İran Atom Enerjisi Kurumu Başkan Yardımcısı Muhammed Saidi, İranın uranyumunu zenginleştirmek üzere Fransanın konsorsiyum oluşturmasını önerdi. İran, salı günü yaptığı teklif ile Tahrandaki nükleer programın dışarıdan gözetilmesine dair uluslararası toplumun taleplerine karşılık vermiş oldu.
Muhammed Saidi, France-Info Radyosuna yaptığı açıklamada, Çözüme varabilmek için yeni bir fikir bulduk. İranda zenginleştirilmiş uranyum üretimi için Fransanın bir konsorsiyum oluşturmasını teklif ediyoruz. Böylece Fransa, Eurodif ve Areva şirketleri aracılığıyla somut bir şekilde zenginleştirme çalışmalarımızı denetleyebilecektir dedi.
Tahran nükleer programının elektrik üretme amacı taşıdığı konusunda ısrar ederken, programın nükleer silah üretme amacıyla yürütüldüğünden endişe duyan birçok büyük güç bu sebeple İran ile ilişkilerinde soğukluk yaşıyor. İran, BM Güvenlik Konseyi tarafından uranyum zenginleştime çalışmalarını askıya alması ya da olası yaptırımlarla yüzleşmesi için ağustos ayına kadar verilen süreyi görmezden geldi.
Saidi, İranın bir girişimi olarak görülen teklifle ilgili başka ayrıntı vermezken, Areva ve Eurodif şirketlerinden salı günü itibariyle henüz bir tepki alınamadı. Güvenlik Konseyinin daimi üyesi olan Fransa, İranın nükleer faaliyetlerinin durdurulması için çalışan öncü devletlerin arasında yer alıyor. Fransa, elektriğinin yüzde yetmiş beşinin atomik reaktörlere dayanması ve başlıca nükleer enerji üreticilerine ev sahipliği yapması sebebiyle dünyanın nükleer enerjiye en bağımlı ülkesi konumunda bulunuyor.
Areva çok sayıda ülkede çalışmalar yürütüyor ve devlet kontolü altında çalışıyor. Eurofif ise daha önce de İran ile birlikte çalışmış, ancak Tahran, Eurodifin Fransadaki fabrikalarında uranyumun zenginleştirilmesi için hammade olarak kullanılan 50 ton UFLj gazına sahip olduğunu fakat kullanmasına izin verilmediğini açıklamıştı.
Rusya, tartışmayı sona erdirmek adına İranın tüm zenginleştirme çalışmalarının Rusya topraklarında yürütülmesini teklif etmiş, ancak Tahran bu teklifi reddetmişti. Moskova, kullanılmış yakıtın Rusyaya gönderilmesi sayesinde İranın artıkları yeniden işleyerek silah yapma olasılığını ortadan kaldıracak bir anlaşma sunduğunu belirtmişti.