Geçen hafta 25 Ağustos Cuma günü, AB üyesi ülkelerin dışişleri bakanları, Lübnanda oluşturulacak barış gücüne yapabilecekleri katkıyı görüşmek üzere Brükselde toplandı. BM Genel Sekreteri Kofi Annanın da katıldığı toplantıda, AB ülkelerinin yeni UNIFILe yapacakları katkı tartışıldı.
Annan, UNIFIL için tüm ülkelerden toplam 15.000 asker talep ederken AB toplantısının olumlu bir adım olduğunu söyledi.
Toplantıda daha önce sadece 200 asker göndereceğini bildirerek tepki toplayan Fransa, toplantıda pozisyonunu değiştirerek 2000 asker göndermeyi taahhüt etti. Fakat Fransız Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ile Annanın anlaşmazlığı sürdü. Chirac, Annanın 15.000 askerlik talebini aşırı bulduğunu açıkladı. Fransa, BMden görev gücünün yetkilerinin kesinleştirilmesini ve gerektiğinde ateş açma yetkisini de istedi.
Chirac toplantı sırasında halihazırda komutasını sürdürdükleri UNIFIL barış gücünün komutasına devam etmeyi de talep etti. Bu açıklama, toplantı öncesine kadar barış gücüne komuta edeceği tahmin edilen İtalyanın tepkisini aldı. İtalya Dışişleri Bakanı Massimo D'Alema konuyla ilgili olarak "İtalya 3 bin asker gönderiyorsa, komutayı devralmak hakkıdır" dedi. İtalya Savunma Bakanı Artura Parisi ise Fransanın sahada komutanlık görevini almasını, İtalyanın ise New Yorkta BM Barış Operasyonları Dairesi'nde komutayı ele almasını önerdi. Chirac bu öneriyi ret ederken, Annan Fransa'nın komuta süresinin dolacağı Şubat 2007'ye dek komutayı sürdürmesini, daha sonra İtalya'ya devretmesini istedi. Aynı zamanda İtalyan General Fabrizio Castagnettinin İtalyanın önerdiği şekilde New Yorktaki operasyon merkezinin başına getirildi.
Toplantı sonrasında UNIFILe gönderilecek askerler şöyle belirlendi:
Fransa: 2000 asker (eski UNIFILde Fransanın 200 askeri bulunuyordu. Cuma günü Fransa 170 istihkamcıyı bölgeye gönderdi. Fransa 1600 asker daha gönderecek)
İtalya: 2500 asker. (İtalyanın asker gönderme kararı bakanlar kurulu tarafında onaylandı. İlk 1000 asker Giuseppe Garibaldi uçak gemisi ile gönderilecek ve cuma günü bölgeye ulaşacak. İtalyan Hükümeti aynı kararla Lübnana yapılacak 38,4 Milyon $lık yardımı da onayladı)
Bangladeş: 2 Tabur asker (1600 asker)
İspanya: 1 Mekanize Piyade Taburu (1000 asker) (fakat kararın 7 Eylülde parlamentodan geçirilmesi gerekiyor)
Endonezya: 1 Tabur asker (800 asker) + 1 İstihkam bölüğü (100낐 asker)
Malezya: 1 Tabur asker
Nepal: 1 Tabur asker
Polonya: 500 asker (Polonyanın halihazırda eski UNIFILde 300 askeri bulunuyordu)
Belçika: 392 asker
Finlandiya: 250 asker,
Norveç: 100 asker 2dž savaş gemisi
Danimarka: 2Dž savaş gemisi
Almanya: 1200 Denizci ile, gemi ve gözlem uçakları yollayacak (Daha önce asker yollamayı reddeden Almanya, kara kuvveti yerine deniz kuvveti göndermeyi kabul etti. Alman deniz kuvvetleri Hizbullaha deniz yolu ile silah gönderilmesini engelleyecek. Bu kararın da Alman Parlamentosundan geçirilmesi gerekiyor)
Slovenya: Mayın temizleme uzmanı 10ᆨ asker.
Portekiz de UNIFILe asker göndermeyi taahhüt etti fakat asker miktarı belirtmedi. İsviçre Savunma Bakanı Samuel Schmid ise ülkesinin UNIFILe asker gönderemeyeceğini bildirdi. İsviçre kanunlarına göre İsviçre askerleri sadece barış koruma görevlerine gönderilebiliyor. Schmide göre BM kararının ve barış gücünün görev ve yetkilerinin belirsiz, bölgenin de istikrarsız olması İsviçrenin asker göndermesine engel oluyor.
Türkiyenin de asker gönderip göndermeyeceği belirsizliğini koruyor. İsrail Müslüman ülke statüsü nedeni ile Türkiyeden asker talep ediyor. Fakat İsrailin düzgün diplomatik ilişkilere sahip olduğu Mısır ve Ürdünden böyle bir talebi henüz olmadı. İsrail kendisini tanımayan Endonezya ve Malezyanın katkısına ise karşı çıkıyor.
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezerin Lübnana asker gönderme fikrini eleştirmesinin ardından, Bakanlar Kurulunun 3,5 saatlik toplantısından sonra hükümet Lübnana asker gönderme kararı aldı. Sezer, Lübnana asker gönderilmesine karşı çıkmış ve hükümeti durum değerlendirmesi yapmadan acelecilikle suçlamıştı.
Bakanlar Kurulu toplantısı ardından Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek yaptığı açıklamada "Türkiye bölge ülkesidir. Yanı başında olup biten her türlü olay Türkiyeyi çok değişik açılardan ilgilendirmektedir. Dolayısıyla bir üçüncü ülke gibi, uzak bir ülke gibi takip etmesi esasen milli menfaatlerimiz açısından da uygun değildir" diyerek hükümetin görüşünü ortaya koydu.
Gönderilecek asker sayısı da henüz netleşmedi. Basında daha önce 1200 gibi rakamlar zikredilirken en son gelişmeler sonrasında gönderilecek asker sayısına dair tahminler 200 ile 1200 arasında değişiyor.
Hükümetin tezkereyi hazırlayarak, konu ile ilgili olarak TBMMyi bu hafta içerisinde olağanüstü toplantıya çağırması bekleniyor.
UNIFILde temmuz sonuna kadar Çin, Fransa, Gana, Hindistan, İrlanda, İtalya, Polonya ve Ukraynanın gönderdiği 1989 asker, 50 gözlemci ve 100 sivil personel bulunuyordu. Ayrıca UNIFIL ile beraber çalışan 350 yerel sivil personel bulunuyor.
1978den beri görev yapan UNIFILin verdiği kayıplar ise 249 asker, 2 askeri gözlemci, 3 uluslar arası ve 4 yerel sivil personel olmak üzere toplam 258 kişi oldu.