Mottaki: ‘Bir ülke haritadan silinir mi?`

27 yıl sonra ilk kez ABD ile görüşmeye hazırlanan İran`da, Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki İsrail ile ilgili olarak, ``hiçbir ülkenin haritadan silinemeyeceğini`` açıkladı

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Resmi bir ziyaret için Pakistan’da bulunan İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mottaki, ABD ve İran’ın büyükelçilik düzeyinde yetkililerinin Irak’taki güvenlik durumunu görüşmek üzere Irak’ta bir araya geleceklerini söyledi. Mottaki, Irak konusuyla sınırlı olacak toplantıya Iraklı yetkililerin de katılacağını belirtti.
Gazetecilere bir demeç veren İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın ''İsrail'in haritadan silinmesi gerektiği'' yönündeki sözleriyle ilgili sorular üzerine, ''Her ilkokul öğrencisi, bir ülkenin haritadan silinmeyeceğini bilir, bu çok açıktır'' dedi. Mutteki, ayrıca ülkesinin, ''adalet olmadan'' Filistin- İsrail çatışmasına hiçbir barış planının son vermeyeceğine inandığını ifade etti.
İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, 2005 yılında ''İsrail'in haritadan silinmesi gerektiği'' yönündeki sözleriyle uluslararası bir tepki görmüş, İranlı yetkililer ise bu sözlerin bir tehdit olarak görülmemesi gerektiğini kaydetmişti.
İran Dışişleri Bakanı Mutteki, İran ve ABD arasında Irak'taki güvenlik sorunu gündemli görüşmenin 28 Mayıs Pazartesi günü yapılacağını duyurdu. Bağdat'ta yapılacak görüşme büyükelçiler düzeyinde olacak. Mutteki görüşmede Irak'taki güvenliğin sağlanması ve bu alandaki sorunların giderilmesi dışında hiç bir konunun görüşülmeyeceğini söyledi. İran'ın Dini Lideri Ayetullah Ali Hameney, bu görüşmede amaçlarının sadece ABD'ye Irak'ta güvenlik sağlamak konusunda sorumluluğun onlara ait olduğunu hatırlatmak olduğunu kaydetti. İran hafta başında ABD ile görüşme fikrini kabul ettiklerini duyurmuştu. Bu görüşme, 1979 İslam Devrimi sonrasında yaşanan rehine krizi sırasında, ilişkilerin kopmasından bu yana yapılan ilk diplomatik temas olacak. İki ülkenin temsilcileri 27 yıldır ilk kez kamuoyu önünde aynı masaya oturacaklar. Temsilcilerin Irak'ta asayişin sağlanmasına katkıda bulunmak amacıyla bir araya gelmesi fikri son yıllarda pek çok kez gündeme geldi, ancak hayata geçirilemedi.
İran'da ABD yetkilileri ile masaya oturulması fikrine tepki duyanlar da var. Bu nedenle başta dini lider Hamaney olmak üzere yetkililer, görüşmelerin Washington'a karşı izlenen siyasette bir değişiklik anlamına gelmediğini vurgulamaya özen gösteriyorlar.
ABD Dışişleri Bakanlığı da, 28 Mayıs’taki görüşmeyi doğruladı. Bakanlık sözcüsü Sean McCormack, görüşmede ABD heyetine Bağdat büyükelçileri Ryan Crocker’ın başkanlık edeceğini söyledi. Mccormack, İran’ın, Irak’ta güvenliğin sağlanmasının çıkarına olduğunu onaylar yönde adım atacağını ümit ettiğini ifade etti. Tahran, geçen haftasonu, Washington ile sadece Irak konusunu görüşmeyi kabul ettiğini açıklamıştı. ABD de, Başkan Yardımcısı Dick Cheney aracılığıyla buna sıcak baktığını duyurmuştu.