Tu Bişvat

Sara Yanarocak"İçinde yeşillik ve ağaç olmayan kasabalarda oturmak yasaktır." Babil Talmudu: 4:12"Bir kentte savaşırken, kenti ele geçirmek için kuşatma uzun sürerse, ağaçlarına balta vurup yok etmeyeceksiniz. Ağaçların ürünlerini yiyebilirsiniz, ama onları kesmeyeceksiniz. Çünkü kırdaki ağaçlar insan değil ki kuşatma altına alası

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba
Aklı başında bir kişi olan Honi, bir gün keçiboynuzu ağacı dikmekte olan yaşlı bir adama rastlamış. Honi "Ne diye bu fidanı dikiyorsun?" demiş. "Sen bir ağacın doğru dürüst meyve verebilmesi için yetmiş sene geçmesi gerektiğini bilmiyormusun? Sen o zamana kadar zaten ölmüş olacaksın!" diye eklemiş.
Yaşlı adam "önemli değil" diye cevap vermiş. "Büyükbabamın benim için diktiği fidanlar gibi, ben de şimdi torunlarım için dikiyorum" demiş. Honi cevap vermemiş, yoluna devam etmiş. Bir süre sonra kendini müthiş derecede yorgun hissetmiş; yere uzanmış ve uyuyakalmış. Fakat bu normal bir uyku değilmiş. Honi tam 70 sene boyunca uyumuş. Uyandığı zaman, yaşlı adamın diktiği fidanın kocaman bir ağaç olduğunu görmüş. Genç bir adamın ağaçtan meyva kopartıp çocuklarına yedirdiğini görmüş. Honi genç adamın yanına yaklaşarak "bu ağacı kim dikti?" diye sormuş. Delikanlı "büyükbabam" diye yanıtlamış.
Honi aniden yıllarca uyuduğunu farketmiş. Yaşlı adamın söylediklerini düşünmüş ve kendinden sonra gelecek olan insanlar için ağaç fidanları dikmeye başlamış.
Bir Talmud efsanesi olan Honi’nin bu öyküsü (Ta’anit 23 a) Yahudilerin asırlar boyunca kendinden sonra gelecek olan kuşaklar için ağaç dikmeleri gerektiğini anlatan bir öyküdür. Kişiler kendileri için dikilen ağaçlara müteşekkir olurken, borçlarını kendilerinden sonra gelecek kuşaklara ağaç fidanı dikerek ödemeleridir.
Şevat ayının 15. günü olan Tu Bişvat günü genelde Ocak veya Şubat ayına gelir. Önceleri sadece ağaçları kutsamak için anılan bugün, giderek daha da önem kazanmış: Şimdi çiftçilerin, bahçevanlarının ve tarımla uğraşan herkesin ulusal bayramı haline gelmiştir. Yahudiler gerçekten de ağaca ve yeşilliğe çok düşkündür. Hem İsrail’de hem de Diaspara’daki Yahudi cemaatlerinde bu güne özel bir ilgi ve özen gösterilir.
Ağaç dikme yerine İsrail’de Ulusal Yahudi Fonuna (KKL) bağışta bulunan kişiler genellikle keselerine göre 91 dolar ve 91 sent bağışta bulunurlar.
Gematria’ya göre ibranice ağaç anlamına gelen "ilan" kelimesinin sayısal değeri 91 olduğundan bu sayıyı sembolik olarak bağış parası olarak kullanmaktadırlar.