Porto Antico ufacık ama bir o kadar da hoş ve keyifli bir mekân. Dört kişilik, sade çam masalarının üzerine, romantik bir ambiyans yaratmak üzere yerleştirilmiş cam mumlukları, duvarlardaki küçük kara tahta panolarıyla, İtalyanın güney şehirlerindeki ristoranteleri hatırlatıyor insana. Duvara yaslanmış şarap dolabı, küçük bir mahzen görünümünde; yan duvarı boydan boya kaplayan, restoranın şirin logosu, kanatlı focaccialar ise arkadan ışıklandırılarak aydınlatma amaçlı kullanılmış.
Porto Anticonun spesiyalitesi, enfes ve benzersiz Focacciası! O de ne? diyenler için: Focaccianın kökü Latincede ateş anlamına gelen Focus sözcüğünden geliyormuş. Odun ateşi alev alır almaz pişirilen focaccianın, yassı özelliği sayesinde içi yumuşak ve eşit olarak pişermiş. Fırından çıkartıldıktan sonra da üzerine kaliteli, halis zeytinyağı ve de tuz eklenerek, dünya üzerinde beğeniyle aranan lezzetine ulaşırmış. Yüzyıllar önce Cenovalı balıkçılar, günler süren deniz seferlerinden sonra, sağ salim limana yani portoya dönüşlerini taze pişmiş focaccia ve beyaz şarap eşliğinde kutlarlarmış. Focaccia aslında bir Cenova geleneği olmasına rağmen, önce İtalyaya, ardından da tüm dünyaya yayılmış ve nihayet Kanyona gelmiş. Restoran da zaten adını Cenova limanın eski bir bölümü olan Porto Anticodan alıyormuş.
Bu kadar tarihi bilgiden sonra, gelelim Porto Anticonun Cenovalı aşçısının bizler için hazırladığı yemeklere. Mönüde fesleğenli, domatesli, patlıcanlı, truffle mantarlı focacciaların yanı sıra özel salatalar, ev yapımı çorbalar, leziz makarnalar ve değişik tatlılar var. Focaccio fiyatları 10 ile 14 YTL arasında değişiyor. Sebzelisini tavsiye ederim, malzemesi bol ve çok lezzetli. Yanında da chilli fasulyeli, ton balıklı salatasından yediniz mi, karnınızın doyacağından emin olabilirsiniz. Salatalar 8,5 YTL ile 13.00 YTL arasında. Ama yok, ben yeniliklerden hoşlanmam, varsın bildiğimiz makarna olsun diyorsanız zeytinli ve domatesli fusilliyi önerebilirim ya da pesto soslu torteliniyi. Hatta benim gibi oburlar için, yarım- yarım seçeneği de var: beğendiğiniz iki farklı çeşidi aynı çanak içerisinde servis edebiliyorlar. Makarna fiyatları da 11 ile 13 YTL arasında değişiyor. Porto Anticoda, İtalyan restoranına özgü o scalopinalar ya da limon soslu balık yemekleri yok, ama olsun, pideye ve lahmacuna, hatta pizzaya rakip foccaciası var.
Sıra geldi her zaman olduğu gibi tatlılara, Porto Anticonun tatlı mönüsünde yalnızca 2 çeşit tatlı var: ıslak çikolatalı kek ile elmalı tartölet. Benim sözde gurme yazılarımdan, tatlıyla pek aram olmadığını öğrenmişsinizdir artık. Bu kez de tatlı faslını sıkı bir espresso müessesenin ikramıymış ile geçiştirdim ve Porto Anticoya servisi için 5 yıldız verdim, lezzeti için 4,5, mönüsü içinse 3,5.
Son olarak küçük bir bilgilendirme notu: restoran her gün 09.00 22.00 arası hizmet veriyor, hafta arası her akşam 18.00 20.00 arası happy hourlarda şarabınızın yanında Porto Anticonun ikramı olarak dilediğiniz focacciayı deneyebilir ve günün yorgunluğunu mekânın sakin ve dingin ortamı içerisinde atabilirmişsiniz