Abbas- Olmert görüşmeleri mülteci sorununda tikaniyor

Ortadoğu`nun sorunlarına çözüm bulmak amacıyla görüşmeler devam ediyor. Son birkaç haftadır İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile Filistin Özerk Yönetimi Lideri Mahmud Abbas`ın gerçekleştirdikleri görüşmelerde mülteci sorunları gibi temel konulara yönelik anlaşma taslağını sonbaharda yapılacak uluslararası barış

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
İsrail üst düzey yetkililerinden pazartesi günü alınan bilgilere göre, İsrail Başbakanı Ehud Olmert ve Filistin Özerk Yönetimi Lideri Mahmud Abbas’ın olası bir Filistin devletine yönelik görüşmeleri mülteci sorununa takıldı.

Kaynaklara göre Abbas ile Olmert son birkaç haftadır Filistin devletinin kurulmasına yönelik temel konuları görüşüyor. Görüşmenin ana gündemini gelecekte kurulacak Filistin devletinin kalıcı sınırları, Kudüs toprakları ve mülteci sorunuyla ilgili beş madde oluşturuyor. Belgedeki tüm maddeler ABD Başkanı George W. Bush’un sonbaharda yapmayı planladığı uluslararası barış konferansında görüşülmek üzere tamamlanacak.
Bazı konularda anlaşmaya vardıklarını belirten iki liderin bu ay sonunda yeniden görüşmesi bekleniyor.  
Yabancı diplomatlara göre Abbas’ın danışmanları anlaşma maddeleri tamamlanmadan konferansın gerçekleşmeyeceğini ifade etmelerine karşın, İsrail Başbakanlık yetkilisi:“Dokümanı tamamlamayı umuyoruz; fakat sonbahardaki toplantı doküman maddelerinin tamamlanmasına bağlı değil” açıklamasını yaptı. 
ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, gelecek ay Filistinliler ile İsrailliler arasındaki sorunları görüşmek üzere İsrail’i ziyaret etmeye hazırlanıyor. Rice, Batı Şeria’daki denetim noktaları ve Filistinlilerin hayatını kolaylaştıracak imtiyazlar gibi temel konuları görüşmeyi planlıyor. 
Yetkililerden alınan bilgilere göre, İsrail Hükümeti Filistinlilerle yapılacak görüşmelere yönelik bir strateji oluşturuyor. Strateji uzmanı uluslararası camianın da desteğini de göz önünde bulunduruyor. 
 Haaretz Gazetesi’nde yayınlanan bir habere göre strateji planı üç temel konuyu ele alıyor:

1. Filistinlilerle çift taraflı görüşme hedefleniyor. Görüşmelerin gündemini yerel meselelerin oluşturması bekleniyor. Amaç, Haziran ayında Gazze Şeridi’nin hakimiyetini kontrol altına alan Hamas ve diğer El Fetih rakiplerini zayıflatmak. Bunu sağlamak için Hamas’ı boykot etmek gerekiyor.  

2. Bölgesel Arap sorunları. İsrail stratejisini değiştirerek, artık Arap ülkelerinden kendisini tanımasını beklemiyor. Arap Birliği ile kademeli olarak farklı bir işbirliğinde bulunmayı hedefliyor. Uluslararası barış konferansı için Arap Birliği’nin desteğini almayı umuyor. Arap diplomatlar ise bu konferansa şüpheli yaklaşıyor.

3. Uluslararası camianın ve Ortadoğu Dörtlüsü’nün endişe duyduğu meseleler. Üst düzey yetkililere göre İsrail, Abbas yönetimi için ABD, Rusya, AB ve BM’den ek finansal yardımda bulunmalarını istiyor.