Mekkede Perşembe günü El Fetih ve Hamasın bir koalisyon hükümeti kurabilmek için gerçekleştirdiği görüşmelerden sonra yaptıkları anlaşmalara göre; Hamas başbakanı belirleyecek ve on bir bakan atayacak, El Fetih de on iki bakan belirleyecek.
Koalisyon kurulumunda hala netleşmemiş önemli kararlardan biri ise Hamasın göreve getireceği İçişleri Bakanı. Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbasın, bu görev için işbirliği yapabileceği bir ismi onaylayacağı tahmin ediliyor.
Yeni hükümetin karar vermesi gereken konular arasında Hamas ve El Fetihin askeri kuvvetlerinin birleşmesi konusu da yer alıyor.
Hamas, diğer ülkeleri Hamas hükümetine uyguladığı ekonomik yaptırımları durdurması konusunda ikna etmeye çalışıyor. Filistin Özerk Yönetimi Meclis Sözcüsü Razi Ramad, yaptığı açıklamada yeni meclisin bir Hamas hükümeti değil, Filistinlilerin hükümeti olduğunu belirterek, yeni hükümetin yeni politikası olacağını da sözlerine ekledi.
Rusya, Fransa, bazı Arap ve Avrupa ülkeleri Mekke Anlaşmasını kabul ettiklerini belirtirken, daha önceden arabuluculuk önerisinde bulunan Mısır anlaşmayı yok saydı. Mısırın bu tutumunun nedeni, kendi teklifleri yerine Suudi Arabistanın arabulucu olarak seçilmesidir.
İsrail ise Filistin Koalisyon hükümeti hakkında yapılan Mekke Anlaşmasının, Ortadoğu Dörtlüsünün şartlarına uymadığını belirtti. Ortadoğu Dörtlüsünün şartları arasında FÖYün İsraili tanıması, şiddete son vermesi ve Yol Haritasında yer alan anlaşmaları kabul etmesi gerekiyor. İsrailin yeni FÖY Hükümetinin bu üç şartı kabul etmesi konusunda ısrar edeceğine inanılıyor. İsrail, Ortadoğu Dörtlüsünün şartlarının Mekke Anlaşmasında unutulmaması için hafta sonu diplomatik çabalar sarf etti. Hükümet kaynaklarına göre; bu konu, İsrail Devlet Başkanı Ehud Olmert, FÖY Lideri Mahmud Abbas ve ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice arasında 19 Şubat tarihinde gerçekleşecek üçlü zirvenin ana konusu olacak.
Dörtlünün konuyla ilgili bakanları da Olmert-Abbas-Rice zirvesinden iki gün sonra buluşup, zirvedeki gelişmeleri tartışacaklar.
Mekke Anlaşmasının ardından, İsraile terör saldırılarının bitmemesi ve İsrailli asker Gilad Şalitin hala geri iade edilmemesi tepkilere sebep oldu.