Bugüne kadar dört kez yapılan yıllık yerel geçit her yıl binlerce katılımcıyla gerçekleşiyor. Fakat artan halk muhalefeti ve şiddet tehlikesi nedeniyle Kudüs polisi gelecek ay yapılması planan eşcinsel gösterisi için verilen iznin yeniden değerlendirileceğini bildirdi
Hazırlayan: Karel VALANSİ
Afrika
Kongo: Kongo'da ilk demokratik seçim
17 bin kişilik BM barış gücünün görev yaptığı Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde, Belçika'dan bağımsızlığını kazandığı 1960'dan bu yana ilk defa demokratik devlet başkanlığı seçimi yapılıyor. 1998 yılları arasında süren iç savaşta 4 milyon kişinin öldüğü 56 milyon nüfuslu Kongo'da 30 Temmuzda yapılan seçimlerin ikinci turunda 2001de öldürülen eski Devlet Başkanı Laurent Kabila'nın oğlu Joseph Kabila, isyancı lider Jean Pierre Bemba ile yarışacak.
Somali: Geçici hükümetin tabanı giderek küçülüyor
Şeriat Mahkemeleri kan dökmeden önemli ticaret merkezlerinden Sakova girdi. Böylece Şeriat mahkemeleri hükümetin merkezi Baidoa kentine bir adım daha yaklaşmış oldu. İki tarafın bir noktada karşı karşıya gelerek savaşması kaçınılmaz görünüyor. Taraflar önümüzdeki hafta Sudan'da barış görüşmeleri yapacak.
Etiyopya: Kahve çifçileri Starbucksa karşı
Yardım Kuruluşu Oxfam, Amerikan kahve zinciri Starbucks'ın nüfuzunu kullanarak Etiyopya'nın Sadamo ve Harar adlı kahve çekirdeklerinin isim haklarını satın almasını engellemek ve böylece Etiyopyalı çiftçileri yılda 90 milyon dolar kazançtan mahrum bırakmakla suçladı.
Amerika
ABD: Los Alamos'ta güvenlik ihlali
Amerikan Federal Soruşturma Bürosu FBI, ülkenin en önemli nükleer silah tesisi Los Alamos'ta güvenlik ihlali şüphesini araştırıyor. Soruşturma, tesis yakınlarında düzenlenen narkotik bir operasyon sırasında bulunan malzemelerin laboratuardan gelmiş olabileceği şüphesi üzerine başlatıldı.
Brezilya: Da Silva seçimleri kazandı
Adının karıştığı yolsuzluklara rağmen fakirlikle mücadelesi sebebi ile taraftar toplayan Başkan Luiz Inacio Lula da Silva Pazar günü yapılan seçimlerden galip çıktı. Brezilyanın ilk çalışan sınıftan gelen başkanı Lulanın solcu İşçi Partisi son iki yıldır oy satın alma, kanuni olmayan yoldan kar elde etme gibi suçlamalarla karşılaşmış olsa bile samimi bir portre çizemeyen Sao Paulo eski valisi Geraldo Alckminyı seçimlerde yenilgiye uğrattı.
Nikaragua: Parlamento kürtajı yasaklamak istiyor
Nikaragua parlamentosu, annenin sağlığını tehdit eden durumlarda bile kürtajın yasaklanması için oy kullandı. Başkan Enrique Bolanos yasayı imzalarsa annenin sağlığı tehlikede diyen üç doktor varsa kürtaj yapılabilir denilen prosedür yürürlükten kaldırılacak. Bolanos parlamentoya kürtaj cezasını 6 yıl yerine 10 ile 30 yıla çıkaran bir kanun teklifi götürdü.
Asya
Pakistan: Medrese baskınında 80 kişi öldü
Pakistan ordusu, Afganistan sınırında militan eğitim kampı ve El Kaide örgütü'ne üye militanların saklanmakta olduğundan şüphelenilen bir medreseye kara ve havadan saldırı düzenlendiğini ve 80 militanın öldüğünü açıkladı. Yerli halk ise ölenlerin militan değil bölge öğrencileri olduğunu savunuyor.
Güney Kore: Güney Kore'de istifa
Kuzey Kore'nin 9 Ekim'de bir nükleer deneme yaptığını açıklaması, tüm dünyada büyük yankı uyandırdı ve bölgenin istikrarsızlaşması kaygıları arttırdı. Gelişmeler üzerine Güney Kore savunma ve birleşme bakanları ve daha sonra da ulusal istihbarat teşkilatının başkanı Kuzey Kore'nin nükleer denemesi karşısında duyulan öfke nedeniyle istifa etmeye hazır olduklarını açıkladılar.
