Sudan, ülkenin batısında çatışmalara sahne olan Darfur bölgesinde Birleşmiş Milletler ve Afrika Birliği`nin ortak liderliğinde faaliyet gösterecek bir barış gücünün görev yapmasını `prensipte` kabul etti
Üç aşamalı plan
Ağustos ayında, BM Güvenlik Konseyi 17 binden fazla barışgücü askerinin Darfur'a gönderilmesi yönünde bir karar almıştı.
Ancak Sudan Cumhurbaşkanı Ömer el Beşir BM barışgücü askerlerinin Darfur'da görev yapmasına karşı çıkmış, bunun Batı'nın ülkenin içişlerine müdahalesi anlamına geleceğini söylemişti. Ancak Ömer el Beşir, Afrika Birliği barışgücünün güçlendirilmesine karşı çıkmıyor.
BM de bunu baz alarak üç aşamalı bir plan hazırladı. Buna göre, ilk olarak BM Afrika Birliği'ne 21 milyon dolar mali destek paketi verecek.
Bunun ardından da Sudan'daki Afrika Birliği barışgücü askerlerine yardımcı olmak üzere birkaç yüz BM askeri ve güvenlik görevlisini bölgeye konuşlandıracak. Üçüncü aşama ise Afrika Birliği ile BM güçlerinden oluşan ortak bir barışgücünün tesisi. Konferansa Afrika Birliği, Arap Birliği, AB ve BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi ile Afrika ülkelerinden temsilciler katılıyor.
Konferansta Sudan'ın sorunlu Darfur bölgesine BM barışgücü askerlerinin konuşlandırılmasına izin vermemesinin ardından yeni bir planın gündeme gelmesi bekleniyor.
Konferansın yapılacağı Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'ya giderken gazetecilere açıklamalarda bulunan Kofi Annan, dünyanın Darfur'daki krizi yatıştırmak için çaba harcamaya devam etmesi gerektiğini söyledi.
Annan, Sudan'ın Çad sınırında yaşanan gelişmeleri son derece hassas ve alev almaya müsait olarak nitelendirdi.
Konferansta ele alınması beklenen yeni plan, Darfur'da görev yapan Afrika Birliği barışgücü askerlerinin daha da güçlendirilmesini öngörüyor.
Nijerya: Darfur'da soykırım var
Nijerya Devlet Başkanı Olusegun Obasanjo, Sudan'ın Darfur bölgesinin soykırım tehdidi altında olduğu uyarısında bulundu.Afrika Birliği'nin zirvesinde konuşan Obasanjo'nun, bölgede soykırım ifadesini kullanan ilk Afrikalı lider olduğu belirtiliyor.
Nijerya lideri ''Darfur'da soykırım yapılmasını elimiz kolumuz bağlı izlememiz ne Sudan, ne Afrika, ne de dünyanın menfaatlerine hizmet edecek'' dedi.
Etiyopya'ya yaptığı üç günlük ziyareti çerçevesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Obasanjo, bölgede soykırıma yakın olaylar yaşandığını, tam anlamıyla bir soykırımın gerçekleşmesine dünyanın izin vermemesi gerektiğini söyledi. Darfur'daki şiddet olaylarının anlatımında soykırım kelimesinin telaffuz edilmesinin siyasi açıdan etkisiz olsa da, duygusal olarak etkileyici olduğuna dikkat çekiliyor.
Soykırım ifadesi daha önce de, Darfur krizinin devam ettiği son üç yıl zarfında, Amerika Birleşik Devletleri ve bazı yardım kuruluşları tarafından kullanılmıştı. Nijerya lideri Obasanjo, Sudan'da görev süresi Aralık ayında dolacak olan Afrika Birliği'nin barış gücü askerlerinin desteğe ve güçlendirilmeye ihtiyacı olduğunu söyledi.
İsrailde Darfur yürüyüşü
İsrailde yaşayan Amerikalı öğrenciler, Darfurda yaşanan etnik temizlik hakkında yerel farkındalığın artırılması için pazartesi günü Kudüste bir miting düzenleyeceklerini açıkladılar. Hatzilu et Amei Darfur (Darfur Halkını Kurtarın) ya da kısaca Haed isimli grup, Darfur savunmasının İsrailde yapılmasını isteyen çoğunlukla Yeşiva (Yahudi din okulu) ve ilahiyat öğrencilerinden oluşuyor.
Har Etziyon Yeşivasında öğrenci olan ve gurubun ortak kurucusu Seraphya Berrin, Holokosttan sonra, başka bir grubun daha soykırım kurbanı olmasına seyirci kalmayarak izin vermememiz çok önemli. Biz Holokost sırasında tüm dünyanın nasıl sessiz kaldığını asla anlamadık, bu yüzden Yahudilerin ve İsrail Devletinin bu konuda etkin olması özellikle oldukça önemli dedi.
Haed geçen ay da 150 kadar kişinin toplanlandığı bir miting düzenlemişti. Organizatörler, pazartesi günü için daha yüksek bir katılım bekliyor, ve bu amaca ulaşmak adına çeşitli eğitim programlarıyla birlikte çalışıyorlar.