Milletvekili seçimleri için sandık başına giden Suriyede halk, ülkenin uluslararası arenadaki imajını düzeltmek istiyor
Suriyede parlamento seçimleri için oy kullanma süreci devam ederken, koalisyon hükümeti, seçimleri düzmece olarak değerlendirip boykot etme kararı aldı. Oy verme sürecinin ikinci gününde, seçimlere katılım oranının düşük olduğu gözlemlendi. Halk, ülkenin uluslararası imajını düzeltecek ve bu arenadaki izolasyonunu sona erdirecek bir meclis oluşturma hedefini taşırken, ABD yönetimi seçimlerle ilgili olarak gereksiz bir çaba yorumunu yaptı.
Suriyede meclis seçimleri, Başer Esadın 2000 yılında koltuğu babası Hafız Esaddan devraldığından bu yana gerçekleşen ikinci seçim. Başerin yönetime gelmesi ile demokrasi taraftarları ülkedeki özgürlüklerin artacağı yönünde umutlarını yükseltmiş ancak, geçen zaman bu kesimin hayal kırıklığına uğramasına neden olmuştu.
Özellikle Şubat 2005de Lübnan eski Başbakanı Refik Haririnin öldürülmesinin ardından, uluslararası kamuoyundan Irak ve Lübnan ile olan ilişkilerini ve politikalarını gözden geçirmesi konusunda baskı gören Suriye, bu seçimle Arap dünyasında sağlam bir yer edinmenin yanı sıra uluslar arası imajını da yumuşatma hedefinde. Diğer taraftan Arap dünyasında bazı ülkelerde seçimlerin hiç yapılmadığı göz önünde bulundurulduğunda, Suriye seçimleri Şam yönetiminin geçmişteki katı tutumunu yumuşattığının göstergesi olarak yorumlanabilir.
Yaklaşık 18,5 milyon nüfusa sahip Suriyede yedi milyon vatandaşın oy kullanma hakkı bulunuyor. 250 sandalyeli parlamento için 2500 aday yarışıyor. Sandalyelerin çoğunluğunun iktidardaki Baas Partisi ve dokuz küçük partinin birleşmesinden oluşan Ulusal Gelişim Partisinin alması bekleniyor. Geri kalan pozisyonların ise hükümet tarafından onaylanan bağımsız adaylar tarafından doldurulması bekleniyor.