II. Dünya Savaşı sırasında yaşanan Holokost dışında, Yahudilerin başına gelen en büyük felaketlerden biri de XV. yüzyılda İspanya`dan sürülmeleridir. 1430`lu yılların başında İspanya`yı Müslümanların elinden alan Hıristiyanlar, ülkede yaşayan binlerce Yahudiyi önce Hıristiyan olmaya zorladı, işkence et
Neden Yahudiler İspanyadan farklı ülkelere göç etmek zorunda kalmışlardı?
XII. yüzyılın başlarında özellikle İspanyanın kuzey doğusunda bulunan Katalonyada yaşamını sürdüren Yahudiler ekonomik ve sosyal hayatı elinde tutuyorlardı. Yahudilerin maddi durumlarının iyi olmasının sebebi bölgede yazmayı bilen ve matematikten anlayan tek halkın kendileri olmasıydı. İspanya Yahudileri o dönemde ticaretteki başarılarıyla ülkeleri için çok önemliydi.
XIII. yüzyılda İspanyanın tüm şehirlerinde Yahudi nüfus artmaya başladı. Yeni halk, eskisine oranla daha kalabalık ve zengindi. XIV. yüzyılda Katalonyada 12 bin, Barcelonada 4 bin, Granadada ise bin civarında Yahudi yaşıyordu.
Sürüldükleri yıldan 200 yıl öncesine bakıldığında, antisemitizmin boy göstermeye başladığı ve Yahudilerin yaşadıkları yerleri terk etmekte kararsız kaldıkları görülmektedir.
Hıristiyanların ülkeyi fethiyle birlikte XIV. yüzyılın başlarında Papanın aldığı bir kararla Yahudiler Hıristiyan gibi yaşamaya ve giyinmeye zorlandı. Ekonomi ve politik alana serbestçe girebilen ve çok başarılı olan Yahudilere karşı ilk düşmanlık böylece filizlendi. Bu yüzyıl boyunca Yahudiler nedensiz yere işkence edildi, öldürüldü. 1366 yıllarında yaşadıkları kasabalar harap edildi, onlara ait eşyalar çalındı, evleri ve sinagogları yakıldı, Sefer Torahları parçalara ayrıldı. Yaklaşık 300 Yahudi ailesi mahkum edildi. Başta Toledo, Endülüs, Sevilla olmak üzere yaşanan çatışmalarda yaklaşık 8 bin kişi hayatını kaybetti. Yahudilerin iş sahibi olmaları, dinsel ve sosyal faaliyetlerde bulunmaları yasaklandı. Birçok Yahudi yapılan işkencelere dayanamayarak, Hıristiyanlık dinini kabul etti. Profesör B. Netanyahunun 1.400 sayfalık The Origins of the Inquisition (Engizisyonun Menşei) adlı eserinde yazdığına göre vaftiz olmayı reddedenler, sokaklarda öldürülüyordu. Yahudilikten Hıristiyanlığa zorla geçiş en fazla 1391 ile 1414 yılları arasında gerçekleşti. Hıristiyanlığa geçiş yapanlar artık Yeni Hıristiyanlar , dönme, domuz (marranos) olarak anılıyorlardı.
Engizisyon kararı
XV. yüzyıl Yahudiler için bir dönüm noktası oldu. İspanya o dönemde başta Aragon ve Kastilya olmak üzere birçok eyaletten oluşuyordu. Aragonu yöneten Kral Ferdinand ve Kastilyalı İzabelin 1480de evlenmesiyle birlikte İspanya birleşti. Dinsel ve sosyal sorunlar artık politik bir problem haline gelmişti. İzabel ve Ferdinandın tek amacı İspanyanın tek bir dine mensup kişilerden oluşmasıydı. İzabel, Papadan izin alarak 27 Eylül 1480de bir kraliyet kararnamesi yayınladı. Bu karara göre ölmemek için zorla Hıristiyanlığa dönen Yahudilerin hayatı sürekli kontrol edilecekti. Kabul edilen engizisyon ile birlikte, Hıristiyanlığın gereklerini yerine getirmeyip, hala Yahudi gibi yaşayanları büyük bir zulüm bekliyordu. Bu kişiler suçlarını itiraf edinceye kadar dövülüyor, ettiklerinde de öldürülüyorlardı. Genellikle yakılıyorlar; fakat haçı öpmeyi kabul ettikleri takdirde boğularak öldürülüyorlardı. İşkencelere rağmen halen hayatta kalmayı başaranlar ise auto-da-fe, yani inanç eylemi adındaki bir törenle yakılıyorlardı.
