En “trendy” Uzakdoğulu: Wagamama

Kanyon`un restoranlarını gezmeye devam ediyoruz. Bu haftaki uğrak noktamız, Uzakdoğu mutfağı konusunda gerçek bir ekol sayılan ve ikram felsefesi “positive eating + positive living” (olumlu yemek + olumlu yaşamak) olan WagamamaAylin YENGİ[email protected]

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
İlk anda, kendilerine özgü tarzlarına alışmakta biraz güçlük çekseniz de, Japonların köklü yemek kültürünü günümüz şehir yaşantısına taşıyan ve Japonya’da yüzlerce yıldır popüler olan ramen (büyük kâselerde sulu noodle demekmiş) barlar örnek alınarak tasarlanan Wagamama’dan çok hoşlanacağınızdan eminim.
Kapıdan girer girmez, sizi yerinize oturtmak için bekleyen yöneticiyi takip ediyor ve şık bir yemekhaneyi andıran yüksek çam masalara tünüyorsunuz. Başkaları ile paylaştığınız uzun masaların üzerinde duran kâğıt Amerikan servislerinin üzerinde yalnızca tatlı ve kahve mönüsü var. Yo, yanlış gelmediniz, burası pastane değil! Az sonra, güler yüzlü kırmızı Wagamama tişörtlü garsonunuz size mönüleriniz getirecek. Ve size ilk başta çok ilginç gelebilecek klasik bir soru soracak: “Wagamama’ya daha önce gelmiş miydiniz?” Wagamama’ya ilk kez gelmişseniz, öğrenmeniz gereken birkaç nokta var. Garsonun anlattıklarından aklımda kalanları size aktarmaya çalışacağım…
Uluslararası bir marka olan Wagamama’larda (İngiltere, İrlanda, Hollanda, Avusturya, Dubai, Antwerp, Auckland, Kopenhag’da da şubeleri varmış) başlangıç yemeği diye bir kavram yok. Onun yerine, sipariş edeceğiniz yemeği en iyi biçimde tamamlayacak olan yan yemekler var. Mönüden seçmiş olduğunuz yemeğin numarası, önünüzdeki garson tarafından Amerikan servisine “çiziktiriliyor” ve siparişiniz elektronik el terminalleri sayesinde, radyo dalgaları aracılığıyla mutfağa iletiliyor. Ne teknoloji ama! Vermiş olduğunuz sipariş o anda mutfakta pişirildiğinden, yan yemeğiniz, ana yemekten sonra gelebiliyor ya da birlikte geldiğiniz insanların yemekleri aynı anda gelemiyor – şimdiden özür diliyorlar! Sanırım Wagamama hakkında genel bir kanıya sahip oldunuz, şimdi gelelim mönüye. Önce yan yemeklere bir göz atalım. Fiyatları 3,00 ile 12,00 YTL arasında değişiyor ve salatadan çorbaya, sebzeli börekten haşlanmış yeşil soya fasulyesine kadar, ne ararsanız var. Yan yemeğinizi seçtikten sonra sıra geldi, ana yemeklere.  Az önce sözünü ettiğim ramen’lere, yani noode’lı çorbalara bakalım dilerseniz. Fiyatları, içindeki malzemelere göre 12,00 ile 19,50 YTL arasında değişiyor. Sebzelisi var, kepeklisi var, somon filetolusu var… Size 23 numara, Salmon Ramen’i önerebilirim.
Mönüde ayrıca kare noodle’lara (Hindistan cevizi sütlü, sulu noodle’lar), chili men’lere (acılı noodle yemekleri), teriyaki soslu soba noodle’lara, teppan’lara (özel teppan ızgarasında noodle) rastlıyoruz. Fiyatları 13,00 ile 16,00 YTL arası. İçlerinde o kadar çok malzeme var ki sıralamakla bitmez. Son olarak da pilavlı yemekler var. Onlar da ortalama 14,00 YTL civarında ve köri ağırlıklı.
Özel bir diyet uyguluyorsanız ya da sipariş ettiğiniz yemekten herhangi bir malzemenin çıkarılmasını istiyorsanız, hiç sorun değil; ancak malzeme ilavesi yapmıyorlar. Dilerseniz son olarak da size, Wagamama’ca yazılmış malzemeleri kısaca açıklayayım. Yasai, vejetaryenlere özel demek ve mönüde, yanında bir V harfiyle belirtiliyor. Ramen/soba noodle: ince, buğdaylı ve yumurtalı Japon eriştesi... Udon noodle: kalın, beyaz ve yumurtasız Japon eriştesi... Miso: mayalanmış soya fasulyesinden yapılmış Japon ezmesi... Menma: salamura edilmiş Hintkamışı filizleri... Wakame: deniz yosunu... Panko: Japonlara özgü galeta unu... Tofu: fermante edilmiş soya fasulyesi... 
Tatlı yemeğe ya da çay / kahve içmeye zamanımız olmadı, sinemaya yetişmek zorundaydık. Bir dahaki sefere tatlıların da tadına bakacağım.Nasıl olsa Wagamama’ya yeniden gitmek isteyeceğim kesin.