1994 yılında kurulan Filistin Özerk Yönetimi tarihinin en şiddetli iç çatışmasına sahne oluyor. Mahmut Abbas taraftarları ve Hamas arasında Gazze ve Batı Şeria`da gerçekleşen iki günlük çatışmanın sonucunda oniki Filistinli öldürüldü, 100`den fazla Filistinli yaralandı
Şiddet pazar günü doruğa ulaştı
Geçtiğimiz pazar günü El Fetih taraftarlarının ağırlıkta bulunduğu güvenlik güçleri, hükümeti maaşlarını ödememekten dolayı protesto etti. Bu eylem sırasında protestocular ile yaklaşık 3500 kişiden oluşan Hamas militanları karşı karşıya geldi.
Mahmut Abbas taraftarları ve Hamas arasındaki Gazze ve Batı Şeriada iki günlük çatışmanın sonucunda oniki Filistinli öldürüldü ve 100den fazla Filistinli yaralandı.
Pazar geceyarısı sularında, El Fetih Lideri Abbas ve Filistinin Hamaslı Başbakanı İsmail Haniye telefonda kısa bir görüşme yaptı. Haniye tüm Filistinlilere sakin olmaları çağrısında bulunurken, Hamas güçleri önceki pozisyonlarına geri çekildiler.
Arap Ligi, Filistinin kendi içindeki bölünmüşlük savaşının acilen sona ermesi gerektiği yönünde çağrıda bulundu. Salı günkü çatışmaların ardından Arap Ligi yayınladığı bildiride durumu, kontrolsüz Filistin Çılgınlığı olarak nitelendirdi.
Arap Liginin Filistin işlerinden sorumlu genel sekreter yardımcısı Muhammed Subah, Öldürme, şiddet ve İsraile zarar vermekten vazgeçelim, çünkü bugüne kadar yaşananlar Filistin halkına yetti şeklinde bir açıklamada bulundu.
ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice da salı günü yaptığı konuşmada Filistin grupları arasındaki çatışmaların bitmesi gerektiğini ve Başkan Mahmut Abbası, Filistin hükümetinin bir kısmını idare eden Hamas radikallerine karşı güçlendirmenin yollarını aradıklarını belirtti.
Öte yandan Rice Kahirede, Arap- İsrail barış sürecini tekrar canlandırmak adına sekiz Arap müttefiki ile buluşmayı planladı. Bu görüşmeler sırasında, Körfez Ülkeleri Konseyinin altı üyesi, Mısır ve Ürdünün Abbasın güçlendirilmesi ve İranın bölgede artan etkisinin denetim altına alınması konusunda işbirliği yapması bekleniyor.
Ricein bölgeye ziyareti, Arap ülkelerinin son birkaç haftadır Hamas ile yaptıkları temaslarla aynı döneme rastgeldi. Arap ülkeleri, 2002 Arap Ligi planını destekleyen, İsraile toprak değişimi karşılığı barış öneren birleşik bir hükümet kurulmasını istiyorlar. Uzun süredir Filistinlilerin içlerindeki değişik gruplar ve İsrail arasında arabuluculuk görevini üstlenmiş olan Mısır ise, Hamasa karşı sabrını yitirmiş görünüyor.
Pazartesi olaylar yatıştı
Daha önceki günlere oranla pazartesi günü oluşan kaos ve sokak çatışmaları büyük ölçüde yatıştı. Başbakan İsmail Haniye pazartesi günü kabinesi ile yaptığı toplantıda Gazze bugün sakinliğe doğru ilerliyor mesajını verirken, Batı Şeriada şiddetin tırmanmasından endişe ettiğini de belirtti.
Geçtiğimiz ocak ayında yapılan seçimleri kazanan Hamas, nisan ayında Başkan Mahmut Abbas ile aralarındaki güç savaşını kaybetmesi ve güvenlik güçlerinin El Fetih yanlısı kalması sonucunda, milis güçlerini oluşturmuştu.
Şiddet yanlısı eylemler, Filistin halkının Hamasın seçim zaferi sonrası uygulanan ekonomik yaptırımların da sonunu getirecek El Fetih ve Hamas koalisyonu umudunu giderek zayıflatmıştı. Bu yaptırımlar hükümeti 165.000 çalışanına maaş ödeyemeyecek duruma getirmişti. Yapılamayan ödemeler iç savaşı andıran protesto görüntülerine neden oldu.
Koalisyon görüşmeleri, Abbasın Haması şiddet yanlısı ideolojisini yumuşatma ve batının isteklerine uyma konusundaki başarısız zorlamaları ile çıkmaza girmişti.
El Fetih yetkilisi Saeb Erekat, kısa zamanda koalisyon görüşmelerinin tekrar başlaması ihtimalinin zayıf olduğunu belirtti. "Koalisyon görüşmeleri yaşadığımız şiddet olaylarından önce de çıkmazdaydı. Şu anda yaşanan olayların tekrarlanmamasına odaklanmış durumdayız dedi.
Abbas protestocu güvenlik güçlerinden pazartesi günü işlerine dönmelerini istedi. Güvenlik güçlerinin protesto çadırı Hamas hükümeti ile gerilimin elle tutulur kaynağı Gazzedeki parlamento binasının önünde boş durmaya devam ediyor. Batı Şeriada Ramallah parlamento binasının önünde bulunan çadır ise halen protestocular ile dolu.