Nelly BarokasHolokost Kurtulanları`nın üçte biri sefalet içindeHolokost Kurtulanları`na Yardım Vakfı tarafından geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamada İsrail`de halen hayatta olan 260.000 Holokost Kurtulanı`nın 80.000`nin fakirlik sınırının altında oldukları belirtildi.
Holokostta susturulan besteciler konserlerle anılıyor
Nazilerin Avrupanın ünlü bestecilerini öldürmelerinden veya sürgün etmelerinden yaklaşık 70 yıl kadar sonra, bir grup Alman sanatçı, bu müzisyenlerin eserlerini Los Angeleste verdikleri iki konserle onurlandırdılar. Programda Almanya, Avusturya, Polonya ve Çekoslovakya gibi ülkelerden, Arnold Schoenberg, Erich Zeisl, Alexander Zemlinsky, Pavel Haas, Viktor Ullman ve Roman Polanskinin The Pianist filminden tanıdığımız Wladyslaw Szpilman gibi 20.yy Yahudi bestecilerinin eserleri yer aldı. Kızının çabaları ile geçtiğimiz yıl adı ve müziği Almanyada yeniden canlandırılan Izzy (Jack) Furmanın eserleri de Los Angelesteki konserlerde çalındı.
Yahudi bestecilerin eserlerinin yanı sıra yaşamları ve kaderlerinin anılması yönünde ilk etkinlikler 2001 yılında Almanyanın kuzeyindeki Schwerin kentinde başladı. Schwerin Konservatuarı yöneticisi Volker Ahmels, Verfemte Musik (Sessiz Müzik) adı altında uluslararası bir müzik festivali düzenledi. Beş günlük festival Avrupadan genç müzisyenlerin katılımları ile diğer yıllar da devam etti. Festivali ayrıcalıklı kılan, müzisyenlerin sadece repertuardaki parçaları çalmaları değil, bu eserlerin yok edilmiş sahiplerinin yaşamlarını ve acı kaderlerini öğrenmekti.
Festival kapsamında genç müzisyenlere Holokost kurtulanları ile bir araya gelme olanağı da sağlandı. Los Angelesli Brigitte Medvin, Schwerin Lisesi öğrencilerinin babası Izzy Furmanın yaşamı ile ilgili hazırladıkları sergiden oldukça etkilendi. Izzy Furman, ünlü bir kemancı, orkestra şefi, besteci, 1920lerin Berlininin ve Avrupanın öncü caz sanatçılarındandı. Hitlerin iktidara geçtiği 1933 yılında yaşam koşulları iyiden iyiye bozulan Izzy Furman, aynı yıl kızı Brigittein dünyaya gelmesine rağmen, doğduğu Polonyaya geri döndü. Savaş yılları boyunca, baba, anne ve küçük Brigitte birbirlerinden kopuk kaldılar.
Furman partizanlara katıldı, karısı Annemarie sahte belgelerle Varşovada yaşamaya devam etti, kızları ise Katolik bir çocuk olarak korundu. Savaştan sonra Furman, Berline ve müziğe geri döndü, Yahudi cemaatinin hayatta kalan bireylerine ve müttefik askerlere konserler verdi, besteler yaptı. 1949da ABDye göç eden aile Minneapolise yerleşti. ABDde Jack adını alan Izzy, bir yandan fabrika işçisi olarak çalışırken diğer yandan kendi orkestrasını kurdu. O dönemlerden kalma kartvizitinde, Her vesile için müzik yapılır- Yahudi, Rus, Polonya, Roman müziği- her türlü folk ve dans müziği yazısı yer almakta.
Furman, 1971de 67 yaşında hayata veda etti. 15 Nisanda Simon Wiesenthal Merkezi Hoşgörü Müzesinde Furmanın yaşamını konu alan bir sergi açıldı ve bir konser gerçekleşti. Konser 16 Nisanda UCLA Hillel Centerda tekrarlandı.