On dört yıldır tekrarlanan ve son üç yıldır Yosi Pensonun anısına düzenlenen geleneksel Çanakkale gezisi bu yıl da coşkulu bir kalabalığın katılımıyla gerçekleştirildi.
Yetkililerin hafta sonu havanın sert olacağını yönündeki uyarılarına rağmen üç otobüse yerleşen Çanakkale severler yol boyunca camdan Trakyanın bembeyaz manzarasını seyrederek, -Yosi Pensonun anısına dağıtılan kitaplara göz gezdirerek- öğle saatlerinde Çanakkaleye ulaştılar. Bu yıl ilk kez Hahambaşı Rav İsak Haleva, Cemaat Başkanı Silvyo Ovadyanın ve cemaat ileri gelenlerinin de katıldıkları gezide bir de anı defteri doldurulmaya başlandı. Konuklar elden ele dolaştırılan anı defterine, geziyle ilgili duygularını, izlenimlerini ve gezinin hayata geçirilmesinde büyük emeği geçen Sami Kumruya ve Penso ailesine teşekkürlerini yazdılar.
Hahambaşı Rav İsak Haleva, Cemaat Başkanı Silvyo Ovadya ve Çanakkale Cemaat Başkanı Sami Kumru, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve Çanakkale Valisi Orhan Kırlıyı makamlarında ziyaret ederek, bu geziyi düzenlemekten duydukları memnuniyeti ayrıca Çanakkalelilerin şehre olan bağlılıklarından ve yüzyıllarla ifade edilen ortak tarihten bahsettiler.
Cemaat temsilcileri bu ziyaretler sırasında Türk Yahudilerini tanıtan kitaplar hediye ettiler. Belediye Başkanı Gökhan, Çanakkalenin simgesi olan Truva atı ve Çanakkale seramik tabağını kendilerine hediye ederken, Vali Kırlı ise Çanakkale ile ilgili birkaç kitap ve cdyi heyete sundu.
Ziyaretlere yerel basın büyük ilgi gösterdi.
Cuma akşamı sinagog dönüşünde okunan Kiduş duasının ardından birlikte yenilen Şabat yemeği nostaljik sohbetler eşliğinde geç saatlere kadar sürdü. Cumartesi sabahı Mekor Hayim Sinagogu dindaşların içten duaları, anı ve iyi dilekleriyle doldu. Sefer Toralar göz yaşları, gülümsemeler arasında üzerlerine gül yaprakları atılarak dolaştırıldı.
Gezinin anlam ve önemini belirtmek üzere bir konuşma yapan Çanakkale Cemaat Başkanı Kumru: (
) 500 yıldan beri yaşadığımız güzel kentimizde, bugün bu denli katılımlı bir ziyareti gerçekleştirdiğimiz ve en az 150 yıllık bir geçmişi olan sinagogumuzun tarihinde ilk kez Hahambaşımızın önderliğinde dua etme onuruna sahip olduğumuz için Tanrımıza şükrediyoruz. Çanakkalede zaman zaman 3 000 kişiye varan cemaatimizin bazı yıllarda şehir nüfusunun üçte birine kadar ulaşmış, ticari ve sosyal hayatın vazgeçilmez bir bölümünü oluşturmuştur. Günümüzde ise şehirde fiilen yaşayan üç aile halen mutlu ve huzurlu bir şekilde yaşamlarını sürdürmektedir. (
) Bizler bu şehirden daha iyi şartlar,sosyal yaşam ve yeni dünyaya uyum çerçevesinde kendi rızamızla ve inisiyatifimizle göç ettik. İşte bu nedenle, içimizdeki Çanakkale sevgisi hep canlı kaldı ve her sene bizi bu çatı altında topladı. Bu ziyaretler bir şükran ifadesi veya görev mecburiyeti değildir. Bizler, içimizden geldiği ve hatıralarımızın bize mutluluk verdiği için buradayız. Biliyoruz ki dünyanın çeşitli yerlerinde bize katılmak arzusunda olan daha birçok hemşerimiz var. (
) Biz, Çanakkale nüfusuna kayıtlı binlerce kişiyle, mezarlığımızda yatan sevgiyle andığımız yüzlerce insanımızla, Çanakkaleli kökenlilerini hala hatıralarında hasretle saklayan dünyanın çeşitli yerlerindeki binlerce dindaşımızla, hepimiz bir bütün olarak Çanakkale Musevi Cemaatiyiz.
Bu yıl 14. yaptığımız gezilerimizin başlamasıyla ve her sene aksatmadan düzenlenmesinde maddi manevi büyük bir özveriyle çalışan Penso ailesine huzurlarınızda teşekkür ediyorum Yönetim Kurulumuz, aileye şükranlarımızın bir ifadesi olarak, üç yıl önce kaybettikleri evlatlarının anısını yaşatmak üzere, bu gezileri Yosi Penso Çanakkale ziyareti olarak adlandırmıştır dedi.
Daha sonra söz alan Türk Musevi Cemaati Başkanı Silvyo Ovadya, kalabalık karşısında çok heyecan duyduğunu ifade etti. Yeni Vakıflar Kanunu sonrasında Çanakkale seçimlerinin İstanbul ile aynı zamanda yapılması sonucunda Yönetim Kurulunun çok daha geniş bir şekilde oluşturulduğunu, ayrıca Çanakkale Cemaat Başkanı Kumruya sinagogu müze gibi her gün ziyaret edilebilecek konuma getirdiğinden dolayı teşekkür etti.
Ovadya ayrıca, Kırklareli, Edirne, Bursa, Ankara gibi diğer cemaatlerinde Çanakkaleyi örnek almalarını ve bu tür geziler düzenlemelerini önerdi.
Her sene olduğu gibi yerel basının ilgi gösterdiği gezide Belediye Başkanı Gökhan, Hahambaşı Rav Haleva, Cemaat Başkanı Ovadya, Rav Moşe Benveniste, Cemaat Başkan Yardımcısı Robert Abudara, Hamore Avram Yanni, Mahir Kasuto, Mois Kohen, Yılmaz Benadrete, Mimar Yusuf Kohen ve Penso ailesini temsilen Albert Penso ve Moiz Pensoya geçmişe bağlılık, aidiyet, cemaat bütünlüğü, barış ve kardeşlik mesajları eşliğinde plaketler sunuldu.
Dua sonrasında Penso ailesi tarafından verilen geleneksel Şabat seudada lezzetli böreklerin, fırınlanmış yumurtaların tadı uzun süre konuşuldu. Konuklara birer Teilim kitabı hediye edildi. Gezinin son günü olan Pazar sabahı ise Hahambaşı Rav Haleva eşliğinde Müslümanların ve Yahudilerin birlikte gömüldükleri mezarlığa yapılan ziyaretin ardından geride bırakılan hoş anılar, önümüzdeki sene için yeni beklentilerle dönüş yolculuğuna başlandı.
Geliboluda yenilen öğle yemeğinde herkes üç gün gibi kısa bir sürede yaşanan güzel duyguların, dayanışmanın, dostlukların örnek oluşturmasını ve devamı dileklerinde bulundu.