Hazırlayan : Karel VALANSİAvrupa / Fransa Blair`den Brown`a tam destekİngiltere`de, on yıllık başbakanlığının ardından, 27 Haziran`da görevinden ayrılacağını ilan eden Tony Blair, İngiltere tarihinin en başarılı maliye bakanlarından biri olarak nitelediği Gordon Brown`ın İşçi Partisi liderliğini ve başbakanlığı
Şavuot kelimesi İbranicede haftalar anlamındadır ve bu bayrama adını verir. Batı kültüründe Pentacost diye de adlandırılan bu bayram Ellinci Gün anlamındaki Yunanca sözcükten alınmıştır.
Şavuot, Pesahın ikinci gününden tam yedi hafta sonra kutlanır. Bu tarih İbrani Takvimine göre; Sivan ayının altıncı gününe denk gelir. İsrail dışında yaşayan Yahudiler bu bayramı Sivan ayının yedinci gününde kutlar.
Şavuot Kutlaması
Vaadedilmiş Topraklarda bir tarım toplumu olarak toprağa çok bağlı yaşam süren Yahudiler tatillerini doğal olarak tarım dönemlerine göre yapıyorlardı. Buna göre; Pesahın ikinci günü ekin toplama günü olarak belirlenmiş olup, bu önemli günde Tanrıya şükür niteliğinde Onun adına Bet Ha-Mikdaşa bir Omer ölçüsünde arpa sunuyor ve hasatı kutluyorlardı.
Arpa hasatı dönemi, buğdayın toplandığı gün olan Şavuotta sona erer, buğday en son biçilen tahıl olarak Şavuot günlerine bırakılır ve o gün; buğday hasatı kutlamaları yapılırdı. Şavuotta Tanrıya sunulan iki demetin İsrail topraklarında yetişmiş en kaliteli buğdaylardan oluşturulması temel gereklilikti.
Şavuot aynı zamanda Bikkurim yani İlk turfanda meyvelerin sunuluşunu da simgeler. Bu ilk meyve ve tahılların sunulduğu bayramda yedi çeşit ürün sayılmaktaysa da, Mişnaya göre; bu sunumlar ürünün olgunlaşma süreçlerine göre Şavuottan Sukota kadar geçen süre içinde ve uygun herhangi bir zamanda yapılabilirdi.
Şavuotun Toranın Yahudilere verilmesinin yıldönümü olarak kutlanması çok eski tarihlere dayanır.
Yahudi yaşam biçiminin temel kitabı olan Toranın omurgasını teşkil eden On Emir, sadece Yahudi dininin esas temellerini oluşturmakla kalmayıp, tarih içindeki değişik toplulukların olduğu kadar, günümüzdeki çağdaş toplumların temel ahlak kurallarını da belirleyen bir niteliğe sahiptir.
Bazı ortaçağ Yahudi cemaatlerinde, Şavuot Bayramında beş yaşına gelmiş çocukların yöresel Yahudi okullarına kaydettirilmeleri ve orada ilk kez İbrani alfabesini öğrenmeye başlamaları bir tür gelenek halindeydi. Daha sonra çocuğa, kek, bal ve şekerlemeler verilirdi. Bu da, Toranın çocuğun dudaklarında tatlı lezzetler bırakıyor olmasını simgelerdi.
Yeruşalayimdeki Bet Ha-Mikdaş dönemlerinde; Şavuotta, Yahudi inançlıların sunuları yeni tahıldan elde edilen ince undan yapılmış iki dilim kızarmış ekmekle simgelendirilmişti. Ayrıca Bayram gereği Tanrıya korban sunuluşu, Levililerin ilahiler söylemeleri arp ve diğer müzik aletlerinin çalınması ile ortam bir şenlik havasına bürünürdü.
õ Şavuot Kural ve Gelenekleri
Şavuot Bayramı süresince sinagoglarda Kutsal Kitaptan Ruthun Öyküsünü okuma geleneği vardır. Bu gelenek çeşitli sebeplere dayandırılmaktadır: Kral David Şavuotta ölen Ruthun soyundan gelmektedir. Toranın İsrailoğullarına verilişinin yıldönümü olarak da kutlanan bu bayramda Ruthun Yahudi inanç biçimini benimseyişi ve bu konudaki sadakatinin anımsanmasıyla İsrailoğullarının Toraya olan bağlılığı simgelenmek istenmektedir.
Aşkenaz geleneklerine göre Şavuot kutlamalarında; dua ve ibadet Aramaik Akdamot olarak bilinen, dini şarkılarla başlar. İlk günün Aftarası olarak Yehezkelin rüyası okunur, zira bu Sina Dağında İsrailoğullarının gördükleriyle belli bir paralellik oluşturmaktadır. İkinci günün Aftarası ise Habakukun duasıdır. Bu da Jacob Meir tarafından bestelenen Yaziv Pitgam adlı Aramca bir şarkıyla seslendirilir. İlk gece klasik Yahudi dualarından seçilerek oluşturulan özel bir dua metninin okunması geleneği vardır. İlk günün sabah ibadetinde Toradan On Emir bölümü okunur.
