Kaç yıldır Dostluk Derneği ailesinin bir üyesisiniz?
Dostluk, çok küçük yaşlardan beri gençlik komisyonunda çalıştığım bir dernek. Hatta çalıştığım tek dernek. Dostluk Derneğinin genç bir üyesi olduğum yıllarda, (1970li yılların başı) en önemli görevlerimizden biri, idare heyetinde görev alanların şahsi arabalarıyla ihtiyaçlı ailelere bayram paketleri dağıtmaktı. Ayrıca gençlik partileri, etkinlikler düzenlerdik. Daha sonra yüksek eğitim, askerlik, iş ve aile kurmak gibi dönemlerde ara vermek zorunda kaldım. Ancak bu dönemde Hahambaşılık bünyesinde çalışmalarını sürdüren Kisba Gemilut Hassadimin oluşturduğu gençlik masasında 5- 6 yıl kadar devam ettim. Sekiz yıl önce Başkan Beno Çukran döneminde Selim Nahmiyasın davetiyle DYD idare heyetine geri döndüm. Dört yıl Selim Nahmiyasın başkanlığında başkan vekilliği görevinde bulundum. Yaklaşık beş ay önce de başkanlığı devraldım. Derneğimizin başkanları, daha önceleri gençlik komisyonlarında görev alırlar. Bu bir gelenek gibi. Güzel olan; genç yaşlarda bir tohum gibi atılan aidiyet duygusunun yıllar içinde köklenip sağlamlaşması ve yetişmesi. Hedefimiz bayrağı teslim edebileceğimiz arkadaşlar yetiştirmek.
Yönetim Kurulunda kimler var?
Çok yoğun bir iş tempom olduğundan yönetimde bazı değişikliklere gittik. İzi Morhayim ve David Levi başkan vekili, Fani Bonifiyel başkan yardımcısı, Korin Nahmiyas sekreter olarak görev alıyorlar. Gençlik Kolu Başkanı Dani Baran.
Hanımlar Kolu Başkanımız Vivi Beneskenazi, görevinin ikinci yılını sürdürüyor. Derneğimizde hanımlar kolu başkanı ile yönetim kurulu başkanı aynı yıl değişmiyor.
İki başkan vekili ile çalışmak, onların hem dernek işlerine alışmalarını sağlıyor, hem de bundan sonraki başkanlık sürecini kolaylaştırıyor. Böylece daha uzun vadeli programlar yapabileceğimize inanıyorum. Disiplinli ve profesyonel bir yönetim şeklimiz var.
DYD, Başkan Nahmiyasın döneminde gerek yeni mekana taşınmak, gerekse 40. yıl konseri olsun parlak bir dört yıl geçirdi. Bu dönem daha durağan mı olacak? Programınızda neler var?
Gerçekten Nahmiyas döneminde DYD aktif ve başarılı bir dört yıl geçirdi. En önemlisi bina değişimi idi. Bu hepimizin büyük bir hayaliydi. Değişen dünya ve değişen koşullar göz önüne alındığında, bizlerin de bir değişim yaşamamız kaçınılmazdı. Selim Nahmiyas bunu hızlandıran bir başkan oldu, mükemmel bir yere taşındık. 40. yıl konseri ile cemaatimizde bir ilke imza attık. Başarı her zaman olduğu gibi bir ekip işidir. Tüm bunlar gerçekleşirken Selim başkan, ben ise vekiliydim. Öncelikle idare heyetinde çok sık üye değiştiren bir dernek değiliz. Üyelerimiz uzun dönemler görev yükleniyorlar. İsimsiz bazı kahramanlarımız da var.
2007- 2008 sezonunda yine bir ilki gerçekleştireceğiz. Bu kez çıtayı çok yükseklere çıkardık.
1,5 yıldır çalışmalarını sürdürdüğümüz bu projeyi hayata geçirmek benim başkanlık dönemime denk geldi. Kasım ayında Massada adında bir müzikal sahneleyeceğiz. İzzet Bananın yönettiği bu gösteri Taksim Atatürk Kültür Merkezi büyük salonunda sahne alacak. Salon bildiğiniz gibi 1300 kişi kapasiteli. 50 kişilik bir senfoni orkestrası eşliğinde canlı performans sergilenecek oyun üç gece sahnelenecek. Tamamıyla amatör oyunculardan ve ağırlık olarak gençlerimizden oluşan yüz kişilik bir ekiple sahne üstünde olacağız. Bunun yanı sıra sahne arkası, ışık ve orkestrada da görev alan arkadaşlarımız var.
