Gözlerden uzak İtalyan: Porto Antico

Kanyon`da yemek yemediğim, en azından bir kahve içmek için uğramadığım mekân kalmadığını sanıyordum, ta ki geçenlerde, Sosa ile Teşvikiye Saray arasına “sıkışıp kalmış” o şirin İtalyan Ristorante`sinin önünden geçinceye dek…Aylin YENGİN

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Porto Antico ufacık ama bir o kadar da hoş ve keyifli bir mekân. Dört kişilik, sade çam masalarının üzerine, romantik bir ambiyans yaratmak üzere yerleştirilmiş cam mumlukları, duvarlardaki küçük kara tahta panolarıyla, İtalya’nın güney şehirlerindeki ristorante’leri hatırlatıyor insana. Duvara yaslanmış şarap dolabı, küçük bir mahzen görünümünde; yan duvarı boydan boya kaplayan, restoranın şirin logosu, kanatlı focaccia’lar ise arkadan ışıklandırılarak aydınlatma amaçlı kullanılmış.
Porto Antico’nun spesiyalitesi, enfes ve benzersiz “Focaccia”sı! “O de ne?” diyenler için: Focaccia’nın kökü Latince’de ateş anlamına gelen “Focus” sözcüğünden geliyormuş. Odun ateşi alev alır almaz pişirilen focaccia’nın, yassı özelliği sayesinde içi yumuşak ve eşit olarak pişermiş. Fırından çıkartıldıktan sonra da üzerine kaliteli, halis zeytinyağı ve de tuz eklenerek, dünya üzerinde beğeniyle aranan lezzetine ulaşırmış. Yüzyıllar önce Cenovalı balıkçılar, günler süren deniz seferlerinden sonra, sağ salim limana – yani porto’ya – dönüşlerini taze pişmiş focaccia ve beyaz şarap eşliğinde kutlarlarmış. Focaccia aslında bir Cenova geleneği olmasına rağmen, önce İtalya’ya, ardından da tüm dünyaya yayılmış ve nihayet Kanyon’a gelmiş. Restoran da zaten adını Cenova limanın eski bir bölümü olan Porto Antico’dan alıyormuş.
Bu kadar tarihi bilgiden sonra, gelelim Porto Antico’nun Cenovalı aşçısının bizler için hazırladığı yemeklere. Mönüde fesleğenli, domatesli, patlıcanlı, truffle mantarlı focaccia’ların yanı sıra özel salatalar, ev yapımı çorbalar, leziz makarnalar ve değişik tatlılar var. Focaccio fiyatları 10 ile 14 YTL arasında değişiyor. Sebzelisini tavsiye ederim, malzemesi bol ve çok lezzetli. Yanında da chilli fasulyeli, ton balıklı salatasından yediniz mi, karnınızın doyacağından emin olabilirsiniz. Salatalar 8,5 YTL ile 13.00 YTL arasında. Ama yok, ben yeniliklerden hoşlanmam, varsın bildiğimiz makarna olsun diyorsanız zeytinli ve domatesli fusilli’yi önerebilirim ya da pesto soslu tortelini’yi. Hatta benim gibi oburlar için, yarım- yarım seçeneği de var:  beğendiğiniz iki farklı çeşidi aynı “çanak” içerisinde servis edebiliyorlar. Makarna fiyatları da 11 ile 13 YTL arasında değişiyor. Porto Antico’da, İtalyan restoranına özgü o scalopina’lar ya da limon soslu balık yemekleri yok, ama olsun,  pideye ve lahmacuna, hatta pizzaya rakip foccacia’sı var.
Sıra geldi her zaman olduğu gibi tatlılara, Porto Antico’nun tatlı mönüsünde yalnızca 2 çeşit tatlı var: ıslak çikolatalı kek ile elmalı tartölet. Benim “sözde gurme” yazılarımdan, tatlıyla pek aram olmadığını öğrenmişsinizdir artık. Bu kez de tatlı faslını sıkı bir espresso – müessesenin ikramıymış – ile geçiştirdim ve Porto Antico’ya servisi için 5 yıldız verdim, lezzeti için 4,5, mönüsü içinse 3,5.
Son olarak küçük bir bilgilendirme notu: restoran her gün 09.00 – 22.00 arası hizmet veriyor, hafta arası her akşam 18.00 – 20.00 arası happy hour’larda şarabınızın yanında Porto Antico’nun ikramı olarak dilediğiniz focaccia’yı deneyebilir ve günün yorgunluğunu mekânın sakin ve dingin ortamı içerisinde atabilirmişsiniz…