Endonezya: Eski diktatörün oğlu cezaevinden çıkıyor
Endonezya eski diktatörü Suhartonun cinayetten hüküm giymiş oğlu Hutomo "Tommy" Mandalaputra onbeş yıllık cezasının dört yılını geçirdikten sonra Ramazan ayının bitmesi nedeni ile affedilen binlerce mahkum ile birlikte cezaevinden çıkacak. Tommy 2001 yılında iki kiralık katil tutarak kendisini yolsuzluk sebebi ile yargılayan hakimi öldürmekten hüküm giymişti.
Avrupa
Fransa: Varoş isyanının yıldönümü
Geçen sene iki gencin polis tarafından öldürülmesi ile Paris varoşlarında başlayan isyanın birinci yıldönümü olaylı geçiyor. Paris varoşlarında altı otobüs ateşe verildi. Marsey şehrinde ateşe verilen otobüsün içinde bulunan bir kadın ciddi şekilde yandı, üç kişi ise duman zehirlenmesi nedeni ile hastanede tedavi altında.
Bulgaristan: Parvanov tekrar Cumhurbaşkanı seçildi
1989 yılında rejimin değişmesinden sonra gerçekleşen dördüncü seçimleri tekrar kazanan Cumhurbaşkanı Georgi Parvanov beş yıl daha görevine devam edecek. İkinci turda rakibi aşırı milliyetçi lider Volen Siderovne karşın % 73 oy alarak açık ara liderliğini ilan etti.
Danimarka: Karikatür davası düştü
Danimarka'da Hz. Muhammedin karikatürlerini yayımlayan Jyllands-Posten gazetesi aleyhinde Müslümanları temsil eden yedi ayrı kuruluş tarafından açılan hakaret davası düştü. Mahkeme, karikatürlerin 'Müslümanları aşağılama niyetiyle yapıldığını düşündürecek bir unsur olmadığına' karar verdi. Kararda "Yazı küçük düşürücü ve alaycı olarak yorumlanabilir, fakat karikatürler hakaret içermiyor" deniyor. Davayı açan Müslüman örgütler temyize gideceklerini açıkladı.
Ortadoğu
İran: Nükleer programında ilerliyor
İran, ikinci bir santrifüj ünitesine uranyum gazı enjekte ettiğini ve bu gazın dönüştürülüp zenginleştirilmiş uranyum ürettiğini açıklandı. 168 santrifüjden oluşan ilk ünite ile, Şubat ayında küçük miktarda zenginleştirilmiş uranyum üretilmişti.
Lübnan: Ulusal uzlaşma görüşmeleri ertelendi
Meclis Başkanı Nebi Berri'nin çağrısıyla ülkedeki siyasi krizi yatıştırmak amacıyla yapılması planlanan ulusal uzlaşma görüşmelerinin ancak 6 Kasım Pazartesi günü parlamentoda başlayacağı belirtildi.
Afganistan: NATO'dan tazminat istiyor
İnsan hakları izleme örgütü (Human Rights Watch), Afganistan'da NATO askerlerinin sivil halk arasında can kayıplarını önlemek için yeterince çaba göstermediğini, bu nedenle NATO'dan Afganistan'da öldürdüğü sivillerin yakınlarına tazminat ödemesini istedi.
Asya / Kuzey Kore
Uluslararası yardımın durmasıyla Kuzey Korenin gıda stoğu tükeniyor
Birleşmiş Milletler, Kuzey Korenin ilk nükleer denemesini yaptığını açıklamasının ardından uluslararası yardımların durmasıyla, ülkenin gıda stoğunun önemli bir ölçüde azaldığını bildirdi. Uluslararası kamuoyunu karşısına almasına sebep olan nükleer çalışmaları olmasaydı Kuzey Kore bu yıl Birleşmiş Milletler aracılığı ile 100 bin ton gıda yardımı alacaktı. Birleşmiş Milletlerin Kuzey Koredeki insan hakları gözlem bürosu, gıda sıkıntısının ciddi boyutlarda ulaştığı uyarısını yaptı. Birleşmiş Milletler yetkilileri ayrıca nükleer testler ile gıda arasında kurulan bu bağlantının üzücü olduğunu açıkladılar. Uluslararası yardımın duraklaması bu yıl meydana gelen seller nedeniyle zaten zor durumda olan Kuzey Koreyi ciddi bir biçimde etkiliyor.