Suriye-İsrail barişi alti ayda sağlanabilir

İsrail pazar günü itibariyle Güney Lübnan`dan çekildi. Ancak İsrail Ordusu`ndan yapılan açıklamaya göre, Lübnan üstünden uçuşlar istihbarat toplama amacıyla devam edecek

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad İsrail’le barış masasına oturmaları durumunda altı ay içinde barış sağlanabileceğini iddia etti. Esat barış sağlanamaması durumunda savaş çıkabileceği tehdidini de savurdu. İsrailli bazı kaynaklar  daha önce Esat’ı ciddiye almayan Başbakan Ehud Olmert’in resmi bir başvuru olması durumunda Suriye ile masaya oturmayı düşünebileceğini belirttiler.
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat, 30 Eylül Cumartesi günü İspanyol El Pais gazetesi ile yaptığı röportajda İsrail ile olası bir barış hakkında konuştu.
Beşar Esat, Madrid’de başlayan barış görüşmeleri sırasında, iki yıl içinde sorunu çözmek vizyonuna sahip olduklarını, bu yüzden belirlenen süre bitmeden önce temasların tekrar başlamasını amaçladıklarını  söyledi. Esat, görüşmelerin bırakıldığı noktadan tekrar başlaması durumunda altı içinde İsrail-Suriye arasında barışın sağlanabileceğini söyledi.
Suriye Devlet Başkanı röportajı sırasında İsrail’i tehdit etmekten de geri kalmadı. Esat süre gelen durumun sorumluluğunun yalnızca bir tarafta değil, her iki tarafta da olduğunu belirtti. Süre gelen durumun barış ile sonlandırılamaması durumunda ise savaş çıkabileceğini söyleyerek tehditkar bir tutumda bulundu.
Beşar Esat, röportajda Lübnan hakkında da konuştu. Esat Suriye’nin beklentisinin BM gücünün Lübnan’da sonsuza kadar kalıp, dünyanın meseleyi unutması olmadığını, 1701 sayılı kararın kalıcı bir barış sürecine yönelik geçici bir durum olmasını beklediklerini ifade etti. Esat  silah kaçakçılığını engellemek için Lübnan ile  sınırına asker takviyesi yaptıklarını fakat bu durumun Irak sınırından asker çekmekle mümkün olduğunu söyledi. Suriye’nin silahlı militanların sınırından geçişini engellemek için yeterli çabayı harcamadığı yönündeki suçlamaları reddederken, “silah kaçıranlara ve sınırdan sızanlara karşı ne BM, ne Güvenlik Konseyi, ne de dünya üzerindeki hiçbir ordunun engel olamayacağını belirtti.
Esat’ın  röportajı İsrail ile barış konusunda yaptığı ilk çağrı olmadı. Esat’ın daha önce de Alman Der Spiegel’e verdiği röportajda barış çağrısı yaptığı, İsrail üst düzey yetkililerine bu konuda imada bulunduğu, fakat İsrail Başbakanı Olmert’in olumsuz yaklaştığı bildiriliyor. Olmert daha önce Esat’ı barış süreci konusunda bir muhatap olarak görmediğini ve Esat’ın yaklaşımlarını samimi bulmadığını söylemişti.
Fakat İsrail’in Altyapıdan Sorumlu Bakanı Binyamin Ben-Eliezer, Suriye’nin resmi bir başvuruda bulunması durumunda, İsrail’in barış görüşmelerine başlayabileceği konusunda bir açıklama yaptı. İşçi Partisi’nin üst düzey yetkililerinden olan Ben-Eliezer, Ordu Radyosu’na verdiği demeçte Suriye’nin İsrail’i tanıması ve herhangi bir şart sürmeden masaya oturması durumunda Başbakan Ehud Olmert’in görüşme masasına oturmayı kabul edeceğini söyledi. Ben Eliezer,  Esat’ın barış olmaması durumunda savaş çıkabileceği tehdidinin de ciddiye alınması ve gerekli hazırlıkların yapılması gerektiğini de belirtti.