Tu-Bişvat kutlamalari

Kadıköy Hemdat İsrael Sinagogu`ndaGeleneksel Tu-Bişvat kutlaması, Hahambaşı Rav İsak Haleva ve Cemaat Başkanı Silvyo Ovadya`nın katılımlarıyla 4 Şubat Pazar günü 108 yıllık tarihi Hemdat İsrael Sinagogu`nda kutlandıSibel KONFİNOFotoğraflar: Sevdiye Kahraman

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

Geleneksel Tu-Bişvat kutlaması 4 Şubat Pazar günü Hemdat İsrael Sinagogu’nda gerçekleşti.
Kutlamada, Hahambaşı Rav İsak Haleva, Cemaat Başkanı Silvyo Ovadya, Aşkenaz Cemaat Başkanı Av. Benyamin Poluman, Başkan Vekili Sami Herman, Başkan Yardımcısı Robert Abudara, İsrail’in İstanbul Başkonsolos Yardımcısı Michal Gur-Aryeh, Bet-Din üyelerinden Rav Yeuda Adoni, Rav İsak Peres, diğer sinagog cemaatleri yöneticilerinin yanı sıra Barınyurt sakinleri ve yahidler hazır bulundu. 
 Roysi Patramilo, Reysi Haleva, Rakel Haleva, Aydın Halfon, Yusuf Ojalvo, Betsi Ojalvo, Albert Eli, Berna Franko, Yosi Ojalvo, Yoel Kohen, İgal Pinto, İzer Pinto, Yosi Şaban, Sera Kohen, Suzet Benezra, Jeff Savaryego, Treysi Öztürkkan, Rifka Razon, İsel Tastasa, Nedim Varon, Selim Bana, Melisa Bana’dan oluşan Caddebostan  Talmud Tora çocuklarının seslendirdikleri Tu-Bişvat’a özgün  şarkılarla başlayan kutlama Kadıköy Cemaati Başkanı Mordo Kumrulukuş’un açılış konuşmasıyla devam etti. “108 yıllık sinagogumuz artık cumartesi sabahları ve bayram günleri düzenli bir şekilde açılıyor. Gençlerimiz yoğun bir şekilde çalıştılar ve hazırlandılar. Tu- Bişvat fidanların, ağaçların, ormanların, yeniden doğuşun bayramıdır. Ağır kış şartlarından sıyrılıp ayakta kalan fidanlar kök salacak, yeşerecek ve ormanlar oluşturacaklar.” Caddebostan ve Kadıköy Sinagoglarındaki yenilikler ve yapılan çalışmalarla ilgili bilgi veren Kumrulukuş’un ardından, Mizmorları  Lemi Azuz, Erol Azuz, Edi Babat, Nedim Bahar, Sami Ergalimidi, Gabi Behiri, Aslan Nazra, Cem Küpeli ve Vedat Hara okudu.
 Haham Akaal Rav Yeuda Adoni yaptığı konuşmada, Tu-Bişvat’ın kutlandığı  Şevat ayının,  doğa üzerindeki etkisinin insanlara yansımasından söz etti.  Rav Adoni ayrıca çok eskilerden beri bu bayramın Hemdat İsrael Sinagogu’nda kutlandığına ve insanların vapurlarla akın akın geldiklerini hatırlattı. Eski Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Garti ile ilgili bir anısını aktararak  konuşmasına devam eden Rav Adoni ağaçların korunması ve gelecek nesillere kalabilmesi için yeni fidanlar dikilmesi gerektiğine dikkat çekti. Tu-Bişvat’ta yenen her meyvanın bir mesajı olduğunu da dile getiren Rav Adoni, katkılarından dolayı Caddebostan Talmud Tora’sına özel olarak teşekkür etti. Arye Valansi, Betina Pinto, Vedat Hara, Betsy Mitrani, Ralfi Kenaz, Linda Kenaz, Gabi Behiri, İvet Meyahas, Doris Hason, Yusuf Vidal, Vivet Demirkapulu, Refi Şaban, İrem Patpat, Nedim Bahar, Esti Yitik, Aslan Nazra ve İrem Barokas’tan oluşan Gençlik Korosu’nun ardından Talmud Tora gençleri adına Edi Babat bir konuşma gerçekleştirdi. Albert Eli, Yoel Kohen, Erol Azuz, Refi Şaban, Gabi Behiri ve İrem Patpat’ın sundukları skeç ve koroların seslendirdikleri şarkılarla renklenen kutlama Caddebostan Talmud Tora Başkanı Selim Azuz’un konuşmasıyla devam etti. 
 Tüm yahidlerin Tu-Bişvat Bayramı’nı kutlayan Cemaat Başkanı Silvyo Ovadya, cemaat içi çalışmaları paylaştıktan sonra, Hemdat İsrael Sinagogu’nu dolu görmenin verdiği memnuniyeti dile getirdi ve destek veren herkese teşekkürlerini sundu. Anadolu yakasındaki Miniks yuvasının faaliyetlerine değinen Ovadya matsa fırınındaki bazı sorunlardan dolayı hamursuzun yurt dışından getirtileceğini belirtti. Ovadya, Hazan yetiştirme kursunun geri dönüşümlerinden duydukları memnuniyeti de dile getirerek sözlerine son verdi. Hahambaşı Rav Haleva, Tu-Bişvat’ın ağaçların yılbaşısı olduğunu anımsatarak, doğanın mucizevi dengesinden söz etti; "kocaman bir ağacın tepesindeki küçük bir yaprak dahi gücünü  köklerden alıyor. Kökler ne kadar sağlamsa, yapraklar da o denli sağlıklıdır. Köklerden biri çürükse ağaç yaşamaz…" sözleriyle  geleneklere sadık kalınmasının, geleceğin teminatı olduğunun altını çizdi.
Hazan Menahem Eskenazi’nin okuduğu Anoten duasının ardından, kutsama dualarıyla sinagog bahçesinde fidan ekimi gerçekleşti. Cesika Zakuto, Treysi Özturkan, Sera Kohen, Rifka Razon, Betül Yohay ve Diana İs’in seuda salonunda sundukları dans gösterisiyle son bulan kutlamada Hemdat İsrael Sinagogu Hanımlar Komisyonu yahidlere günün anısına Tu-Bişvat bayramını simgeleyen  hediyeler verdiler.

