14 Mayıs 1948`de ülkedeki Musevi topluluğunu ve ülke dışındaki Siyonist hareketi temsil eden Ulusal Konsey üyelerince imzalanan İsrail Devletinin Kuruluş Beyannamesi ulusun akidesini oluşturmaktadır. Bu beyanname dahilinde İsrail`in yeniden doğuşunun tarihi gereklilikleri, peygamberler tarafından da öngörüldüğü üzere özgürlük, adalet ve barı
İSRAİL DEVLETİ
14 Mayıs 1948de BM paylaşım planı uyarınca İsrail Devletinin kuruluşu ilan edilmiştir. 24 saat sonra, Mısır, Ürdün, Suriye, Lübnan ve Irak orduları ülkeyi işgal ederek İsraili, atalarının anavatanında egemenliğini savunmak durumunda bırakmıştır. Yeni kurulmuş, donanımı yetersiz İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) İsrailin Bağımsızlık Savaşı olarak adlandırılan ve yaklaşık 15 ay süren ve 6000in üzerinde İsraillinin yaşamına malolan (ülkenin o dönemki Musevi nüfusunun takriben yüzde biri) savaşta işgalcileri geri püskürtmüşlerdir.
1949 yılının ilk aylarında BM nezdinde İsrail ile işgalci ülkelerin herbiri (o dönemden beri İsraille müzakere masasına oturmayı reddeden Iraç hariç) arasında doğrudan müzakereler düzenlenmiş ve bunların sonucunda bir ateşkes anlaşması imzalanmıştır. Ateşkes anlaşması uyarında sahil şeridi, Galile ve tüm Negev İsraile, Yehuda ve Şomron (Batı Şeria) Ürdüne, Gazze Mısır yönetimine ve Kudüsün ise Eski Şehrin de dahil olduğu doğu kısmı Ürdüne, batısı da İsraile bırakılmıştır.
DEVLETİN KURULMASI
Savaşın sona ermesiyle, çabalar uğruna insanlarının bu kadar uzun süre, bu kadar güçlüklere katlanarak yeniden sahip olmaya çalıştığı devletin kurulması üzerinde yoğunlaşmıştır. İlk 120 üyeli Knesset (parlamento) tüm oy kullanma yetkisine haiz seçmenin %85inin sandık başına gittiği ilk ulusal seçimlerden (25 Ocak 1949) sonra iş başına geçmiştir. İsrail devletinin kurulmasında ön safhalarda yer almış iki kişi ülkenin liderleri olmuştur: Yahudi Örgütünün başı David Ben-Gurion ilk başbakan seçilirken, Dünya Siyonist Teşkilatının Başkanı Haim Weizmann da Knesset tarafından cumhurbaşkanı seçilmiştir. 11 Mayıs 1949da İsrail BMnin 59. üyesi olarak yerini almıştır.
İsrailin raison detrei (varoluş nedeni) olan sürgündekilerin biraraya getirilmesi kavramı doğrultusunda ülkenin kapıları ülkeye gelmek ve gelince İsrail vatandaşlığı edinmek isteyen her Museviye sonuna kadar açılmıştır. Bağımsızlığın ilk dört ayında, çoğu Soykırımdan kurtulmuş 50.000 kişi İsraile ulaşmıştır. 1951 sonu itibariyle toplam 687.000 kadın, erkek ve çocuk ülkeye gelmiştir, bunların 300.000i Arap topraklarından gelmiş ve böylelikle Musevi nüfusu iki katına çıkmıştır.
Bağımsızlık Savaşından kaynaklanan ekonomik zorluklar ve hızla artan nüfusun ihtiyaçlarını karşılamak için yurtiçinde istikrar paketleri uygulanmış ve yurtdışından da mali yardım alınmıştır. ABD hükümeti tarafından sunulan yardımlar, Amerikan bankalarının verdiği krediler, Diaspora Musevilerinin katkıları ve savaş sonrası Almanyadan gelen tazminatlar konut yapımı, tarımın makineleştirilmesi ile ulusal bir havayolu şirketi ve ticaret filosu, mevcut madenlerin işletilmesi, sanayi dallarının oluşturulması ve yol, iletişim ve elektrik şebekelerinin genişletilmesi için kullanılmıştır.
İsrailin Gerçekleri (İsrail enformasyon merkezi)
Toprağın Şarkısı
Çatı katı manzarasından anlaşılmaz
Üstünde öldürüldüğümüz toprağın hazzı
Üzerinde gururla dua ettiğim
Keseklerinde yaşayıp gölgelerinin bolluğunda uzandığım topraktır bu
Mırıldanır, canlı bir duvar gibi üzerinde yürürken ben, her nefesimle üzerini örterek hayatımı ona bağlarken.
Üzerine kanımı döktüğüm ve günler boyu sessizce yürüdüğüm ardımdan bıraktığım tohumumun parıltısıyla kutsadığım topraktır bu.
Üzerinde adım adım ilerlediğim
Acılı yaralarla dolu her bir çukuru sessizce gösterdiğim
Bu toprak kalıntıların ve mültecilerin ölen ve yok olan bir viran gibi üzerinde yaşadığı topraktır ve semalar
Tanrının semalarıdır.
Asher Reich
İngilizceden çeviren: Bahar Eriş