Kayıt dönemine girdiğimiz şu günlerde, Anadolu yakasında ikamet eden ailelerin ilk okul öncesi çocukları için öncelikli bir alternatif olan Minix Anaokulunu yakından tanıtmayı istedik.
Emel Levi sizi tanıyabilir miyiz?
Emel Levi Boğaziçi Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliği ve Rehberlik Psikolojik Danışmanlık Bölümleri mezunuyum. Üç sene Ulus Özel Musevi Anaokulunda farklı yaş gruplarıyla çalıştım. Anadolu yakasında Minix Anaokulunun açılacağı haberi beni çok sevindirdi ve heyecanlandırdı. Açılışından itibaren yuvanın müdürlüğünü yapıyorum.
Minix Anaokulu nasıl bir ihtiyacı karşılıyor?
Anadolu yakasında oturan birçok aile Ulus Musevi Okulunu yakından tanıyor ve çocuklarını güvenle gönderebilecekleri bir yer olduğunu düşünüyorlardı. Fakat anaokulu yaşındaki çocukların her gün karşı tarafa gidip gelmeleri ailelerimizi zorluyordu. Dolayısıyla iki yıl önce Suadiyede açılan Minix Anaokulu çok önemli bir ihtiyacı karşılamış oldu.
Eğitim sisteminden bahseder misiniz?
Henüz 20 öğrencimiz var. Dört sınıf ve 40 öğrenci kapasiteli anaokulumuzda çocuklar Ulus Anaokulundaki sisteme paralel bir eğitim alıyorlar. Papatya Sisteminin kullanıldığı anaokulumuzda hem İngilizce hem Türkçe eğitim veriliyor. Öğretilen İbranice şarkılar çocuklar lisanla tanışmış oluyorlar. Çocukların aktif bir şekilde öğrenmesi bizler için çok önemli. Aktif öğrenmeyi desteklemek için yoga, drama, orff, müzik, seramik gibi branş derslerinin yanı sıra her ay yapılan geziler çocukların öğrendikleri bilgileri içselleştirmesini sağlıyor.
Okul dışı faaliyetler de çocukların gelişmelerine büyük katkı sağlıyor
Minixin dış geziler gerçekleştiriyor mu?
Bu sene düzenlenen geziler arasında Koç Araba Müzesi, İstanbul Binicilik Kulubü, Pet Shop, Miniatürk, Oyuncak Müzesi, İtfaiye, Suadiye Polikliniği, Postahane, Ulus Musevi Okulu, D&R Kitapevi, Tansaş, ev ziyaretleri, Şişli Bilim Merkezi, Fenerbahçe Parkı ve Göztepe Parkı gibi mekanlar vardı. Çocuklar bu gezilerden büyük memnuniyet duydular.
Yuvanın günlük programını nedir?
Okulumuz saat 9:00da eğitime başlıyor, yarım günlük yemeksiz program 12:00de, yemekli program 13:00 sona eriyor. Yarım günlük programı 2 ve 3 yaşlara öneriyoruz. Tam gün ise, 16:00da sona eriyor; çalışan velilerimizin çocukları 17:00ye kadar okulda kalabiliyorlar. Çocuklar servisle, servis ablası eşliğinde okula gelip evlerine dönebiliyorlar.
Çocuklar güne oyun parkımızda serbest oyun oynayarak başlıyorlar. Bu zaman onların hem o gün için okula adapte olmalarını sağlıyor hem de oyun parkımızda bulunan malzemeler ve oyuncaklar sayesinde fiziksel gelişimleri çok büyük ölçüde destekleniyor. Çocuklar zıpzıplarla zıplayarak, sabit ve hareketli tırmanma merdivenlerine tırmanıp inerek, bisiklete, arabaya ve ata binerek, küçük pingpong masamızda oynayarak, tünelden sürünerek geçerek, kaydırağa tırmanmak için merdivenleri çıkarak ve tahterevallide karşılıklı sallanarak çok büyük keyif alarak büyük kaslarını kullanma ve geliştirme fırsatını yakalıyorlar. Oyun parkımızdaki kum havuzunda oynayarak ve zaman zaman parkımıza da koyduğumuz sanat masasında faaliyet yaparak küçük kaslarını da geliştirmiş oluyorlar.
Bahçe saatinin ardından kahvaltılarını yapıyorlar. Daha sonra sınıflarına girerek yaş grubuna göre İngilizce veya Türkçe sohbet saati yaparak, şarkı söylüyor, yaratıcı sanat çalışmaları yapıyorlar, branş derslerinden sonra ise öğle yemeği zamanı geliyor.
Yemekler nerede yapılıyor?
Yemekler kendi mutfağımızda, aşçımız tarafından günlük olarak ve kaşerut kurallarına uygun, çocukları dengeli beslenmeye alıştıracak şekilde günlük hazırlanıyor.
Yemekten sonra kalan çocuklarla programa devam ediliyor. İngilizce, Türkçe kavram çalışmaları, dikkat çalışmaları yapılıyor, grup oyunları oynanıyor, hikaye okuma saati ve benzeri birçok çalışma yapılıyor.