Ortaköy Etz Ahayim Sinagogu’nda

Geçtiğimiz cumartesi akşamı Ortaköy Etz Ahayim Sinagogu’nda Haham Akaali Rav Naftali Haleva’nın girişimiyle Tu Bişvat kutlaması yapıldı

Nur ŞAUL BARAKAS
Hahambaşı Rav  İsak Haleva ve Rav Moşe Benveniste eşleri ile birlikte hazır bulundukları geceye,  yaklaşık  300 yahid  katıldı. Geceyi  organizasyonunu üstlenen Rav Naftali Haleva, yaptığı açılış konuşmasında, Tu Bişvat Bayramı’nın önemini, geleneklerimizin korunmasını ve gelecek nesillere aktaracağımız dini bayramlarımızın, hep birlikte bir çatı altında kutlamanın mutluluğunu yaşadığını belirtti. Tu Bişvat nedeniyle, Ortaköy Sinagogu Hanımlar Kolu’nun, bayram sepetleri hazırladığını ve bu sepetleri Ortaköy, Ulus ve Etiler civarında ikamet eden 400 aileye  içinde ulaştırdığını sözlerine ekledi. Bu yıl ilki gerçekleştirilen “bayram sepeti” aktivitesinin önümüzdeki yıllarda da devam ettirmek istediklerini açıkladı.
İzzet Bana yönetiminde Estreyikas D’Estambol  ile Nes koroları  geceye şarkılarıyla renk kattı. Tu-Bişvat kutlaması için sinagog içinde  özel bir masa düzeni sağlandı. Her masada meyve sepetleri, kuruyemiş tabakları ve Berahaların söyleneceği yemişler konuldu.
Rav Naftali  Haleva’nın ardından Hahambaşı Rav İsak Haleva, Tu Bişvat Bayramı’nın tarihini ve hikayesini anlattı. İlk Berahanın okunduğu buğday duasının her bir ağızdan söylendi. Daha sonra zeytin, hurma, üzüm, şarap, incir nar, arpa,gibi  kuruyemiş ve meyvelerin duaları sırayla hep beraber okundu. Her Beraha’dan sonra korolar şarkılar söyledi.
Ortaköy Cemaati Başkanı Albert Elvaşvili, başta geceyi  düzenleyen Rav Naftali  Haleva olmak üzere Alberto Modiano fotoğraf ekibine, Mix Müzik ve İzi Hekimoğlu’na teşekkürlerini sunarak benzer etkinliklerin  devam edeceğini sözlerine ekledi.