Şavuotta sinagogların çiçek ve bitki ve muhtelif taze yapraklarla süslenmesi adettir. Bunun nedeni Sina Dağının yeşil, ağaçlıklı bir yöre olmasıydı. Tepelerin yeşil olan ve Toranın İsrailogullarına verildiği yer olan bu dağı hatırlatmak amacıyla evlerin de çiçek, bitki ve ağaçlarla süslenmesi geleneği yerleşmiştir.
Yahudilerin Tanrısal Yasalara Şavuotta sahip olmaları dolayısıyla, gerek Yahudi okullarında kutlama için hazırlanan kız ve erkek öğrenciler ve gerekse aileleri için de bu bayram büyük heyecanla beklenen bir olaydır. Tanrı da Şavuot
Un neşe ve sevinçle kutlanmasını istemiştir.
Bu bayramda sütlü gıdalar, sütlü kekler ve bolca tatlı yiyecekler yenir. Bu adet Tanrının Kanunu şerefine uygulanır. Vadedilmiş Topraklardaki bal ve sütü simgeler.
Bayram mumları Şavuotun birinci ve ikinci gecelerinde dua edilerek yakılmalıdır. Şavuotun ikinci günü, ölülerin anısına Yizkor adı verilen, bir dua okunur. Sinagogda, bu dualarını gerçekleştiremeyenler evlerinde de okuyabilirler.
Şavuot Meyveleri ve Simgeledikleri
Üzüm: Yoğun yağmura ihtiyacı olan üzüm gelişmek için de güneşe gereksinim duyar. Vadedilmiş Topraklarda her ikisi de mevcuttur. İlk üzümler Sivan ayının ilk günlerinde Şavuot zamanında toplanır. Peygamber Moşe tarafından Kenaana gönderilen öncüler o kadar ağır üzüm salkımları koparmışlardır ki, bu salkımlar ikişer, ikişer taşımak zorunda kalmışlardır.
İncir: Önceleri Asyada bulunan incir ağaçları daha sonraları batıya, çöl kafileleri tarafından İsrail ve Akdenize getirilmiştir. Tora ile incir arasında şöyle bir benzerlik oluşturulmaktadır: Tüm meyvelerin örneğin, kök, çekirdek veya kabuk gibi. Yenemeyecek ve atılacak bir tarafları vardır... oysa incir tümüyle yenebilen bir meyvedir. Aynı tümden yararlı durum Toradaki her söz için de, her kelime için de geçerlidir. Talmud: Kişi incir ağacı görünce bir dua etmelidir demektedir.
Nar: Kenaan diyarına giden öncüler geri döndüklerinde, beraberlerinde nar getirmişlerdi. Nar, yaz sonlarında toplanan bir meyve olup, eski çiftçiler susuzluklarını nar suyuyla giderirlerdi. Nar ayrıca, ustalıkla, şekillendirilmiş olarak Kohenlerin giysilerinin, süslemesinde de kullanılırdı. Rimonim adı verilen nar ve bazı gümüş süsler ise Tora ruloların başlıklarında halen kullanılmaktadır.
Zeytin: Akdeniz ikliminde sıklıkla rastlanan ağaçlardan biri de zeytin ağacıdır. Küçük yapraklar, parlak ve kalın bir örtüyle kaplanmış gibidir ve güneşe dayanıklıdır. Zeytin ağacının dalı barış simgesi olmuştur. Noahın güvercini de, tufanın geçip gittiğini belli etmek için gagasında bir zeytin dalıyla geri gelmiştir. Saf ve temiz zeytinyağı da Bet Ha-Mikdaşın Menorasını ve öteki kandillerini yakmak için kullanılırdı.
Hurma: Hurmalar ağaçtan toplandıkları sırada suludur, daha sonraları kururlar. Antik İsraildeki Hurma ağacı bakımından en verimli alanı Yarden Ovasıdır. Hurma ağacı tohumla ekilmez. Ağacın köklerinden fışkıran filiz ve tomurcuklarla dikim yapılır. Midraş dürüst insanla hurma ağacı arasında bir paralellik kurarak şöyle bir yorumda bulunur: Dürüst, insan hurma ağacı gibi gelişecektir. Hurmalar yenecek, dalları çatıları örtecek ve liflerinden kumaş dokunacaktır. İsrailoğulları da böyledir
Bugün modern İsrailde, eski çağlarda yaşandığı şekliyle olması bile, halkın mahsulleriyle doldurduğu sepetleri simgeleyen gelenek yaşatılmaya çalışılmakta, uzun sıralar teşkil eden çocuklar geçit resmi yaparak sepetlerindeki meyvelerin gelirini Ulusal Arazi Fonuna bağışlamaktadırlar.
Kaynak: Yahudilikte Kavram ve Değerler
Yusuf Altıntaş - Gözlem Gazetecilik