UÖMO İlköğretim öğrencileri katıldıkları ilk JMUN toplantısını başarıyla tamamladı. Türkiye`de ikinci kez düzenlenen JMUN (Küçük Guruplar Model Birleşmiş Milletler) konferansı, bu yıl Ekim ayı başında Hisar Eğitim Vakfı`nda gerçekleşti.
ABD Dışişleri Bakanı Rice, Suriye Dışişleri Bakanı ile Lübnan seçimleri ve Suriyenin seçimlere müdahale etmemesi konusunda görüştü
Cumartesi günü İstanbulda gerçekleşen Iraka Komşu Ülkeler Dışişleri Bakanları Konferansına katılan ABD Dışişleri Bakanı Condeleezza Rice, Suriyeli meslektaşı ile bir araya gelerek Lübnanın iç işlerine karışılmaması konusunda bir görüşme gerçekleştirdi. Riceın, Suriye Dışişleri Bakanı Valid al- Muallam ile yaptığı görüşmeye dair hiçbir açıklama yapılmadı. Rice ayrıca konuyu Fransız, Suudi Arabistan ve diğer Arap ülkelerinin dış işleri bakanları ile de görüştü. Görüşmeler öncesinde, Fransa Dışişleri Bakanı Kouchner, gazetecilere yaptığı açıklamada Suriyenin Lübnana müdahale edilmesinden duydukları rahatsızlığı dile getirdi. Geçtiğimiz aylarda, Amerika Birleşik Devleti ve Fransa, Suriyenin Lübnanın iç işlerine karışmasını kınayan ortak bir uluslar arası kampanya başlatmıştı.
Görüşmeler sırasında Batılı dışişleri bakanlarının Suriyeyi, Lübnanda gerçekleşecek başkanlık seçimine karışmama ve sürecin anayasaya uygun bir şekilde ilerlemesi konusunda uyardığı belirtildi. Lübnan seçimleri Suriye taraftarı ve karşıtı grupların bir başkan adayı üzerinde anlaşabilmeleri için 12 Kasıma ertelenmişti. Şu anda başkanlık görevini yürüten Suriye yanlısı Emile Lahoudun görevi 23 Kasımda sona eriyor.
Bir başkan adayı üzerinde uzlaşmanın, Lübnanın 1975- 1990 iç savaşından bu yana yaşadığı en büyük politik krizi çözmede en önemli adım olduğu düşünülüyor.
Suriye Lübnan seçimlerine Amerika müdahalesini lanetledi
Suriye, Cumartesi günü yapılan açıklamaların ardından ABDyi Lübnanın başkanlık seçimlerine karışmak, Lübnanlıları birbirine düşürmek ile suçladı.
Devletin görüşlerini yansıtan Tishrin Gazetesinin yazdığı haberlerde Condoleezza Rice Lübnandan Amerikan eyaleti gibi bahsetmek ile suçlandı. Riceın Avrupaya seyahati sırasında yaptığı açıklamalara değinen gazete, ABD tarafından sıralanan şartları eleştirdi.
Rice yolculuk esnasında Lübnanın seçilecek başkanının anayasal düzene bağlı, BM Güvenlik Konseyi kurallarını destekleyen, ülkenin bağımsızlığını savunan niteliklere sahip olması gerektiğini belirtti. Hükümet yanlısı ve karşıtları arasındaki tartışmalar devam ederken, her iki taraf da hükümetin kurulması, güç dengelerinin eşitleyecek bir başkan seçilmesi yönünde gelişme kaydedemedi.
Arap dünyasında yayınlanan Al Hayat Gazetesinin verdiği bilgilere göre al- Muallam Amerikayı suçlayarak problemin Şam değil Washington olduğunu, Lübnanlıların kendi içinde diyaloglarına karşı çıktığını ve uzlaşmacı adayları istemediğini dile getirdi.