Bu yılın teması; “Hayal et- Hatırla- Yansıt- Tepki ver” İlk olarak 2001 yılında İngiltere’de ulusal düzeyde etkinliklerle gerçekleştirilen Holokost ‘u Anma Günü, 2005 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun Holokost’u anma kararını alması ile Auschwitz’in Rus orduları tarafından kurtarıldığı 27 Ocak tarihi, uluslararası bir boyut kazandı
BM Genel Kurulu 1 Ekim 2005 tarihli, 60/7 sayılı kararı ile Auschwitz’in Rus orduları tarafından kurtarıldığı 27 Ocak tarihini, Holokost Kurbanlarını Uluslararası Anma Günü olarak kabuletti. Bu karar, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 104 ülke tarafından imzalandı. BM Genel Kurulu geçtiğimiz yıl, 103 ülkenin oybirliği ile Holokost’un inkarını kınayan tarihi bir karar aldı.
Uluslararası Holokost Kurbanlarını Anma Günü kapsamında dünyanın çeşitli ülkelerinde etkinlikler düzenlenecek. Bu yıl tüm ülkelerde Holokost’u anma etkinlikleri ve eğitim programları, “Hayal et- Hatırla- Yansıt- Tepki ver” teması altında gerçekleşecek. Holokost Anma Günü, geçmişi öğrenip anımsayarak geleceği olumlu yönde değiştirmeyi amaçlıyor. Bu doğrultuda öğrencilerin anma gününe katılımları büyük önem taşımakta.
Ülkemizde 27 Ocak Pazar günü gerçekleşecek bir etkinlikte antisemitizmin doruğa ulaştığı o karanlık dönem mercek altına alınacak. Konuşmacılardan Metin Delevi’nin “Holokost ve Çocuklar”, Marsel Russo’nun “Holokost Tekilliği” konulu birer sunum yapacakları etkinlikte, “The Wave – Dalga” adlı film gösterilecek. 28 Nisan – 2 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek Yaşam Yürüyüşü’nün tanıtımı da yapılacak.