Geleneksel olarak Haydarpaşa Hemdat İsrael Sinagogu’nda kutlanan Tu Bişvat Bayramı bu yıl 20 Ocak Pazar günü Hahambaşı Rav İsak Haleva’nın katılımıyla gerçekleşti. Talmud Tora çocuk ve genç korolarının seslendirdiği şarkılar güne coşku katarken, oturma düzeninin arasında masalara konulan bayramın simgesi yiyecekler kutlamaya anlam kattı.
Hahambaşı Rav İsak Haleva, Hemdat İsrael Sinagogu Haham Akaali Rav Yeuda Adoni’nin eşleriyle birlikte katıldıkları kutlamada Cemaat Başkan yardımcısı Robert Abudara, dernek, kurum ve kuruluş başkanları ve yahidler hazır bulundular.
Talmud Tora çocuklarının seslendirdikleri şarkılarla başlayan tören, doğanın yeniden uyanışını anlatan barkovizyon gösterisi ve Vanessa Kamhi’nin bayram anlatımıyla devam etti.
Haham Akaal Rav Adoni konuşmasına Tu Bişvat Bayramını bu sene sinagogda ilk kez farklı bir oturma düzeniyle kutlanıldığına değinerek başladı. Kohelet kitabından “bir nesil gider bir nesil gelir fakat dünya yerinde durur” pasuk’undan örnekleyerek Hemdat İsrael Sinagogu’nda da bu bayramın uzun yıllardır kutlandığını vurguladı. Eski yıllarda Avrupa yakasından kalkacak vapur saatlerinin de belirtildiği küçük bir davetiye gönderildiğini hatırlattı. Kalabalık katılımdan duyduğu memnuniyeti dile getiren Rav Adoni, Musa Peygamber’in İsrailoğullarına bayramdan bir ay önce bayramın nasıl kutlanacağını öğrettiğini vurguladı.
Diğer meyvelerin yanı sıra buğday (unlu mamul halinde), arpa (içecek olarak), üzüm, incir, nar, zeytin ve hurmanın Tu Bişvat sederinde bulunmasının şart olduğunu söyledi.
Ağaçla insan arasındaki benzerlikleri aktaran Rav Adoni, Tora’nın önemine değinirken, çocukların iyi birer yetişkin olarak büyüyebilmesi için de ailenin ilgisine ihtiyaç duyduklarını belirtti. Rav Adoni daha sonra 18 yıldır Tanah yarışmasına katılan gençlerin başarılarından söz etti ve yarışmaya katılan Berk Diler ve Eli Babat’a Hahambaşı Rav Haleva eşliğinde birer plaket verdiler.
Caddebostan Talmud Tora Başkanı Lemi Azuz, çocukların yaprak, Tora’nın da ağaç olarak simgelendiği bir öyküyü aktardıktan sonra: “ağaç ve onun yaprakları bize ‘bağlı olmanın’ önemini gösterir. Dalından kopmuş bir yaprak özgürce hareket edebilmenin heyecanına kapılabilir ama aslında ağaçla bağı olmayan yaprağın tüm özgürlüğü geçici ve yanılmaca olmaktan başka bir şey değildir. Bağ olmadı mı yaprağın yaşama şansı da çok azdır. Biz Yahudiler de aynıyız. Binlerce yıldır eğer varlığımızı devam ettirebiliyorsak, bunun nedeni Tora’mızın köklerine, tarihimize ve ortak amacımıza bağlılığımızdır. İşte ağaçlar da bize bu bağlantıyı öğretirler… ” dedi.
Caddebostan ve Hemdat İsrael Sinagogları Vakfı Başkanı Mordo Kumruluş ise bu yıl gençlerin dileklerini yerine getirerek farklı bir düzen içinde Tu Bişvat Bayramını kutladıklarını söyledi. Herkesin bayramını kutlayan Kumrulukuş emeği geçenlere teşekkür etti.
Cemaat Başkanı Silvyo Ovadya yurt dışında olduğundan kutlamaya katılamazken, Cemaat Başkan Yardımcısı Robert Abudara, 30 yıldır her bayramın geleneksel olarak artık dindaşların az yaşadığı bölgelerdeki sinagoglarda yapılmasının, sinagog yönetimlerine büyük moral olduğunu ve onları dinamik tuttuğunu belirtti. Cemaat yöneticilerinin, her ayın belirli bir gününde toplumun sorunlarını dile getirebilmeleri için bir platform hazırladıklarını ancak beklenen ilginin olmadığını söyledi. Cemaat içinde yapılan bayram kutlamalarındaki yeniliklere abartıya gidilmemek şartıyla olumlu bakıldığının da altını çizdi. Caddebostan Sinagogu ile Göztepe Kültür Derneği’nin örnek teşkil edecek ortak çalışmalarına da değinen Abudara geçmiş dönem başkanlarını ve şimdiki başkanları kutladı. Başkan yardımcısı, cemaatin çalışmaları hakkında verdiği bilgilerle konuşmasını tamamladı.
Tu Bişvat bayramının özelliklerine değinen bir konuşma yapan Hahambaşı Rav Haleva, dindaşların sinagog yöneticilerine, sinagoglara giderek teşekkür edebileceklerine değindi. Cemaat içindeki dayanışmanın güzelliğini vurgulayan Hahambaşı Rav Haleva, gerekli durumlarda karşılıklı tavizler verilmesi gerektiğini belirtti.
Hahambaşı Rav Haleva geçen sene matsa fırınında meydana gelen bir arızadan ötürü matsanın ithal edildiğini ancak bu yıl bu aksaklığın giderildiğini ve matsa üretilebileceğini müjdeledi.
Konuşmalar arasında Talmud Tora genç ve çocuk koroları şarkılar söylediler, piyesler sergilediler, meyvelerin berahalarını okudular. Tören her sene olduğu gibi sinagog bahçesinde ağaç dikilmesi ve tüm konuklara günün anısına kuruyemişlerin bulunduğu hediyelerin sunulmasıyla son buldu.