Prof. Dr. Stanford J. Shaw vefat etti

Osmanlı tarihi alanında yaptığı çalışmalarla tanınan ve Türkiye tarihine katkılarından dolayı Türk Tarih Kurumu tarafından “Hizmet Madalyası ve Beratı” verilen Prof. Dr. Stanford Shaw 15 Aralık Cuma günü aramızdan ayrıldı.

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Shaw, 18 Aralık Pazartesi günü Ortaköy Etz Ahayim Sinagogu’nda gerçekleştirilen dini törenin ardından Ulus Aşkenaz Mezarlığı’nda toprağa verildi.
Shaw’un eşi Ayşe Ezel Shaw, kızı Wendy Meryem Kural Shaw Arslan, damadı Savaş Arslan’ın  taziyeleri kabul ettikleri törene  Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, İstanbul Valisi  Muammer Güler, Dışişleri Bakan Özel Danışmanı Altay Cengizer, Türkiye’nin İsrail yeni Büyükelçisi Namık Tan,  Hahambaşı Rav İsak Haleva başta olmak üzere Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Ali Doğramacı, Prof. İlber Ortaylı, 500. Yıl Vakfı Başkanı Jak Kamhi, Musevi Cemaati Başkanı Silvyo Ovadya, Onursal Başkan Bensiyon Pinto, Aşkenaz Cemaati Başkanı Sadi Feldman, çalışma arkadaşları ve  sevenleri katıldı.
Her bir konuşmacının arasında söz alan Cemaat Başkanı Silvyo Ovadya,  Prof. Shaw’un kişiliğini aktardı.
Shaw’un dostu ve çalışma arkadaşı Prof Ali Doğramacı;  “Stanford Shaw  Amerikalıların gurur duyduğu bir bilim adamıydı ama  Shaw bizdendi. Burada, İstanbul’un en eski sinagoglarından birindeyiz.  O bir Musevi olarak doğdu ve öyle öldü.  Son yolculuğunda da  bu mekanda Müslümanların sayısı oldukça fazla. Biz Müslümanlar da onu kendimizden kabul ediyoruz. Çapı o kadar büyüktü ki, insanları ve toplumları birleştirici özelliğe sahipti.”
İlber Ortaylı ise: “ Yardım gördüğüm, danıştığım kişiydi. Dünyada ve Türkiye’ de  arşiv kullanma alışkanlığının olmadığı dönemde ABD ekolünden  ilk defa buraya gelen odur. İnsanların, araştırmacıların çekindiği bir çok döneme el attı. Osmanlı arşivlerinde olayların arkasını gördü. Bizler bile 19yy. arşivleri açıldıkça onun gibi düşünmeye başladık. En son eseri hepimizin yazmaya çekindiği Kurtuluş Savaşı’dır. Bu, onun ülkemize yaptığı en büyük hizmettir. İnsanlar doğar, yaşar ve ölür. Stanford Shaw, 74 yıllık ömründe bu zamanı en iyi değerlendirenlerdendi” dedi.
Jak Kamhi, Shaw’u anlatmanın çok kolay olamadığını belirterek başladığı konuşmasında: “Yetenekli ve cesur bir araştırmacıydı. Doğru söyleyenlerin tehdit edildiği, can güvenliği söz konusu olduğu dönemleri yaşadı. Ama çalışmalarında bildiği yoldan vazgeçmedi. Onu tanımış olmak bir ayrıcalıktı. Ailesine ve sevenlerine başsağlığı dilerim.” dedi.