Haymi BEHAROrtadoğu`da çatışmalar birinci ayına girerken ateşkeş sağlanması için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi`nde uzlaşma arayışları sürüyor. ABD ve Fransa`nın üzerinde anlaştığı BM Güvenlik Konseyi taslak karar tasarısını Lübnan reddetti. Arap Birliği, Lübnan`ın karar taslağında yapı
Lübnan ordusu güneye konuşlanmak üzere hazırlanıyor
Lübnan hükümeti, İsrail askerleri çekilir çekilmez ülkenin güneyine 15 bin asker gönderme kararı aldı. Lübnan Enformasyon Bakanı Gazi Aridi, kabinenin, asker gönderme kararını oybirliğiyle aldığını açıkladı. İsrail Başbakanı Ehud Olmert kararın olumlu olduğunu ancak kalıcı barışın sağlanması için Hizbullahın silahsızlandırılması gerektiğini vurguladı.
Lübnan, İsrail güneyden çekilir çekilmez bölgeye 15 bin asker göndererek denetimi sağlamayı öneriyor. İsrail, Mayıs 2000de Güney Lübnandan tek taraflı çekilirken Lübnan ordusunun bu bölgeye konuşlanmasını istemiş ancak Lübnan ordusu güneyi denetim altına almayınca bu bölge Hizbullahın kontrolüne geçmişti.
Fransadan yeni karar tasarısı
Fransa yeni karar tasarısında, eski tasarıda olduğu gibi İsrail ile Hizbullah arasında Lübnan'da süren çatışmaların biran önce durdurulmasını ve soruna kalıcı bir çözüm bulunması gerektiğini vurguluyor. Ancak ilk tasarıdan farklı olarak bu yeni metinde kalıcı bir ateşkesin şartları da ortaya konuyor.
Tasarıya göre ateşkes koşulları
BM Güvenlik Konseyi'nin 15 üyesine dağıtılan tasarıda, kalıcı bir ateşkesin sağlanması için öncelikle İsrail ve Lübnan'ın egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün korunması ve iki ülke arasındaki sınırı oluşturan ''Mavi Hattın'' çiğnenmemesi gerektiği vurgulanıyor. Kaçırılan İsrailli iki askerin derhal serbest bırakılması gerektiği belirtilerek, Lübnan'da herhangi bir silahlı grubun bulunmaması ve Lübnan ordusunun güney Lübnan'da otoriteyi ele geçirerek etkili olmasını sağlamaya yönelik tüm İsrail-Lübnan anlaşmalarının ve BM kararlarının eksiksiz uygulanmasının altı çiziliyor. Tasarıda ayrıca İsrail'de bulunan Lübnanlı mahkumlarla ilgili sorunun çözülmesi ve bölgedeki kara mayınlarının yerlerini gösteren haritaların BM'ye verilmesi gerektiği de belirtiliyor.
Çokuluslu güç konuşlanması
Fransa'nın karar tasarısında, Lübnan silahlı kuvvetlerini bölgede barışçıl bir ortamın sağlanması konusunda desteklemek, kalıcı bir ateşkesin ve çözümün şartlarının uygulanmasına katkıda bulunmak için uluslararası bir gücün oluşturulması da teklif ediliyor. Tasarıya göre, bunun için öncelikle Lübnan ve İsrail hükümetlerinin kalıcı bir çözümün siyasi çerçevesi konusunda anlaşmaları ve oluşturulacak güce onay vermeleri gerekiyor. Lübnan'da kurulması düşünülen yeni çokuluslu güce liderlik etmek istediği de söylenen Fransa, geçen cumartesi günü Güvenlik Konseyi üyelerine bir tasarı metni dağıtmıştı.
Sivil kayıplar artıyor
Lübnan Sağlık Bakanı Muhammed Halife yaptığı açıklamada, çoğu sivil olmak üzere toplam 935 kişinin öldüğünü söyledi. İsrail en az 300 Hizbullah militanını öldürdüğünü açıkladı. Hizbullah çatışmaların başladığı 12 Temmuz gününden beri İsraile 3000 füze gönderdi. Hizbullahın saldırılarında çoğu sivil 100ün üzerinde İsrailli hayatını kaybetti. 250.000 İsrailli de ülkenin güneyine göç etmek zorunda kaldı. Hizbullah saldırılarını durdurmak amacıyla kara harekatını genişleten İsrail, Litani nehri sınırına kadar olan bölgede bir güvenlik şeridi oluşturmak amacıyla Güney Lübnanda operasyonlarını sürdürüyor.
İsrail Dışişleri Eski Bakanı Şlomo Ben Ami, BBCye verdiği röportajda Nasrallahın adamlarının İsrail sınırını geçerek askeri provokasyonda bulunmasına Olmert hükümeti hazırlıksız yakalandı. Bu hükümetin kuruluş amacı Gazzeden olduğu gibi Batı Şeriadan da tek taraflı çekilmekti. Şimdi Güney Lübnanda bir güvenlik şeridi oluşturmak istiyorlar dedi.
Ben Ami sözlerine şöyle devam etti: Hizbullah İran ve Suriyenin maşası, bu ülkeler Hizbullah üzerinden İsraile savaş açtılar. Tepkinin ölçüsüz olup olmadığını tartışabilirsiniz ama bu savaşı Hizbullah başlattı, İsrail de kendini savunma hakkını kullandı, çünkü hem kuzeyde yaşayan sivillerin güvenliğini sağlamak hem de Hizbulahın hamilerine yanıt vermesi gerekiyor.
Ben Ami, Lübnan sorunu ancak bu ülkeyle kapsamlı bir anlaşma imzalayarak Hizbullahın varlık nedenini ortadan kaldırmakla çözülür dedi.
Filistin sorunu hakkında da görüşlerini belirten Ben Ami: Hamas, İran ya da Suriye gibi ülkeler tarafından kontrol edilmiyor. Hamas milliyetçi bir hareket, belki fanatik derecede dinci olabilir ama siyasi bir amacı var; o da Filistinin bağımsızlığını sağlamak. Ve yavaş yavaş iki devletli çözüme doğru ilerliyorlar. İsrailin varlığını tanıyacaklar. Hizbullah ise İsraili yok etmek isteyen militan bir örgüt dedi.