanda çatışmalar sürüyor
İsrail Ordusu, Hizbullahın Güney Lübnandaki mevzilerinin bulunduğu stratejik öneme sahip Marun al-Ras köyünü ele geçirdi. İsrail güçleri ve Hizbullah arasında Bint Jbail Kasabasında çatışmalar sürüyor. İsrail Ordusundan yapılan açıklamada, çatışmalarda 4 İsrail askeri ile 10 Hizbullah militanının öldürüldüğü, iki militanınsa tutuklandığı belirtiliyor.
Hizbullah: Roket saldırıları sürecek
Hizbullah Lideri Şeyh Hasan Nasrallah, İsrail'in Güney Lübnan'daki kara operasyonlarının, bu ülke kentlerine karşı düzenledikleri roket saldırılarını durduramayacağını söyledi.
Nasrallah, Lübnan'da yayınlanan As-Safir Gazetesinde yer alan söyleşisinde, İsrail'in operasyonlarının siyasal bir sonucunun olmayacağını savundu. Ateşkes konusundaki bir soruya verdiği yanıtta, öncelikli sorunun İsrail'in Lübnan'a saldırılarının kesilmesi olduğunu belirten Nasrallah, yapılabilecek çeşitli girişimlere de açık olduklarını söyledi. Hizbullah lideri, Lübnan Hükümetinin İsrail ile bu ülke hapishanelerindeki Lübnanlı ve diğer Arap esirlerin serbest bırakılması karşılığında ellerindeki iki İsrail askerinin serbest bırakılması yönünde yapılabilecek görüşmelere karşı çıkmayacaklarını ifade etti.
BM: Hizbullah sivillerin arkasına saklanıyor
Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Şefi Jan Egeland, Lübnana gerçekleştirdiği ziyaretten sonra yaptığı basın toplantısında Hizbullahı korkakça sivillerin arasına karışarak saldırıları evlerin arasından gerçekleştirerek İsrail ateşini sivillerin üzerine çekmekle suçladı. İsrailin operasyonlarının orantısız olduğunu vurgulayan Egeland, her iki tarafta da sivillerin çok zor durumda olduğunu belirtti. İsrailin saldırılarının uluslararası insani hukuka aykırı boyutta olduğunu öne sürdü. Hizbullahı da sert bir dille eleştiren Egeland örgütün kadın ve çocukların arkasına saklanarak, sivil bölgelerden roket atarak sivil halkın hayatını tehlikeye soktuğunu söyledi. Egeland şöyle konuştu: Hizbullahın İsrail ile çatışmalarda çok az sayıda militan kaybetmekle övündüğünü duydum, ama yerleşim bölgelerinden saldırarak sivil kayıpların artmasına yol açıyorlar. Kimsenin silahlı adamlardan çok kadın ve çocukların ölmesinden gurur duyulacak bir şey olduğunu sanmıyorum.
Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre, 12 Temmuzda iki İsrail askerinin kaçırılmasından sonra 600bin Lübnanlı evlerini terk etmek zorunda kaldı. Hizbullah militanları ve askerler de dahil olmak üzere 380nin üzerinde Lübnanlı çatışmalarda hayatını kaybetti. İsrailde de 23ü sivil olmak üzere 40 kişi hayatını kaybetti ve 400ün üzerinde kişi de yaralandı. Hizbullahın füze saldırılarının başlamasından bu yana bir milyona yakın İsrailli yer altındaki sığınaklarda barınıyor.