19 Ocak günü İZEV’e bağlı “Saadet İş Okulu Meslek Kursu”nun Büyükdere’deki yeni yerleşkesinin açılış töreni gerçekleşti. Törende kurdeleyi TBMM Başkanı Köksal Toptan’ın eşi Saime Toptan ve vakıf yöneticileri birlikte kestiler.
İZEV’e bağlı (İstanbul Zihinsel Engelliler İçin Eğitim ve Dayanışma Vakfı) “Saadet İş Okulu Meslek Kursu”nun açılışına gazeteden bazı arkadaşlarla katıldık. Büyükdere ana caddesindeki kapının hemen girişinde başlayan, -“en sportif kişinin bile yorulmadım diyemeyeceği”- çiçekler ve bayraklarla süslenmiş merdivenleri (sanırım 123 basamaktı) tırmandıktan sonra karşımıza bahçe içinde şipşirin bir villa çıktı.
Mekanın yüz seksen derecelik bir açı ile Boğaz manzarasına sahip olması başlı başına bir huzur ve mutluluk ortamı yaratmış. Binanın içini gezerken, yetkililerin ve bu işe gönül verenlerin çabalarıyla “Saadet İş Okulu Meslek Kursu”nun çocukların gereksinimlerine en iyi cevap verecek şekilde düzenlendiğini gördük. Arka bahçede, çocuklara arkadaş olacak insanın en iyi dostu köpekler, kafes içinde ördekler…
“Saadet İş Okulu Meslek Kursu”nda; İZEV’in Mecidiyeköy’deki okulundan mezun olan öğrencilerin bağımsız yaşam becerilerinin kazandırılması ve çocukların bir mesleğe yönlendirilmesi amaçlanıyor. Bu amaçla tarım, hayvancılık, mutfak ve servis hizmetleri gibi farklı programlarla çalışmalara başlandı.
Sarıyer Belediye Başkanı Yusuf Tülün, Şişli Kaymakamı Mehmet Demirezer, Sarıyer Kaymakamı Mehmet Ersoy, Milli Eğitim Müdür Yardımcıları, öğrenciler ve aileleri, ayrıca çok sayıda konuğun katıldığı açılış töreni, İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.
İlk konuşmayı yapan Vakıf Başkanı Berti Erbeş; “Bugün burada on beş yılı aşan bir koşunun sonuçlarını kutlamak için toplandık. 1991 yılı aralık ayının bir karlı günü ilk kez Ankara’ya, dönemin Milli Eğitim Bakanı, günümüzün TBMM Başkanı Köksal Toptan’ı ziyarete gittiğim zaman gerçekten farklı gelişen çocuklarla ilgili olarak çok farklı bir dünya vardı şehrimizde. Sağolsun kendisinin bütün çalışmalarımızda çok ciddi destekleri oldu. Her zaman bize destek ve moral verdi. Bugün maalesef havaalanındaki birtakım sorunlar nedeniyle aramızda bulunamadı. O zamanlardan bu zamanlara ülkemizde çok şey değişti. Farklı gelişen çocuklara bakış açısı değişti. Bugün çok şükür gerek yerel yönetimlerle, gerekse milli eğitimle çok güzel bir dayanışmanın örneğini vermekteyiz. Bir milletin çağdaşlık seviyesi engellilerine verdiği değer ile ölçülür” dedi.
Erbeş; “Burası bir ara istasyon, çocuklarımızın mutlu olacakları bir yer. Mecidiyeköy’deki okulumuz doğurgan bir ana, bizler her yıl mezun olan 15 çocuk için bir bağımsız yaşam alanı bulmak zorundayız. Bu bakımdan Sarıyer bizim için bir başlangıç oluşturuyor” sözleri ile vakfın ileriye yönelik hedefini açıkladı.
Vakıf Başkanı Berti Erbeş’ten sonra kısa bir konuşma yapan Sarıyer Belediye Başkanı Yusuf Tülün, “Biz yerel yönetimler olarak çocuklarımızı kazanmalıyız. Kazanmak için onları anlamalıyız. Bu ulvi görevin her zaman destekçisi olacağız” ifadesini kullandı.
İZEV’e katkısı bulunanlara plaketleri dağıtıldıktan sonra TBMM Başkanı Köksal Toptan’ın eşi Saime Toptan’ın yaptığı konuşmasında farklı gelişen çocuklar sorununa iyice vakıf olduğu izlenimini edindik.
Saime Toptan; “Güzel bir Boğaz manzarası ve parlayan bir güneş… Aslında çok fazla şey söylemeye gerek yok. Herkesin çok mutlu olduğunu biliyorum. Sis nedeni ile burada bulunamayan eşimin duygularınızı paylaştığına eminim. Ben de buradaki tüm ayrıntıları kendisine aktaracağım. Vakfınız her gün engellilerin yaşamına yeni bir şey katmış ve bunun da sonuçlarını almıştır. Çalışma hakkı her insan gibi engellilere de Anayasal bir hak olarak tanınmış ve benimsenmiştir. Hatta engellilerin bu haklara kavuşmaları için önlerindeki engelleri aşmaya çalışan bir takım yasa hükümleri de mevcuttur. Ancak her zaman bu hususların yasalarda ifade edilmiş olmaları yetmiyor, onları kalpleriyle uygulamaya geçirecek, ifa edecek kişiler gerekiyor. Burası Sarıyer Belediyesi’nin ifa edebileceğini gösterdiği bir mekandır.
Bu mekanda çocuklarımızın çok güzel şeyler öğrenerek, öğrendiklerini herkesle paylaşabileceğini düşünüyorum. Yazın güzel havalarda burada çay içmenin keyfi her halde çok farklı olur ve ailelerin, yakınların, dostların bu keyfi çocuklarla birlikte paylaşacaklarından eminim. Çocuklar size hizmet ederler ve sizin teşekkürünüzle memnuniyetlerini öyle güzel ifade ederler ki, siz de yaptıklarınızın karşılığını binlerce kez almış olursunuz. Lütfen eşiniz ve dostunuzla buraya geliniz ve bu mutluluğu çocuklarla paylaşınız” dedi.
Engelli çocuklara yönelik özverili çalışmasıyla saygınlık kazanan bir hanımefendi kürsüye davet edildi. Plaketini Saime Toptan’dan alan bu hanımefendinin kürsüye çıkmaktan pek de hoşlanmadığını açıkça belli ederek, tevazu ile “Ben böyle yetiştirilmedim. Bana hep iyilik yap, denize at, kimse bilmesin diye öğretildi” demesi örnek bir davranış olarak herkesi duygulandırdı.
Açılışın törensel bölümünün tamamlanmasından sonra, “Saadet İş Okulu Meslek Kursu” öğrencileri kırmızı önlükleri, boyunlarında papyonları büyük bir şevk ve mutlulukla garsonluk yaparak konuklara ikramlarda bulundular. Görevlerini güler yüzle yerine getiren çocuklar ellerinde tepsiler ortalarda vızır vızır dolaşarak değme garsonlara taş çıkarırcasına çalıştılar.
Meclis Başkanı Köksal Toptan’ın eşi Saime Toptan’ın da önerdiği gibi “zaman zaman buraya gelsek, bu huzurlu mekanda çocuklarla bahçede bir çay içsek mi?” duygularıyla oradan ayrıldık.