16 Nisan Pazartesi ‘Holokost Anma Günü` sabahı İsrail`de sirenler çaldı. Bu kez sirenler yaklaşmakta olan bir tehlikeyi, sığınaklara inmeyi duyurmak için değil, Holokost`ta Naziler tarafından öldürülen altı milyon Yahudi`yi anmak için çaldı. Bırakıp durmak, düşünmek ve anmak için...
Vatikan anma törenlerine katıldı
Daha önce katılmayacağı yönündeki bildiriminin İsrail ve Vatikan arasındaki hassas ilişkiyi etkilemesi üzerine Vatikan İsrail büyükelçisi Antonio Franco, pazar gecesi Yad Vashemde düzenlenen Holokost anma törenine katıldı. Vatikan büyükelçisinin bu kararı memnuniyetle karşılandı.
İki ülke arasındaki gerilim 2005 yılında Yad Vaşemde sergiye eklenen bir resim ve altındaki yazı ile başladı. Vatikanı kızdıran, II. Dünya savaşı sırasında soykırımı durdurmak için hiçbir çaba harcamadığı ve sessizliğini koruduğu vurgulanan, Papa XII. Piusa ait resmin Yad Vashemde sergilenmeye başlanması oldu.
Amacının gerilimi artırmak olmadığını bu nedenle törene katıldığını belirten Vatikan Büyükelçisi Franco, aynı zamanda bu hareketi ile Papanın rahatsız olduğu bu duruma dikkat çekebildiğini dile getirdi.
Holokost kurtulanlarından protesto
Pazartesi günü, yüzlerce Holokost kurtulanı, öğrenci ve sivil toplum örgütü üyesi, İsrail Parlamentosu Knessetin önünde toplanıp hükümeti, ekonomik açıdan zor durumda olan Holokost kurtulanlarının ihtiyaçlarını göz ardı etmekle suçladı. Hazineden bir yetkili pazar günü Knessette yapılan bir oturumda bu konunun ele alındığını ve günümüzde İsrailde yaşayan 180 bin Holokost kurtulanına devletten hiçbir yardım yapılmadığını dile getirdi. Oturum sonrası bir açıklama yapan Hazine Bakanı Isaac Herzog, Nachum Itzkovitz başkanlığında bir ekip kurulacağını ve İsrailde yaşayan Holokost kurtulanları ile ilgili devletin görevleri ve sorumluluklarının yapısının değiştirileceğini açıkladı.
Tüm Yahudilerin Polonyadaki ölüm kamplarını ziyaret etmesi gerekir
Holokost hakkında yapılan bir çalışma, dindar ve laik Yahudilerin bu konu üzerindeki düşüncelerini ve aralarındaki farklılıkları ortaya çıkarmayı hedefliyor. Yapılan anket İsrail Yahudi toplumunun % 94ünün sirenler esnasında saygı duruşunda bulunduğunu ortaya koydu. Ankette görüşlerine başvurulanların % 60ı en azından bir anma törenine katılacaklarını belirtti. İsrail halkının % 77si Nazi kamplarını ziyaret etmenin her Yahudinin ana görevi olduğunu düşünüyor. Cevaplayanların % 18i kamp ziyaretinin psikolojik bir travma yaratmasından korktuklarını belirtti.
Araştırma, nasıl bir yaşam tarzı seçmiş olursa olsun tüm Yahudilerin ortak ulusal anılara törenler ve simgelerle bağlanma ihtiyacı içinde olduğunu ortaya koydu. Araştırma şirketinin Direktörü Shosi Becker bulguları şu sözlerle değerlendiriyor; Geçmişimizi birlikte anmak bizi birbirimize yakınlaştırıyor.