ADL’İN AÇIKLAMASINA TEPKİLER

6 Eylül 1986`da Neve Şalom Sinagogu`ndaki Şabat duası sırasında gerçekleştirilen terör saldırısında yaşamını yitiren 22 dindaşımız 16 Ağustos günü Ulus Aşkenaz Mezarlığı`nda anıldı

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba

Amerika'da antisemitizmle savaşmak üzere kurulan sivil toplum örgütlerinden Anti-Defamation League'ın (ADL-İftirayla Mücadele Birliği) geçtiğimiz günlerde yaptığı Ermeni iddialarına yönelik açıklamalarına Dışişleri Bakanlığı ve Türk Musevi Cemaati yetkililerinden yanıt geldi.

ADL Başkanı Abraham Foxman , çarşamba günü kuruluşun internet sitesinde konuyla ilgili açıklamasını yayımladı. Ermeni olaylarının sonuçlarından ötürü 'soykırım' olarak adlandırıldığını belirten Foxman buna karşın, iddiaları destekleyen tasarının ABD Meclisinden geçmesine karşı olduklarını, bu durumun Türkiye, ABD ve İsrail arasındaki ilişkiyi zedeleyebileceğini ifade etti.

Dışişleri Bakanlığı konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada,1915 olaylarýnýn "soykýrým" olarak nitelenmesinin, tarihi ve hukuki temelden yoksun olduðunu, ayrýca bu konuda iddia edilenin aksine, tarihçiler arasýnda bir mutabakat bulunmadýðýný kaydetti.Bakanlık ,

Türkiye'deki Yahudi cemaatinin toplumun bir parçası olduğunu ve ADL'nin yaptığı açıklamadan dolayı endişe duymalarına gerek olmadığı belirtirken, ADL'den konuyla ilgili düzeltme beklediklerini de ifade etti.

Bunun yanı sıra Türk Musevi Cemaati çarşamba günü konuyla ilgili olarak basın bildirisi yayınladı:Bildiri şöyle:

Türk Yahudileri ADL’in Açıklamasını Paylaşmıyor

‘’Amerika’daki önemli sivil toplum örgütlerinden Anti Defamation League’in 1915 olaylarına ilişkili olarak söyleminde meydana gelen değişikliği Türk Musevi Cemaati olarak üzüntü ile öğrenmiş bulunuyoruz. Yıllardan beri Türk Devleti’ne özellikle ABD’deki lobi faaliyetlerinde önemli destek veren ABD’nin önde gelen Yahudi kuruluşlarından ADL Ulusal Direktörü Abraham Foxman, dün yaptığı basın açıklamasında yıllardan beri savundukları 1915 olaylarının “soykırım olmadığı” na dair görüşlerini gözden geçirdiklerini açıkladı.

Geçtiğimiz haftalarda ABD kamuoyunda konu ile ilgili meydana gelen gelişmeleri ve bazı Yahudi kuruluşları arasında fikir ayrılıklarına neden olan ani görüş değişikliğini anlamakta güçlük çekiyoruz.

Bu söylem değişikliğine rağmen, ABD’deki Yahudi kuruluşlarının 1915 olaylarına ilişkin Ermeni tezi ile ilgili 106 numaralı tasarıyı Türkler ile Ermeniler arasında arzu edilen uzlaşmaya hizmet etmeyeceği görüşü ile desteklememeyi sürdüreceklerini ifade ettiler. Henüz yerel internet sitelerinde yer alan ve “Yahudiler” diye başlayan haberlerin kamuoyu için yanıltıcı olabileceğini ve bu görüşün sadece Amerika Yahudilerinin “ilgili kuruluşları”nın fikrini yansıttığını önemle belirtmek isteriz.

Türkiye’nin, konunun tüm ilgili tarafların arşivlerinin açılarak akademik düzeyde tartışılması gerektiği ve parlamentoların tarihi gerçekleri “oylayarak tespit etme” yeri olmadığı hususlarındaki tezlerini geçmişte de olduğu gibi desteklediğimizi ifade ederiz.

Türkiye Cumhuriyeti’nin menfaat ve tezlerinin savunulmasında Türk Musevi Cemaati yönetimi ve mensuplarının yıllardan beri göstermeye çalıştığı çabalar devlet kurumlarımızca bilinmektedir ve bu çalışmalarımız süregelecektir.’’