Galata yine şenleniyor...

Ülkemizde ilk kez 2001 yılında gerçekleştirilen Yahudi Kültürü Avrupa Günü için geri sayım başladı. 2 Eylül Pazar günü tarihi Galata semtinde düzenlenecek etkinliklerin bu seneki teması “Tanıklıklar” olarak belirlendi Marsel RUSSO

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Avrupa’nın 30 ülkesinde aynı gün düzenlenen Yahudi Kültürü Avrupa Günü için Türkiye Hahambaşılığı bünyesinde oluşturulan bir komisyon  geniş bir program hazırladı. Yahudi toplumunun uzun yıllar yaşadığı ve dokusuna imzasını attığı tarihi Galata semtinde gerçekleştirilecek etkinliklere, Neve Şalom Kültür Merkezi, İtalyan Sinagogu, Aşkenaz Sinagogu’nun yanı sıra, Schneidertempel Sanat Merkezi, 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi ve Osmanlı Bankası Müzesi de ev sahipliği yapacak. İlk kez Fransa’nın Alsace bölgesinde 1996 yılında düzenlenen faaliyetler daha sonra ECJC – Avrupa Yahudi Cemaatleri Konseyi (European Council of Jewish Communities)’nin girişimleri ile yaygınlaşmaya başlar. Amaçlanan Yahudi tarihinin, dini mekanlarının tanıtılması, Yahudi yaşantısına şekil vermiş geleneklerin, Yahudiler tarafından kültürel, sanatsal yaşama yapılan katkıların toplumla buluşturulması… İstanbul Bizans döneminden bu yana ve özellikle de engizisyonlarla birlikte önemli bir Yahudi nüfusuna ev sahipliği yapmış. XIX yüzyıl sonları XX. yüzyıl başlarından itibaren Anadolu yakasında Kuzguncuk, Dağhamam, Avrupa yakasında Balat, Hasköy gibi geleneksel Yahudi mahallelerine Galata da eklenir. Yahudi yaşantısı, tarihi Cenevizlilere dayanan bu semtte gelişir, kurulan sinagoglar, açılan okullar ve daha nice kurumla şekillenir… İşte, Yahudi yaşantısında böylesi öneme sahip Galata semti şimdi yeniden Yahudi Kültürü Avrupa Günü’ne kucak açacak.  2 Eylül Pazar günü saat 11.00 ile 23.00 arası gerçekleştirilecek etkinliklerin ziyaretçileri, bu arada semtte bulunan birçok lokantada Yahudi mutfağından değişik tatları tanıma fırsatını da bulacaklar. Neve Şalom Kültür Merkezi’nde ödüllü fotograf sanatçısı İzzet Keribar “Türkiye Sinagogları” dia gösterisini sunarken, yapıtlarında Osmanlı ve İstanbul motiflerini kullanan Eti Koen’in “Yamalı Bohça” sergisi aynı mekanda gün boyu gezilebilecek…
Prof. Ayhan Aktar, Osmanlı Müzesi salonlarında “Anılarda Yahudi Yaşamından Sayfalar” konulu bir konferans sunacak. Hemen akabinde ise, Karen Gerşon Şarhon’un “Türk Yahudilerinin Bin Yıllık Yaşamından Kesitler” başlıklı ve “Masalımsı Tarih” fotoğraf sergisi ile desteklenen  sunumu Schneidertempel Sanat Merkezi’nde  izlenebilecek…  500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi ise gün boyu Kamondolar Fotoğraf Sergisi’ne ev sahipliği yaparken, Naim Güleryüz ve Seyfi İşman’ın çalışmalarının ürünü olan kısa belgesel film “Dünden Bugüne Edirne” ziyaretçileri, Osmanlı İmparatorluğu’nun bu önemli kentindeki Yahudi varlığından kesitlerle buluşturacak… Ayrıca, Cako Taragano yönetimindeki Sefarad Sinagog İlahileri Korosu İtalyan Sinagogu’nda, UÖML Okul Korosu Neve Şalom Kültür Merkezi’nde ziyaretçileri ağırlayacak. Linet Şaul’un “Opera Sanatçısı Yorumu ile Judeo Espanyol Şarkı Dinletisi” İtalyan Sinagogu’nda, Tilbe Saran’ın şiir dinletisi ile Klez- Mez Grubu’nun konseri Aşkenaz Sinagogu’nda, Angelika Akbar’ın piyano resitali Osmanlı Müzesi salonlarında izlenebilecek… Ayrıca, Galata Meydanında, Cenk Rofe ve Sefarad Grubu konserleri, Karmiel Dans Grubu ile Melin – Selim Yuna çiftinin tango gösterileri akşam üstünün zevkli geçmesini sağlayacak. Bu seneki etkinlikler, Hiçkalmaz Jazz Grubu’nun Galata Derneği’ndeki caz dinletisi ile son bulacak. Etkinlik, bu yıldan beri ilk kez Schneidertempel Sanat Merkezi’nde düzenlenen bir basın toplantısı ile tanıtıldı.