Yirmi iki Arap Dışişleri Bakanından oluşan Arap Birliği, ABD Başkanı George W. Bushun bu yıl yapılmasını önerdiği ve Ortadoğuda barış planının tartışılacağı uluslararası zirve için verilecek kararı tartışmak üzere pazartesi günü Mısırda toplandı. Arap Birliği üyelerinin İsraille barış konusundaki çabaları ve bir Arap barış planı hazırlanması da bu toplantıda tartışılan konular arasında idi.
Toplantıda Arap Birliği Başkanı Amr Moussa, Birliğin son iki aydır Arap Barış Planını teşvik etme çabalarını tartışmaya açtı. Arap Barış Planı, İsrailin 1967 öncesi sınırlara dönmesi, bir Filistin Devleti kurulması, Doğu Kudüsün başkent olması koşuluyla tüm Arap Devletleri ile barış vaad ediyor. Planın ayrıntılarını içeren rapor ise henüz sunulmadı.
Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Aboul Gheit ve Ürdünlü Bakan Abdul-Ilah Khatib, geçtiğimiz hafta planı sunmak üzere İsraili ziyaret etti. Ziyaret sonrası Aboul Gheit, ilerde diğer Arap ülkelerinin temsilcilerinin de İsraili ziyaret edebileceğinin sinyallerini verdi.
Arap Birliğindeki temsilci bakanlar, İsrail hapishanelerinde tutuklu bulunan 10,000 Filistinlinin serbest bırakılması için uluslararası kamuoyuna baskı yapma konusunu da toplantıda tartıştılar.
Pazartesi günkü toplantının ardından, Arap dışişleri bakanlarından bir bölümü Mısırın Sharm El-Sheik kentinde, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ve ABD Savunma Bakanı Robert Gates ile görüşmelerde bulunacak. ABDli yetkililer bu görüşmede, Bushun teklif ettiği barış konferansının önemini vurgulayacak.
Washingtona yakınlığı olan Suudi Arabistan, Mısır, Katar ve Ürdünden oluşan bir grup Arap ülkesi, Arap Barış Planının da incelenmesini istiyor, Bushun teklifine sıcak bakıyor.