Geçtiğimiz günlerde, neo- nazi saldırılardan suçlanan sekiz gencin cezaevinde kalma süreleri Ramle Yargısı`nın kararıyla, üç gün daha uzatıldı. Tel Aviv Mahkemesi`nin bu haftaki en önemli davasını bu konu oluşturuyor
İran İslam Cumhuriyeti, dini azınlıkların özgürlüklerden yararlanabildiklerini kanıtlamak için yeni bir kültür ve spor merkezi projesi geliştirdi. Almanyada açılan Yahudi kültür ve eğitim merkezi de Berlinde gelişmekte olan Yahudi hayatını temsil eder nitelikte
İran, Yahudi azınlıkları için Tahranın merkezinde büyük bir kültür ve spor merkezinin inşasına başladı. Proje, ülkedeki dini azınlıkların özgürlüklerden yararlandıklarını kanıtlamayı hedefliyor.
İskan ve Şehircilik Bakanı Muhammed Saidi- Kia, İran Yahudi Cemaatinin Temsilcisi Morris Motamed ile birlikte yeni yapının temellerini attı. Toplam maliyeti 30 milyar riyal (3.2 milyon dolar) olacak projede, binanın 6.800 metrekare kadar yer kaplaması planlanıyor. Binanın bir bölümü sportif, diğeri kültürel faaliyetler için ayrılacak. Projenin iki buçuk yıl içinde tamamlanması bekleniyor.
İranda, farklı dinlere mensup kişilerin özgürlükleri anayasa ile garanti altına alınmıştır. Tek Tanrılı dinlere mensup kişiler tek bir bayrağın altında yaşıyorlar diyen Saidi- Kia, Yahudi azınlıkların iyi muamele gördüklerini söyledi.
İran Yahudi Cemaati 20,000 kişiden oluşuyor. 1979 İslam Devriminden sonra gerçekleşen yoğun göçlere rağmen, İran Yahudi Cemaati halen İsrailden sonra Ortadoğudaki en büyük cemaat sayılıyor.
Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecadın, Holokostu sorgulayan ve İsrailin yok olmaya mahkum olduğunu öngören sayısız açıklamaları uluslararası tepkiye sebep olmuştu. Ancak İranlı yetkililer antisemitizm iddialarını şiddetle yalanlayarak, İrandaki Yahudi azınlığın iyi muamele gördüğünü belirttiler. Yetkililer, başkanın saldırılarının İranın tanımayı reddettiği İsraile yönelik olduğunu söylediler.
İranda resmi olarak tanınan azınlıkların tümü mecliste temsil edilmekte olan Hıristiyanlar, Yahudiler ve Zerdüştler. En büyük Hıristiyan topluluğu olan Ermenilerin halihazırda Tahranın kuzeyinde bir spor ve kültür merkezi bulunuyor. Ancak, İran tüm dinlerin birliğini savunan Bahailerin dönme olduklarını savunuyor, bu sebeple bu mezhebin diğer azınlıkların faydalandığı haklardan faydalanmalarına izin verilmiyor.
Berlinde ise Almanyada gelişmekte ve güçlenmekte olan Yahudiliğin yansıması olarak geçtiğimiz günlerde yeni bir Yahudi kültür ve eğitim merkezi açıldı.
Chabad Lubavitch kuruluşu tarafından yönetilen Szloma Albam Evinin açılış töreninde, Almanya Dışişleri Bakanı da onur konukları arasındaydı. Kültür merkezi, İkinci Dünya Savaşı sonrası açılan ve büyük oranda özel bağışlarla finanse edilen ilk Yahudi merkezi olarak tanımlanıyor.
Merkezin yönetim kurulu üyesi Rabbi Yehuda Teichtal, Chabad Lubavitchin bu açılış ile Yahudilerin Almanyanın geleceğine inandıklarına dair bir mesaj verdiğini söyledi. Teichtal, açılışın tarihi bir olay olduğunu ve merkezde her yıl 10 haham yetiştirileceğini söyledi. 3 katlı, 6.8 milyon dolarlık merkezde sinagogun yanı sıra bir kütüphane ve medya merkezi, konferans salonu, ilahiyat fakültesi, gençlik salonu, mikve ve turist karşılama merkezi bulunuyor.