Yahudiler İspanyadan kovuluyor
1492 yılında Granadanın düşmesi ve Müslüman hakimiyetinin sona ermesi ile, İzabel Yahudileri İspanyadan kovmak için bir karar çıkardı. Karara göre Yahudiler tüm mal varlıklarını arkalarında bırakarak İspanyayı terk edeceklerdi. Bu kararın arkasında yatan en büyük sebeplerden biri de Yahudilerden elde edecekleri mal ve mülktü. İspanyayı terk etmek üzere hazırlanan Yahudilerin yanı sıra karara karşı ayaklananlar da oldu. Bunlardan Rabi Don İsaac Abranavel, İzabele para teklif ederek sürgünü geciktirmeyi başarsa da, İzabelin kararı kesindi. 2 Ağustos 1942de 6 bini Katalonyadan olmak üzere 160 bin ile 230 bin arası Yahudi İspanyadan kovuldu ve sürgünden sonra alınan bir kararla Yahudilerin bir daha İspanyaa girmesi yasaklandı. Kovulma sırasında yaşanan trajedilerden bir tanesi de çoğu Yahudinin, tuttukları İspanyol kaptanlar tarafından okyanusta gemi içinde terk edilmeleri oldu.
Yeni bir yurt arayışı
Ülkesinden kovulan 120 bin Yahudi Portekize gitmeyi başarsa da bu ülkede kalmalarına sadece altı ay izin verildi, ardından Kral John tarafından köle olarak kullanıldılar. Savaşa hazırlanan Portekiz kralı, Yahudileri silah yapımı için çalıştırdı. Bir kısmına geçici olarak vatandaşlık verilse de, yaşadıkları her gün için Venedik dükası ödüyorlardı. 1943 yılında kral, Yahudi çocukların ailelerinden ayrılmasını emretti. 700 çocuk yeni keşfedilen Sao Tome adasına gönderildi. 1494 yılında ölen Kral Johnun yerine Manuel geçti ve Yahudilerin özgürlüğünü ilan etti.
Huzur Yahudiler için kısa sürdü. İspanya kralının kızı İsabella ile evlenmek isteyen Manuele bunun için bir şart koşulmuştu : Yahudileri Portekizden kovmak. 1497deki evliliğin ardından Portekiz Kralı Manuel, İspanya krallığının isteği üzerine Yahudileri Portekizden kovdu. Bu kararı istemeden alan Manuel, durumu hafifletmek ve ülkede kalmalarını sağlamak için onlara Hıristiyan olmaları için şans tanıdı. Çok az bir kısmı ülkeyi terk ederken, on binlerce Yahudi huzurlu yaşadıkları barınaklarını bırakmamak uğruna Hıristiyan oldu. Din değiştirmeyi reddedenlerden biri olan hahambaşı Simon Miami ise boynundan aşağı asılarak, yedi gün içinde kendi kendine ölmesi sağlandı.
İspanyadan kovulan Yahudilerin bir kısmı ise Yunus Krallığı altında olan Fas, Tlemcen gibi Müslüman ülkelere göç ettiler. Fakat o ülkelerde yaşamalarına izin verilmedi ve birçoğu açlıktan hayatını kaybetti.
Napoli ve Sicilyaya giden Yahudilere ise daha iyi davranıldı. Gelenlere maddi yardım yapılmış olmasına rağmen, bu miktar hepsini yaşatacak kadar çok değildi. Birçoğu hayatlarını sürdürebilmek için çocuklarını Hıristiyanlara satmak zorunda kaldılar.
Ve Osmanlı İmparatorluğu
İspanyadan sürülen Yahudilerin en şanslı olanları Osmanlı İmparatorluğuna kabul edildi. Birçoğu Selanik, İstanbul ve İzmir çevresine yerleşti. Yönetimi elinde bulunduran II. Beyazıt çaresiz kalan Yahudileri ülkesine memnuniyetle kabul ederken şu sözleri sarf etti: Aragon kralı Ferdinandı nasıl akıllı olarak nitelendirirler? Kendi ülkesini fakirleştirirken, benim ülkemi zenginleştirdi.
Böylece İspanyadan kovulan ve Osmanlı İmparatorluğu dahil Kuzey Afrika, İtalya ve Avrupanın diğer ülkeleriyle, Arap ülkelerine yerleşen Yahudiler, Sefarad (Sefardim, İbranice İspanya anlamını taşır) olarak anılmaya başlandı.
İspanyada bugün
Günümüzde İspanyadaki Yahudi cemaati yaklaşık 40 bin kişi; fakat bunlardan yalnızca 14 bini kayıtlı. Engizisyondan yaklaşık 500 yıl sonra Yahudilik İspanyada yeniden doğuyor. Sefarad geleneklerine bağlı lokantalar, Yahudi okulları, müzeler, kitaplar ve müzik grupları gibi Yahudilere ait birçok mekan yeniden canlanıyor. Tüm bunlara rağmen antisemitizmin varlığı bütünüyle yok olmuş değil. Bazı İspanyol Yahudi liderlere göre yeni bir antisemitizm kapıda kol geziyor.