Dernek olarak kültür ve sanat etkinliklerine ciddi bakan ve ciddi yaklaşan bir kurumuz. Sanat, cemaatimiz gençleri arasında gün geçtikçe önem kazanıyor. Bu kadar genci bir araya getirmekte büyük bir başarı elde ettiğimize inanıyorum. Bu oyuna hazırlanmaları için tüm bu amatör oyunculara profesyonel bir yaklaşımla yatırım yapıyoruz. Öyle ki oyunda şarkı söyleyen on kadar solistimiz bir yıldır Tülay Uyardan şan dersleri alıyorlar. Bunu hem gençlerimizin sahne performanslarını geliştirmek hem de geleceğe yönelik bir yatırım gerçekleştirmek adına yaptık.
Bu projeye geçmiş yıllarda başlatılmış DYD müzik okulunun bir uzantısı gibi bakabilir miyiz?
Müzik okulu projemizin bir kısmı geçen yıl hayata geçirildi. İlerleyerek devam ediyor. Orkestrayı Şef Orhan Şanlıel yönetecek. Kendisinin 40 kişilik orkestrasına 10 kişi de cemaatimiz müzisyenlerini kattık. Bunun da müzik okulumuzun temelini oluşturacağını tahmin ediyorum.
Dostluk, Massada ile bir gençlik derneği olduğunun altını mı çiziyor?
Dostluk Yurdu Derneği gençliğe çok önem verse de yalnızca gençlik derneği değil. Her yaş kesimine hitap eden bir derneğiz. Spor faaliyetlerimiz yok ancak bunun dışında gençlere yönelik diğer etkinliklerimiz sürüyor. Toplumun her yaş kesimini kucaklayabilen etkinlikler yapıyoruz. Bu bağlamda Massada gençler ile genç yetişkinleri birleştiriyor. Moiz in Hibernatus oyununda da sekiz kişilik ana oyuncu kadrosunun içinde dört genç, dört yetişkin vardı. Bu sentezi sağlamaya, gençlerle ebeveynler arasında bir köprü kurmaya çalışıyoruz.
Massadada rol alacak gençlerin yaş aralığı nedir?
Esas oyuncular 17- 25 yaş arasında. Diğerleri ise 10- 15 yaş diliminde. Oyunda yetişkinler de rol alıyorlar. Dans grubumuz da Devlet Konservatuarı ve Balesi baş koreografı Nil Berkandan profesyonel eğitim alıyor.
Hanımlar Kolunun bu yıl ne gibi faaliyetleri olacak?
Hanımlarımız aralık ayı sonrasında bir oyun sahnelemeye hazırlanıyorlar. Kasım ayı içinde bir açılış gerçekleştirecekler. Ayrıca briç, jimnastik, dans gibi dernek içi faaliyetlerini sürdürecekler.
Gençlik Kolu
Massada ya odaklanmış durumda olsalar da, programlarını sürdürüyorlar. Geçen sezon sonunda beğeni toplayan bir dans gösterisiyle sezonu sonlandırmışlardı. Salonumuz küçük gelmişti. Bunu daha büyük bir mekana taşıma sözü vermiştim. Her yıl olduğu gibi dernek içinde ve dışında faaliyetlerine devam edecekler.
Okurlara bir mesajınız var mı?
Massada oyunu ile amatör ama çok profesyonel bir oyun izleyeceğiz.
Yurt dışında izlediğimiz müzikallerle aynı kalitede bir oyunla sahne alacağız. Zaman zaman kendi kendimize ne denli büyük işlere kalkıştığımızı sorsak da toplumun buna layık olduğunu düşünüyoruz. Bu güne kadar gördüğümüz destekle hep daha iyisini yapmaya çalıştık. Bu kez de cemaatimizin bizi yalnız bırakmayacağına, AKMnın hıncahınç dolacağına ve çok keyifli dakikalar yaşayacağımıza inanıyoruz.
Bu vesile ile oyunun prodüktörlüğünü üstlenen Momo Eskenazi Gözcüye teşekkür ediyorum.