Avrupa Birliği geçtiğimiz cuma günü Güney Lübnandaki çokuluslu güce yönelik düzenlediği görüşmelerde bölgeye yaklaşık 7 bin askerin konuşlandırılacağını açıkladı. Toplantıda konuşma yapan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan konuyla ilgili yaptığı açıklamada Lübnan-Suriye sınırına asker yerleştirilmeyeceğini söyledi.
Annan, ateşkesi öngören 1701 nolu karara göre Lübnan hükümeti talep etmediği sürece BMnin sınıra herhangi bir askeri güç sağlamayacağını belirtti. Lübnanın içişleri bakanı geçtiğimiz cumartesi günü Lübnan Ordusunun sınırı kontrol edeceğini; fakat Uluslararası Barış Gücünden (UNIFIL) teknik destek alabileceklerini açıklamıştı.
Annan açıklamasını, Suriyenin geçen hafta BMnin düşmanca hareket ettiğini ve çokuluslu güç kararının Lübnana ağır ekonomik sonuçlar getireceğini belirtmesinin ardından yaptı.
İsrail, Uluslararası Güçün bölgedeki varlığını, Suriye ve İrandan Hizbullaha yapılacak herhangi bir silah sevkıyatının önlenmesi amacıyla kabul etmişti. Kudüste bulunan İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü geçen cumartesi yaptığı açıklamada çokuluslu gücün konuşlandırılmaması durumunda bölgeye düzenlediği hava saldırılarını kesmeyeceğini belirtmişti. Annanın Tahran ve Şama yapacağı ziyaretlerin ana gündemini bu konunun oluşturması bekleniyor.
Bunun yanı sıra UNIFIL Lübnan-Suriye sınırında bir takım sorunlarla karşı karşıya kalıyor. Geçtiğimiz iki hafta boyunca İsrail kendisini tanımayan Malezya, Endonezya ve Bangladeşten bin askerin bölgeye yerleşmesini reddetti. Annan ise bu ülkelerin askeri güce büyük katkılarının olacağını belirterek, Elimizden geldiği kadar barışı iyi bir şekilde sağlayacak olanları kabul edeceğiz. Önümüzde istediğimizi tutup seçebileceğimiz bir havuzumuz yok açıklamasını yaptı. Bununla birlikte Annan, İsrailin isteklerini göz önünde bulundurarak karara vardıklarını da sözlerine ekledi.
Annan yüzlerce UNIFIL askerinin önümüzdeki günlerde bölgeye gönderileceğini kaydetti. Fransa üç hafta içinde askerlerini göndereceğini belirtirken, Finlandiya dışişleri bakanı askeri gücün iki haftaya kadar bölgede konuşlanacağını açıkladı. BMnin New Yorktaki kaynaklarına göre Annan yeni saldırılarla ateşkesin bozulmaya çalışılmasından ve çokuluslu gücün ertelenmesinden endişeleniyor.
Geçtiğimiz pazartesi günü Beyruta giden Annan, Lübnan hükümetiyle yaptığı görüşmelerde Hizbullah tarafından kaçırılan iki İsrail askerinin serbest bırakılmasını istedi. BM Genel Sekreteri gündeminde Arap mahkumların serbest bırakılmasının da olduğunu dile getirdi. Ateşkese yönelik önerilerini dile getiren Annan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşerek Lübnanla diplomatik ilişkiler kurmasını isteyeceğini söyledi.
Lübnanlı bir yetkilinin belirttiğine göre Annan aynı zamanda Hizbullahlı bakan Mohammed Fneish ile de görüştü.
Annan 29 Ağustos Salı günü İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ve Savunma Bakanı Amir Peretz ile görüştü. İsrail ziyareti sırasında BM Genel Sekreteri Annan, kaçırılan 3 askerin aileleri ile bir araya geldi.
Haaretze açıklama yapan BM diplomatları ise Annanın Hizbullahın destekçileri olan İran ve Suriyeye yapacağı ziyaretle ilgili şaşkınlıklarını dile getirdiler. Diplomatlar görüşmelerin sonuçlarından kuşku duyarken, dünya barışını ve istikrarını sağlamaya çabalayan Annanın bu değerlerden uzak ülkelerle görüşmekten kaçınması konusunda birleşiyor.