Prof. Sümer Saldiray:“Sağliğima Or-Ahayim`de kavuştu

Kısa bir süre önce Or-Ahayim Hastanesi`ne yatarak başarılı bir ameliyat geçiren Prof. Sümer Saldıray yaşadığı sıkıntılı dönemi başarıyla atlatmasını sağlayan hastane doktorları, çalışanları ve yetkilileri ile ilgili düşüncelerini paylaşarak duyduğu memnuniyeti dile getirdiSibel KONFİNO

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?
1962 yılında İstanbul  Devlet Güzel Sanatlar Akademi’sinden mezun oldum. Aynı yıl asistan olarak atandım. 1970’de doçent, 1976’da profesör unvanı aldım. 2005 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nden emekli oldum Akademi Başkan Yardımcılığı, Rektör Yardımcılığı, Dekan yardımcılığı, Bölüm Başkanlığı yaptım. Emekli oluncaya kadar Üniversite Senatosu ve Yönetim Kurulları üyeliklerinde görev aldım. Hukuk, Ticaret, Fikri Haklar Mahkemeleri'nde grafoloji, "Fikri Haklar" (marka, ürün benzerlikleri) bilirkişilik görevinde bulundum. Halen haftada bir gün, eşimle birlikte üniversitesinde ders vermeye devam ediyorum. Aynı üniversiteden emekli olan Prof. Beyhan Saldıray ile evliyim. Bir kızım, bir oğlum ve bir torunum var.

Or-Ahayim Hastanesi’ne yatma sebebiniz nedir?
Farklı iki sağlık kurumuyla periyodik kontroller nedeniyle ilişkim olmuştu. Kronikleşmiş, daha doğrusu çok büyümüş bir prostatın öncelikle açık ameliyatla halledileceği düşünülüyordu. 2006 yılı başlarında Dr. Cem Atalay'a Or-Ahayim'de muayene oldum. Durumumu bana büyük bir açıklıkla anlattı ve "turb" denilen yöntemin öngörülebileceğini  fakat koşullar gerektirirse aynı anda "açık" operasyona dönüştürülebileceğini ifade etti. Alternatifler sunmasının doğal olarak hafifletici bir etkisi oldu. Nitekim özelliklerime göre belden aşağı uyuşturmanın daha uygun olacağına da karar vererek ameliyata aldı. Mesanemde görülen ur öncelikle tedbiren alındı. Hiçbir sıkıntı çekmedim. Mükemmel bir anestezi ile -Dr. Sevim Hanım'ı yad etmeliyim- operasyonun ertesi günü taburcu edilmiştim. Doktorum durumumu takiben aradı, istersem tahlillerim de yapıldığı için prostatımın o ara alınmasının uygun olacağını belirtti. 14 gün sonra yeniden yattım. Bu kez bir doku bozukluğuna sahip olduğum görüldü. Güç bir ameliyatın Dr. Atalay’ın mahareti, cesareti ve kararlılığı ile aşıldığını ve "açık" ameliyata yönlenilmediğini öğrendim. Doku iyileşmezliği şansızlığım, doktorumun "açık" ameliyata yönelmemesi sayesinde şansa dönüşmüş ve belki de çok uzun sürecek bir iyileşme süresinin sıkıntılarından kurtulmuştum.

Birçok tanınmış hastane olmasına rağmen neden Or-Ahayim?
 Or-Ahayim Hastanesi'ni dört beş yıl öncede tanıdım. Son zamanlarda göstermiş olduğu belirgin gelişmeyi kademe kademe izledim. Bu arada, sadece hizmet verme anlayışının içtenliğine, eşimle birlikte tanık olduk. "Laboratuar tahlilleri, mide kontrolleri, radyoloji, üroloji gibi konularda" hastanenin temiz, sakin, huzur ve güven veren ortamında hizmet aldık. Baş vurduğumuz hemen her konuda; sağlık konularının bizde yarattığı hassasiyeti karşılayan, güven telkin eden muhataplar bulduk. İtiraf etmeliyim ki, birçok tanınmış sağlık kurumundan, özel sağlık sigortamıza dayalı olarak aldığımız sınırlı hizmet sırasında bile kendimizi hep müşteri gibi gördük ve hissettik. O kadar ki, sağlık sigortamızla sağlık kurumu arasındaki sisteme sıkıştırılmış halde, keyfi yönlendirmeler için bedeller ödedik. Hayat boyu kullanma hakkımız doğduğu halde, on iki yıl sonunda sigortamızdan ayrılmayı göze alabilecek kadar olumsuz kanaatler edindik. Zaten Emekli Sandığı gibi bir medikososyal güvencemiz varken, bu olanağı kullanmakta iken, o ortamlarda adeta bir meta muamelesi görmeyi onurumuza sığdıramadık. İşte bütün bunları yaşarken Or-Ahayim gibi bir sağlık kurumunu tanıyor olmanın, yukarıda sıraladığım özellikleriyle çok önemli bir şans olduğunu fark etmeyecek kadar deneyimsiz de değildik. Bu ve benzeri nedenlerle en ufak bir kuşku, bir tereddüt duymaksızın prostat ameliyatımı burada yaptırmaya karar verdim ve bunda ne kadar isabetli davrandığımı, ne denli şanslı olduğumu da gördüm.

Rahatsızlığınız süresince ve daha sonrasında aldığınız hizmetler hakkında yorum yapar mısınız?
Yaşamını adeta hastanesine adamış Baş Hekim Opr. Dr. Tunç Çelebi'nin yönetimindeki hastanede, durumum çok yakın bir ilgiyle takip edildi. Gerekli her tıbbi müdahale esirgenmeksizin ve gereğince yapıldı. Sağlık elemanları, hemşireler görevlerini büyük bir özveriyle gerçekleştirdiler. Her şeyin ötesinde tertemiz bir hastanede yatmanın mutluluğundaydım. Bunların yanı sıra Emekli Sandığı mensubu olarak %50 oranında; tahliller, fazla gün yatma dahil iki operasyon için ödediğim miktar cüzi bir rakamdı. Bugün üniversite hastanelerinde bile bunun çok üstünde ödeyeceğiniz gibi, temizlik, bakım ve diğer hizmetler bakımından öksüz kalırsınız.

Çevrenize, tanıdıklarınıza bu hastaneyi tavsiye eder misiniz?
Yaşadığım tüm pozitiflikler ve benzeri tanınmış bir sürü hastaneden daha iyi bir hizmet ve yakınlık aldığımdan dolayı tanıdığım herkese anlatıyorum, tavsiye ediyorum. Kendilerini başka yerlerde hırpalatmalarına izin vermemelerini tavsiye ediyorum. Bu vesile ile Or-Ahayim Hastanesi’ni insanların hizmetine kazandırmış olanlara, kuruluşun bütün mensubuna, insana değer veren ilişkilerini sürekli kılacak gücü kendilerinde bulmaları dileğimle bu satırlar aracılığıyla teşekkürlerimi sunuyorum.