Pazartesi günü Anti-Defamation League yaptığı bir anketin sonuçları açıklandı. Araştırma kapsamında beş Avrupa ülkesinde yapılan anketin sonuçlarına göre Avrupalıların birçoğu yüzyıllardır Yahudilere karşı düzenlenen komplo teorilerine ve yalan haberlerden etkilenerek, Yahudilere karşı cephe alıyor.
Beş Avrupa ülkesinin Yahudilere ve Ortadoğuya karşı Tutumu başlıklı araştırma 21 Mart 16 Nisan 2007 tarihleri arasında Fransa, İtalya, Almanya, İspanya ve Polonyada gerçekleştirildi.
Ankete katılanların yüzde 51i Yahudilerin İsraile kendi ülkelerinden daha fazla bağlı olduğuna inanıyor. Yüzde 25i ise Yahudilere karşı düşüncelerinin İsrailin attığı adımlardan etkilendiğini belirtirken, yüzde 52si İsrailin faaliyetlerinin Avrupalıların Yahudilere karşı tutumunu değiştirdiğini savunuyor.
Ayrıca katılımcıların yüzde 39u Yahudiler finans ve ticari sektörde iktidarı elinde tuttuğunu düşünürken, yüzde 44ü Yahudilerin uluslararası finans sektöründe birinci sırada yer aldığını savunuyor.
Bunun yanı sıra, katılımcıların yüzde 20si İsanın ölümünden Yahudileri sorumlu tutuyor.
ADL Ulusal Müdürü Abraham H. Foxman araştırmayla ilgili olarak çalışmanın İsrail hükümetine yapılan eleştirilerle, artan antisemitizmin arasındaki bağlantıyı ölçmek için gerçekleştirildiğini belirtti. Foxman Kudüste yaptığı basın açıklamasında sonuçların ikisi arasında bir bağ olduğunu ortaya çıkardığını ifade etti.
2,714 kişi arasında yapılan kamuoyu yoklamasına göre her ülkeden 500ün üstünde kişi antisemitizmin arttığını veya 2005den bu yana aynı kaldığını düşünüyor.
Araştırmaya göre, İsrail ve Ortadoğu meselesine heterojen bir görüş hakim. Bunlardan biri Filistinlilere büyük bir yakınlık ve şefkat hissedilirken, İran ve Hamasa karşı büyük tepki gösteriliyor.
İranın nükleer hırsıyla ilgili ise Avrupalıların yüzde 67si İran yönetiminin nükleer silah ürettiğine inanıyor ve İrana karşı yaptırım uygulanması gerektiğini düşünüyor. Katılımcıların yalnızca yüzde 14ü nükleer çalışmaların enerji ihtiyacına yönelik yapıldığını savunuyor.
Katılımcıların büyük bir çoğunluğu Haması bir terör örgütü olarak adlandırıyor. Ayrıca Hamasın silahsızlanması, İsraili ve Filistin Özerk Yönetimiyle geçmişte yaptığı anlaşmaları tanıması yönündeki şartları kabul etmediği takdirde Avrupanın Hamasa yapılan dış yardımları desteklememesi gerektiğini savunuyor. Buna rağmen çoğunluk, İsrailin Filistinlilere karşı askeri müdahalede bulunmasının yanlış olduğunu düşünüyor.
Katılımcıların büyük çoğunluğu, İspanya ve Polonya da ise yaklaşık yarısı, Amerikan Yahudilerinin Amerikanın Ortadoğudaki tutumuna yön verdiğini düşünüyor.
Foxman, basın toplantısında bu sonuçlarla ilgili olarak yaptığı açıklamada ise, bu tür klişe düşüncelerden dolayı antisemitizmin artmaması için ABnin bir an önce çözüm üretmesi gerektiğini söyledi.