Abdullah Gül, Washington`da Yahudi lobisi ile bir araya geldi

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, 5 Şubat Pazartesi günü resmi temaslarda bulunmak üzere ABD`nin başkenti Washington`a gitti. Gül, ziyareti sırasında Amerikan Yahudi lobisinin üst düzey yöneticileri ile de temaslarda bulundu

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba
Dışişleri Bakanı Gül, hafta başında gerçekleştirdiği ziyarette ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney ve ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley ile ayrı ayrı temaslarda bulundu. Türkiye’nin dışişlerinin önemli gündem maddelerinin masaya yatırıldığı görüşmelerde, özellikle Irak'ın geleceği, Ermeni tasarısı, terörle mücadele ve enerji konuları konuşuldu. Görüşmelerin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Abdullah Gül, tüm temaslarının çok olumlu geçtiğini dile getirirken ABD Kongresi’ndeki Ermeni tasarısına ilişkin olarak ABD tarafının, tasarıyı tasvip etmediğini ve engellemeye çalışacağı yönünde görüş belirtti.
Programı dahilinde ABD Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Tom Lantos ile de bir araya gelmesi planlanan Dışişleri Bakanı, ziyareti boyunca ABD'deki Yahudi derneklerinin temsilcileriyle de görüştü. Söz konusu dernek temsilcileri arasında, ABD Yahudi Komitesi, ABD-İsrail Kamu İlişkileri Komitesi, B'nai Brith, Anti Defamation League (ADL) ve Ortodoks Yahudileri Birliği yer aldı. Amerikan Temsilciler Meclisi’nin de gündeminde olan ‘Ermeni Tasarısı’ konusunda da fikir belirten Yahudi lobisi temsilcileri, tasarının Temsilciler Meclisi Genel Kurulu’na gelmemesi yönünde düşüncelerini ve desteklerini Gül’e ilettiler.