Olmert`ten bariş çağrisi: ‘Bağimsiz bir Filis

Pazartesi günü Filistinli grupların ateşkes önerisine olumlu yanıt veren İsrail ile Filistin arasında anlaşma yapıldı. Ateşkese göre İsrail işgal ettiği bölgelerden askeri birliklerini çekecek, Filistinli örgütler de İsrail`e karşı düzenledikleri terör eylemlerine ve silah kaçakçılığına son verecek. Olmert konuyla ilgili yapt&

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

Geçtiğimiz hafta sonu Filistinli grupların İsrail’e önerdiği ateşkes İsrail tarafından olumlu karşılandı. Pazartesi günü ise ateşkes resmen yürürlüğe girdi. İki yönetim arasında yapılan anlaşmaya göre İsrail’in Gazze Şeridi’nde konuşlanan askeri birliklerini çekmesi ve eylemlerini durdurması durumunda Filistinli gruplar İsrail’de düzenledikleri intihar saldırılarına son verecek. Ayrıca örgütlerin bölgeye silah kaçırmak için kullandıkları tüneller de bu karar kapsamında işlevini yitirecek.
Ortadoğu’da alınan ateşkes kararının yankıları her iki tarafta devam ediyor. Pazartesi günü açıklama yapan Filistin Özerk Yönetimi (FÖY) Lideri Mahmud Abbas, “Ateşkese sonuna kadar bağlı kalacağız, tabii ki bu durum İsrail’in sözünde durmasına da bağlı” şeklinde açıklama yaparken, İsrail Başbakanı Ehud Olmert barışın sağlanması için elinden geleni yapacaklarını ifade etti.
Olmert pazartesi günü İsrail’in kurucusu David Ben Gurion için düzenlenen anma töreninde FÖY Lideri Mahmud Abbas ile görüşüp, ateşkese bağlılığı teyid ettiklerini belirtti. Olmert ayrıca FÖY’e çağrıda bulunarak, “Terörü ve şiddeti durdurmalı, bizim de sizinle birlikte var olma hakkımızı tanıyarak İsrail halkına verdiğiniz zararı sonlandırmalısınız” açıklamasını yaptı. Olmert Ortadoğu’da huzur için kendileri için önemli olan bir miktar topraktan da vazgeçebileceklerini yineledi. Filistinli örgütlerin liderleri ateşkese yönelik yaptıkları açıklamalarda İsrail’in Batı Şeria’dan geri çekilmesi gerektiğini söylemişlerdi. Olmert, anlaşmanın genişletilmesine de değinerek, kaçırılan asker Gilad Şalit’in serbest bırakılması durumunda İsrail cezaevlerinde tutulan mahkumların bir kısmının serbest bırakılabileceğini ifade etti. Filistinlilere uygulanan seyahat engelinin de kaldırılabileceğini belirten Olmert, Filistin hükümetine ait dondurulan fonların yeniden kullanıma açılabileceğini kaydetti.
Olmert ateşkesle birlikte Ortadoğu’da yeni bir sayfanın açıldığı şu sözlerle dile getirdi: “Bizi hedefe götürecek yeni bir yola girdiğimizi umuyorum: barış, sükunet ve karşılıklı güven” Olmert ayrıca Filistin Özerk Yönetimi’nin yol haritasını tanıması durumunda iki yönetim arasında açık ve ciddi müzekarelerin başlayabileceğini ve Batı Şeria’da İsrail’e komşu, sınırları herkes tarafından tanınan bağımsız bir devlet kurabileceklerini belirtti. Olmert, İsrail – Filistin arasındaki müzakerelerin sağlanmasında Suudi Arabistan, Mısır ve Ürdün’ün büyük rol oynayabileceğini düşündüğünü söyledi.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan Olmert’in konuşmasını desteklerken, barış yolunda aşılması gereken birçok engelin olduğunu da hatırlattı. Ayrıca ateşkes sürecinin bir parçası olarak Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın bu hafta Ortadoğu’yu ziyaret etmesi, Olmert ve Abbas ile ayrı ayrı görüşmesi bekleniyor.

Ateşkes sonrası roket saldırısı
Ateşkes kararından kısa bir süre sonra İsrail’in Sderot şehrine roket fırlatıldı. Batı Negev’de açık alana isabet eden roket saldırısında yaralanan olmadı, ciddi bir hasar meydana gelmedi. Ateşkesi ihlal eden saldırıyı ise üstlenen olmadı. Filistin cephesinde ise İsrail askerlerinin iki Filistinliyi vurduğu ifade edildi. Her iki tarafta meydana gelen olaylara karşılık liderler ateşkese bağlılık kararlarını yineleyerek, aksi durumları engellemek için çabalayacaklarını belirtti. İsrailli asker Gilad Şalit’i kaçıran üç büyük gruptan İslam Ordusu liderleri ise ateşkesi tanımadıklarını ve saldırılarına devam edeceklerini açıkladı.