Peretz: Suudi Plani müzakerelere temel teşkil etmeli

12/12/2006Savunma Bakanı Amir Peretz, pazar günü yaptığı açıklamada, İsrail`in 1967 sınırlarına çekilmesi ile iki devletli bir çözüm önerisi sunan Suudi Barış Girişimi`nin İsrail ve Filistinliler arasında yapılacak müzakerelere temel oluşturması gerektiğini söyledi.

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba

2002 yılında düzenlenen ve İsrail’in bugüne kadar resmi olarak dikkate almadığı barış planı, Filistinliler ve diğer Arap devletleri ile kapsamlı bir barış anlaşmasına varılabilmesi için İsrail’in 1967 sınırlarına çekilmesini talep ediyor. Tasarı, 194 sayılı BM kararına uygun olarak, Filistinli mülteci sorunu için “üzerinde anlaşılmış ve adil bir çözüm” çağrısında bulunuyor. 194 sayılı karara göre, “evine dönmek ve komşularıyla barış içinde yaşamak isteyen mültecilere, mümkün olan en yakın zamanda geri dönebilmeleri için izin verilmelidir.”

İsrail’de bir konferansta konuşma yapan Peretz, Filistinli liderler ile başarılı bir müzakere sürecine girilmek isteniyorsa İsrail’in “gerçek bir politik ufuk” sunması gerektiğini söyledi. Peretz, İsrail’in “müzakerelerin temeli olarak Suudi planı üzerinde çalışması gerektiğini” de ekledi.