Haniye: ‘İç savaş sonumuz olur`

Geçtiğimiz cuma günü Filistin halkına konuşma yapan Filistin Özerk Yönetimi Başbakanı İsmail Haniye, Filistin`de çıkabilecek bir iç savaşın Ortadoğu sorununu olumsuz etkileyeceğini belirterek, yönetimin birlik içinde olması gerektiğini savundu. El-Fetih yetkilileri ise Haniye`yi halkı bölücülüğe teşvik etmekle suçladı

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Filistin’de yaşanan iç sorunlar devam ederken, Filistin Özerk Yönetimi Başbakanı İsmail Haniye, Filistin halkına yaptığı konuşmada devlet başkanı Mahmud Abbas’a Gazze’ye gelip görüşmelere devam etmesi için çağrıda bulunurken, hükümette uzlaşma sağlanmasının gerekli olduğunu savundu. Haniye, Filistin’de yaşanan her türlü iç savaşın Filistin meselesinin sonunu getireceğini belirtti.
Özel bir toplantıda konuşma yapan Haniye, Filistin halkının birliğini sağlamak için tüm Filistinli grupların yetkilerini birleştirmesi gerektiğini söyleyerek, “Filistin halkının iç savaşa sürüklenmesini engellemek için herşeyi yapmalıyız.  Bizim farklılıklarımız, sorunlarımız ve çabalarımız işgale karşı olmalıdır. İçeride yaşanan anlaşmazlıklar yalnızca politik sahada kalmalıdır” açıklamasını yaptı.
El-Fetih tarafından halkı bölücülüğe teşvik etmekle suçlanan Haniye, Filistin halkına verdiği demeçte düşüncelerini “İki grup arasında yapılan tüm eleştirilere ve basında çıkan tüm tartışmalara rağmen bunun savaşla sonlanmayacağına dair Filistin halkına söz veriyorum. Şu an ulusal kurtuluş sürecindeyiz, işgalden kurtuluşun. Tüm kaynaklar bu konuya yönelmeli ve Filistin halkını birleştirmek adına işbirliği yapmalıdır” sözleriyle ifade etti.
Haniye’nin geçtiğimiz Cuma yaptığı konuşmanın ardından El-Fetih örgütü üyeleri Haniye’yi ayrımcı bir tutum sergilemekle suçladı.
El-Fetih yetkilileri aynı zamanda Hamas’ın destekçileri olan Halid Meşal ve Moussa Abu Marzuk’un tüm kontrolü elinde bulundurduklarını da savundu.
El-Fetih sözcüsü Ahmed Abdel Rahman konuyla ilgili, “Eğer birleşmiş bir hükümet istiyorsak, Hamas’ın gerçek kararlarını veren ve Şam’da bulunan üyeleriyle konuşmalıyız” açıklamasını yaptı.

El-Fetih erken seçim çağrısı yapıyor
 Haniye’nin açıklamalarının ardından konuşma yapan El-Fetih örgütünün lideri geçtiğimiz pazartesi gerçekleşen parlamento toplantısında erken seçim çağrısında bulundu. Azzam el Ahmed Ramallah’da düzenlenen basın konferansında, “Birbirini suçlayan iki örgüt nasıl tek bir yönetim olabilir? Yeniden halka dönmemiz lazım. Sıkıntıya giren her hükümet erken seçim kararı alabilir” açıklamasını yaptı.
Filistin yasalarına göre, Filistin Yönetimi lideri gerektiği takdirde hükümeti dağıtabilir; fakat yönetimi feshetme ve erken seçim ilan etme hakkına sahip değildir.
Filistin Yönetimi’nin bu sıkıntılı döneminde ulusal birlik hükümeti kararı tek çözüm gibi gözükse de, Abbas yeni hükümetin İsrail’i ve daha önce yapılan anlaşmaları tanıması konusunda ısrar ediyor. Hamas ise bu şartları kesin olarak kabul etmeyeceğini açıkça dile getiriyor.
Konuşmasında Hamas’ın 1967 sınırlarına dönük bir Filistin devleti kurmayı istediğini belirten Haniye, İsrail ile uzun süreli bir anlaşma imzalayabileceğini; fakat onu tanımayacağını açıkladı. Haniye düşüncelerini, “Hükümet ve Hamas örgütü İsrail’i tanımayacak ve atalarımızın toprakları dahil hiçbir Filistin ilkesinden vazgeçmeyecek” sözleriyle ifade etti.
Ayrıca Haniye Katar dışındaki ülkelerin kendisini görüşmeye çağırmayarak, hükümeti izole ettiğini söyledi. Haniye hükümet liderlerini Amerika ve İsrail’in ‘Hamas’la işbirliği yapmayın’ çağrılarına destek vermekle suçladı.
Filistin halkına Hamas’ın içinde farklı bir kuruluşun olmadığını belirten Haniye, Ahmed Yasin, Ebu Cihad ve Yaser Arafat gibi İsrail’in öldürdüğünü iddia ettiği birçok insanın ismini de zikretti. Haniye, hükümetinin Arafat’ın ölümünü araştırmaya devam edeceğini de söyledi.

Katar Dışişleri Bakanı Abbas ve
Haniye ile görüştü

Üçlü görüşmenin ilerlemeye bir katkısı olmayacağını düşünen Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Hamad bin Jassem al-Thani geçtiğimiz Pazartesi Abbas ve Haniye ile ayrı ayrı görüştü.
Al-Thani El-Fetih ve Hamas’ın birleşik bir hükümet kurmaya yönelik yeniden görüşmesini talep etti.
Katar dışişleri bakanı geçen perşembe Hamas Lideri Halid Meşal’le Suriye’de görüştü. Katar’ın önerilerine olumlu yaklaşan Abbas’a karşılık Meşal’in nasıl bir tutum sergileyeceği henüz belli değil.
Katar planına göre, Filistin ulusal birlik hükümeti İsrail’i, önceki anlaşmaları ve silahsızlanmayı kabul edecek.
Yeni Filistin hükümetinin herhangi bir Filistin örgütüyle bağdaştırılmaması ve hükümette Hamas, El-Fetih ve diğer kuruluşlardan bakanların olması tasarlanıyor.
Katar planı ayrıca İsrail-Filistin meselesine yönelik karşılıklı bir çözüm öngörüyor.
Ancak son gelişmeler Hamas’ın Katar planını reddettiği doğrultusunda olduğundan, erken seçim yeniden gündeme gelecek.