Suriye silahli direniş örgütü kurma yönünde gözdağı

Geçtiğimiz pazar Suriye istihbarat bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre Suriye, İsrail`in 1967 yılında aldığı Golan Tepeleri`ni geri vermemesi durumunda silahlı direniş örgütleri kuracak

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Suriye istihbarat bakanlığının pazar günü yaptığı açıklamaya göre Golan Tepeleri’nin geri verilmesine yönelik İsrail ile yapılan barış görüşmelerinin başarısız olması durumunda Suriye yönetimi, silahlı direniş güçleri oluşturacak. Suriye İstihbarat Bakanı Muhsin Bilal konuyla ilgili yaptığı açıklamada düzenlenen uluslararası görüşmelerin, İsrail’in 1967 Altı Gün Savaşı sırasında Suriye’den aldığı Golan topraklarını iade etmesine ön ayak olacağını belirtti. Bakan Bilal İsrail hükümetini uyararak, görüşmelerin sonuçlanmaması halinde, tarihteki bazı olaylarda örneği görüldüğü gibi direnişin yasal kılınabileceğini açıkladı. Bilal herşeye rağmen Suriye’nin görüşmelere devam etmek istediğini de sözlerine ekledi.
Suriye’nin Golan topraklarındaki haklarını ele alan üç günlük açık oturumun açılışında konuşma yapan Bilal, “Bölgede barış ve istikrarın sağlanması, ayrıca işgalin son bulması için tek yol bu” açıklamasını yaptı.
İsrail ile Suriye arasındaki barış görüşmeleri Suriye’nin, Golan Tepeleri’nin geri verilmesini talep etmesi üzerine 2000 senesinde son bulmuştu. İsrail meseleyle ilgili uluslararası camianın isteğine uygun olarak, öncelikle güvenlik konusunun çözümlenmesi gerektiğini belirtmiş, 1967 öncesine yönelik düzenlemeler istemişti.
Pazartesi günü Norveç Dışişleri Bakanıyla görüşen Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim de İsrail’in Suriye ile olan barış görüşmelerine devam etmesi gerektiğini, Suriye’nin barış için daima hazır olduğunu ifade etti.
Muallim’in çağrılarına İsrail’den yanıt gecikmedi. İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mark Regev, “İsrail Suriye dahil tüm komşularıyla barış istiyor. Fakat İran, Hizbullah, Hamas ve İslami Cihad’ın da içinde bulunduğu düşmanlara destek çıkan Suriye hükümetini barış konusunda ciddiye almak biraz güç” açıklamasını yaptı.
Bunun yanı sıra pazar günü Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Moussa ile yaptığı görüşmede Ortadoğu’ya yönelik kapsamlı bir barış çağrısında bulundu. Esad ile Moussa bölgede sağlanacak barış için öncelikli olarak güvenliğin ve istikrarın sağlanmış olması gerektiğini de vurguladı.
İsrail Esad’ın barış görüşmelerine yönelik daha önce yaptığı açıklamaları fazla önemsememiş, Suriye’nin Filistinli terör örgütlerini daha sıkı kontrol etmesi gerektiğini belirtmişti.
Üç günlük forum 1967 savaşında harabeye dönen Quneitra’da düzenlendi. Şam’ın 65 km. güneybatısında yer alan Quneitra 1967 senesinde yıkılmış, 1973 Ortadoğu savaşının ardından İsrail tarafından Suriye’ye geri verilmişti. Oturuma 30’u Arap 300 basın mensubu ile insan hakları savunucusu katıldı.