Her yıl düzenlenen ve dünyanın en önemli fuarları arasında gösterilen Frankfurt Kitap Fuarı gelenekselleşen Barış Ödülünü 75 yaşındaki İsrailli tarihçi Şaul Friedlander aldı.
Fuar düzenleme komitesi tarafından yapılan açıklamada, "Şaul Friedlander, bedenleri toza dönen masum insanların acılarını, yaşam öykülerini evlerimize getirdi" denildi. Komite, "İnsan onurunun hunharca yok edildiği bir döneme ışık tutarak, eşi bulunmayan Nazi zulmünün yokettiği milyonlara Friedlander, onurlarını kalemiyle iade etti" açıklamasında bulundu.
Friedlander'in ailesi 1939 yılında Naziler'den kaçabilmek için Çekoslovakya'dan Fransa'ya göç etti. Ailesi yakalanıp Auschwitz'te katledilen Freidlander, bir Katolik papaz okulunda saklanarak hayatta kalmayı başardı.
Ödül töreninde bulunan binden fazla konuğa bir konuşma yapan Friedlander, ailesinin toplama kampına götürülmeden önce kendisine yazdığı mektuplardan bölümler okudu. Almanya Cumhurbaşkanı Horts Koehler'in de katıldığı törende kişisel tanıklığın tarihin en önemli belgelerini oluşturduğunu vurgulayan yazar, "Anma törenlerini ritüel şablonlardan bu kişisel metinlerin okunmasının kurtaracağını" söyledi.
75 yaşındaki tarihçinin en bilinen eseri "Üçüncü Reich ve Yahudiler". Kendisine ödülü layık gören Alman Kitap Derneği, Şaul Friedlander'in Yahudi Soykırımını yaşamış hayatta kalan ender tarihçilerden olduğunun altını çizerek, "tanıklığını yaptığı soykırım önceden planlanmış, ilan edilmiş ve dünya devletlerinin seyirci kaldığı bir vahşet olmuştur" açıklamasını yaptı.