Irakta kalan son sekiz kişilik Yahudi grubunu gözlemleyen Anglikan rahip Andrew White, gittikçe çaresizleşen Yahudilerin Hollandaya yerleşmek üzere Iraktan ayrılmayı düşündüklerini söyledi. Buna karşılık İsrailli, Hollandalı yetkililer Yahudilerin ülkeden ayrılmak istediklerine dair iddiaları yalanladı.
Rahip Whiteın 25 Temmuzda ABD Uluslararası Dinsel Özgürlük Komisyonunda, (U.S. Commission on International Religious Freedom) Bağdattaki azınlıklara karşı artan tehditi vurgulaması, Iraklı Yahudileri gündeme getirdi.
White, Senatoda gerçekleşen duruşmaların kayıtlarına göre, Son üç veya dört ay içinde durum oldukça bozuldu dedi. Yahudilere her ay yaşamaları için yeterli miktarda para verdiğini söyleyen White, onların bu parayı diğer Iraklılarla paylaştığını söyledi. Sayıca az olmalarına ve çok sıkıntı çekmiş olmalarına rağmen, hala kendileri gibi zorda olanlara yardım etmek istiyorlar. Ben şahsen hepsinin Irakı terk etmeleri gerektiğini düşünüyorum, çünkü Irakta gelecekleri, güvenlikleri ve hayatta kalma güçleri yok dedi.
White, Yahudilerin geniş bir Iraklı Yahudi cemaatinin yaşadığı Hollandaya göç etmek istediklerini, fakat Hollandalıların onları kabul etmediğini söylerken, bu iddialar Hollandalı yetkililer ve Hollanda Yahudi Cemaati tarafından şaşkınlıkla karşılandı.
Hollanda Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Rob Dekker, resmi bir talep ya da vize başvurusu bulunmadığını açıkladı.
Göçten sorumlu Yahudi Ajansının sözcüsü (Jewish Agency) Michael Jankelowitz ise, Bağdattaki sekiz Yahudiden hiçbirinin ülkeden ayrılmaya dair isteklerini belirtmediklerini söyledi. Onların Saddam Hüseyin döneminde de hayatta kaldıklarını, bu ilerlemiş yaşlarında toparlanıp farklı bir ortama taşınmalarına gerek olmadığını belirtti. Söz konusu Iraklı Yahudilerin yaklaşık yarısı 80 yaşın üzerinde.
Laheydeki İsrail Büyükelçiliği Sözcüsü Hamutal Rogel, Bağdattaki grup ile kurduğu haftalık temaslar sonucu bu kişilerin ülkeyi terk etmek istemediklerini söyledi. Iraklı Yahudilerin korkmadıklarını ve doğrudan tehlike altında olmadıklarını açıkladı. Ortadoğuda Yeniden Yapılanma ve Uzlaşma Vakfı (Foundation for Reconstruction and Reconciliation in the Middle East) Yöneticisi ve Bağdattaki St. George Anglikan Kilisesi Rahibi White ise, komisyona yapmış olduğu yorumlar hakkında konuşmayı reddederek oturumun gizli olduğunu düşündüğünü söyledi. Ortadoğuda saygın bir kişilik olan White, sadece Irakta değil, Filistin- İsrail sorununda da aktif rol oynuyor.
Babillilerin eski Filistini fethederek Yahudileri sürgüne yolladıkları MÖ 6. yydan bu yana dünyanın en eski Yahudi cemaati olan Irak Yahudilerinden geriye, 4 aile mensubu yalnızca sekiz Yahudi kaldı. Birinci Dünya Savaşı sırasında Bağdat nüfusunun üçte biri Yahudiyken, 1948de İsrailin kurulması ile Yahudi karşıtı kampanyalar başlamış ve 1950lerde 100,000den fazla Yahudi İsraile göç etmişti. İsrail için casusluk yapmakla suçlanan Yahudilerin halk huzurunda asılmasından birkaç yıl sonra, 1970lerin başlarında, ikinci bir Yahudi göçü dalgası gerçekleşti. Binlerce Yahudi Amerika, Kanada, Avustralya ve Avrupaya göç ederken, geriye kalanlar da 2003 yılında İsraile yerleşti.