II. Ursula Trüpen, Ruben ailesinin hikayesini şöyle anlatıyor; Gerhard Ruben Ankarada okuldaki ilk gününü hiç unutamadığını söylüyor. Felaketti. Hiç birşey anlamıyordum! Bunu söyleyen Ruben ileride bir fen adamı olur ve 1992ye kadar Berlin Fen Akademisinde astronomi uzmanı olarak çalışır.
Ebeveynleri Türkiyeye gelmeye karar verdiklerinde Ruben 8 yaşındaydı. 1935te babası Walter Ruben Frankfurt Üniversitesinde konuşmacı olarak görev yapıyordu. Üniversitede çalışma izni olmasının nedeni Yahudi olmasına rağmen üst rutbeli bir asker olarak sınıflandırılmasından ileri geliyordu.
Ruben Nazilere karşıydı. Bu yüzden onlar hükümetin başına gelince ne yapacaklarını ve nasıl davranacaklarını bilmek bile istemediğinden, yeni alternatifler aramaya başladı. Bir tanıdık ona Türkiyeyi tavsiye edince, ailesi ile birlikte Ankara Üniversitesinden gelen bir teklifi kabul ederek hep birlikte Ankaraya yerleştiler. Hizmet döneminde Ankara Üniversitesinin Dil Bilimleri kürsüsünü kurdu.
O zamanlarda Nazi rejiminden hoşlanmayanlar İstanbul ve Ankaraya gelmeye devam eaderler. Bunların içinde meşhur sanatçı ve politikacılar da vardı. Ernst Reuter en meşhur olanlarından biridir. Ayrıca Bruna Taut, Martin Wagner gibi mimarlar, Eduard Zuckmayer gibi heykeltraşlar kısa veya uzun sürelerle Türkiyede nazi rejimi boyunca yaşadılar. Üniversitelerde hizmet verdiler.
1000 kişi Almanyadan Türkiyeye geldi çünkü ırkçı ve kötü rejimin onları tehdit ettiğini düşünüyordu. Bazıları 2Dž yıl düşünüp geldiler ve 6ᆣ yıl boyunca Türkiyede kaldılar.
2. dünya savaşında Ruben ailesi ve mültecilerin hükümet tarafından Alman vatandaşlıkları reddedildi. Nazi taraftarı olsun olmasın tüm mülteci Almanlar düşman ilan edildi.
Savaş bittikten sonra Nazi rejimi tarafından vatandaşlığı alınan kişiler yeni rejimde yeni bir pasaport için başvurduklarında 1951e kadar beklediler ve Alman pasaportu alarak ülkelerine dönebildiler.
Türkiyede yaşayan Yahudi vatandaşlar gibi Alman Yahudileri de Atatürk ve Türkiyeye güvenli yaşadıkları, çalıştıkları ve Nazilerden uzakta yaşamları kurtulduğu için şükranlarını sunuyorlar.