Nelly BAROKASNicolas Sarkozy: “Ailemin kökeni Yunanistan`da...”Fransız Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy`nin aile kökenlerini konu alan “Me the grandson of a Greek” adlı kitap Atina`da satışa çıktı
Selanik Cemaatinden plaket
Nicolas Sarkozy 2006 yılının Temmuz ayında Yunanistanı ziyaretinde, Selanik Yahudi Cemaati ileri gelenleri tarafından Atinadaki Fransa Elçiliğinde onurlandırıldı. Sarkozy onuruna yerleştirilen plakette: Atalarınızın kenti, Balkanların Kudüsü Selanikin Yahudi Cemaatinden Nicolas Sarkozynin Yunanistanı ziyareti anısına
yazısı yer almakta. Bu plaketin yanı sıra o dönemde bakan olan Sarkozyye atalarının fotoğraflarının da yer aldığı bir soy ağacı albümü hediye edildi. Kendisine sunulan bu hediyeden oldukça etkilenen Sarkozy yaptığı konuşmada, Köklerim burada dedi.
Mallah ailesinin birçok ferdi Holokostta yaşamını yitirdi. Hayatta kalanların torunları günümüzde İsviçre, Fransa ve İngilterede yaşamaktalar.
Me the grandson of a Greek kitabının tanıtımı Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni ve eski Dışişleri Bakanı Theodor Pangalos tarafından 9 Ocakta Atinada, ayrıca Paris Sorbonne Üniversitesinde yapılacak.
İnsan Hakları Madalyası Jeremy Jonesa
Bir dönem Avustralya Yahudi Cemaati Başkanlığı görevinde bulunan Jeremy Jones, 2007 İnsan Hakları Madalyası ile onurlandırıldı
Jeremy Jones, yaşamı boyunca ırk ayırımcılığına, tacizlere, infazlara karşı mücadele etmiş, dini özgürlüğün sağlanmasına çalışmış bir avukat. Otuz yıldır ülkedeki yerliler, Yahudiler, Müslümanlar ve diğer azınlık grupları arasında diyalogun kurulması için gönüllü çalışıyor.
Jeremy Jones, yaptığı araştırmalar doğrultusunda ulusal ve uluslararası medyada Avustralyadaki ırkçılık konusunda yorumlar yapıyor, okul, üniversite ve farklı forumlarda verdiği konferanslarda hoşgörü ortamının sağlanması için eğitimin önemine değiniyor.
Jeremy Jones ayrıca, 2006da Dünya Yahudi Kongresinde Avustralyayı temsil etti, 2001- 2004 yılları arasında Avustralya Yahudi Cemaati başkanlığı görevinde bulundu.
2004te çok kültürlülüğe katkıları nedeni ile Etnik Cemaatler Federasyonu tarafından onurlandırılan Jones, otuz yıldır insan hakları alanında yaptığı başarılı çalışmalar değerlendirilerek İnsan Hakları Madalyasına layık görüldü.
Demir Perde gerisinde Yahudi mücadelesi
ABDli Yönetmen Laura Bialis yeni belgeseli ile sinemada ilk kez Refusnik hareketini işliyor. Film 6 Aralık günü Kudüs Yahudi Filmleri Festivalinde gösterildi
Bu günlerde gerçekleşmekte olan 9. Kudüs Yahudi Filmleri Festivalinde yer alan filmlerden biri, Sovyet Rusyada Yahudilerin otuz yıl süren özgürlük mücadelesini konu ediniyor. Yönetmenliğini ve yapımcılığını ABDli sinemacı Laura Bialisin yaptığı Refusenik adlı film modern Yahudi tarihinden yola çıkarak 1960ların Sovyetler Birliğinde yükselen antisemitizmi ele alıyor. Sovyetlerin Demir Perde yönetimi yıllarında kültürel, dini özgürlükleri kısıtlanan Yahudilerin sınır dışına çıkmaları da engellenmekteydi. Bu ortamda Refusnik olarak adlandırılan bazı cesur Yahudiler, tutuklanmayı ve cezalandırılmayı göze alarak totaliter hükümeti ve antisemit politikalarını eleştirmekten çekinmiyorlardı.
Sovyetler Birliğindeki bu eylemcilerin bakış açısını yansıtan film güçlüye karşı verilmiş bir mücadeleyi konu ediniyor. Otuz yıl süren mücadele sonucunda bir buçuk milyon Sovyet Yahudisi özgürlüğüne kavuştuğu gibi, Sovyetlerde insan hakları konusu dünya kamuoyunun gündemine gelmiş oldu. İnsan hakları savunucusu Holokost Kurtulanı Judy Meiseli konu edinen filmi Tak for Alt ile ödül alan Laura Bialis, 9. Kudüs Yahudi Filmleri Festivalinde yeni filminin tanıtımını eski bir refusnik olan Natan Sharansky ile birlikte yaptı.
Refusenik filmi, Natan Sharanskynin başını çektiği Sovyet Yahudilerinin Özgürlük Mücadelesinin 40. Yılı Komitesinin etkinlikleri kapsamında çeşitli ülkelerde gösterilecek.
Aslı Bayram, Anne Frankı oynuyor
Çeşitli ülkelerde yüzlerce kez sahneye konulan Anne Frankın Günlüğü, bu kez Lüksemburgda Charles Muller yönetmenliğinde sahneleniyor. Almanyada yaşayan Aslı Bayram, tek kişilik oyunda Anne Frankı canlandırıyor. Aslı Bayram geçtiğimiz yıl Viyana Halk Tiyatrosunda Hans Ungarın Alman Yahudi filozof Hana Arendt ile SS Generali Adolf Eichmann arasındaki söz düellosunu anlatan Bu ne şansızlıktır ki adlı oyunda rol almıştı. Asıl tutkusu tiyatro olan Aslı Bayram, 2005 yılında Almanyanın en güzel kızı seçilmişti.