İki hafta önce Hamas ile El Fetih arasında süren çatıºmalar giderek ºiddetlenerek Hamasın Gazzenin kontrolünü ele geçirmesi ile sonuçlanmıºtı. Bu durum sonucunda Filistin Özerk Yönetimi (FÖY) hem politik hem fiziki olarak bölündü.
Geliºmeler üzerine El Fetih yöneticisi ve FÖY Lideri Mahmut Abbas geçen hafta çarºamba günü yaptığı konuºmada Hamasa karºı söylemini sertleºtirdi. Abbas, Hamasın dıº güçlerden aldığı destek ile bir darbe peºinde olduğunu ve Gazzede ayrı bir devlet kurmayı amaçladığını açıkladı. Abbas ayrıca geçen ay Gazzeye yaptığı ziyarette Hamasın kendisine suikast yapmaya çalıºtığını iddia etti. Bu durum karºısında terörist olarak nitelendirdiği Hamas militanları ile bir diyalog kurulamayacağını belirtti.
Buna karºılık Lübnanda bulunan Hamas liderlerinden Osama Hamdan ise Abbasın konuºmasını yalanlarla dolu olarak nitelendirdi. Hamdan, bir devlet baºkanının halkının önemli bir bölümü ile diyalogu reddetmesinin uygunsuz olacağını söyledi.
Çatıºma sonrası gerginlik iki taraf arasında sürerken dıº dünya da saflarını belirlemeye koyuldu. Hamasın Gazzeyi ele geçirmesinin ardından Avrupa Birliği Abbasın Haması dıºlayarak kurduğu yeni hükümeti destekleme kararı aldı. AB, bu amaçla Filistin Özerk Yönetiminin 22 Milyon Euroluk borcunu ödeyeceğini bildirdi. Öte yandan AB dıº iliºkiler komisyonu baºkanı Benita Ferrero Waldner, Gazzeye ABnin yaptığı insanı yardımın süreceği belirtti.
İsrail Hükümeti de Hamas baºa geçince dondurduğu FÖYe ait mali kaynakları ve vergi paralarını serbest bırakmaya karar verdi. İsrail kabinesi Olmertin pazartesi günü Mısırlı, Ürdünlü diplomatlar ve Abbas ile yaptığı toplantı öncesinde kararı onayladı. Reuters haber ajansına demeç veren bir İsrail yetkilisi yaklaºık 350 milyon Dolarlık paranın serbest bırakılacağını açıkladı. Abbasın yardımcılarından Saeb Erakat ise serbest bırakılan paranın FÖYe ait mali kaynaklar olduğunu belirterek İsrailin dondurduğu paranın tamamının transfer edilmesini talep etti.
Batılı ülkeler ve İsrail Mahmut Abbası desteklerken El Kaide de Hamasa destek mesajları verdi. Usame Bin Ladinin sağ kolu Ayman El Zevahiri, Haması El Kaide ile birleºmeye davet etti ve Gazzede İslami bir yönetimin kurulmasını talep etti. Zevahiri dünyadaki tüm Müslümanların Hamasa silah ve para yardımı yapmasını istedi. El Kaide daha önce Haması Ortadoğu barıº sürecinde yer aldığı için eleºtiriyordu. Hamaslı yöneticiler ise daha ılımlı bir İslami politikayı tercih ettiklerini söyleyerek El Kaidenin tekliflerini geri çeviriyorlardı.
İki tarafı karºılıklı olarak destekleyen güçlerin yanında Mısır ve Ürdün gibi Arap ülkeleri ise iki tarafı uzlaºtırmaya çalıºıyor. Mısır Baºkanı Hüsnü Mübarek Gazzedeki Hamas yönetimini FÖYe karºı bir isyan olarak değerlendirirken Ürdün Kralı II. Abdullah da geçen hafta yaptığı konuºmada Filistin birliği, Batı ªeria ve Gazzeyi kapsayan birleºik bir Filistin Devleti gibi kavramlara vurgu yaptı.
Haaretz Gazetesinin yazarlarından Zvi Barele göre Arap Liderlerinin bu tutumu farklı sebeplere dayanıyor. Arap ülkeleri Gazzenin Hamasın yönetiminde kalması ve tecride uğraması durumunda kendi sınır kapılarına yığılabilecek veya yardım isteyecek 1,5 Milyon kiºinin sorumluluğunu almak istemiyor. Bunun yanı sıra İsrailin Batı ªeriadaki varlığı sürdükçe Gazzeden elini çekebileceği bir politik ortamın oluºmasını engellemeye çalıºıyorlar. Öte yandan Arap Ülkeleri Hamas olmadan Mahmut Abbasın 1,5 milyonluk Gazze'yi kontrol altında tutamayacağını düºünüyorlar. Bunun yanı sıra Filistinli iki tarafın arasında arabulucu olmaktansa İsrail ve FÖY arasındaki arabulucu ve danıºman rolü sayesinde sahip oldukları politik gücü de korumak istiyorlar.